Ο αντίκτυπος της νίκης του Τραμπ στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας
Πηγή Φωτογραφίας: Bloomberg
Η Κίνα ακολούθησε το σύνηθες πρωτόκολλο για να συγχαρεί τον νικητή των αμερικανικών προεδρικών εκλογών και τον νέο πρόεδρο στον Λευκό Οίκο. Επισήμως, η κινεζική κυβέρνηση παρουσίασε ουδέτερη θέση για τις εκλογές, χαρακτηρίζοντάς τες ως “εσωτερικό θέμα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής”. κινεζικές αναλύσεις δείχνουν στο πλαίσιο αυτό τον βαθμό στον οποίο τα αποτελέσματα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών θα επηρεάσουν τις προοπτικές ειρήνης στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και στην περιοχή γύρω από την Κίνα, όπως το ζήτημα της Ταϊβάν και οι συμμαχίες των ΗΠΑ στην περιοχή εναντίον της Κίνας. Άλλοι κινεζικοί φόβοι κάνουν λόγο για μείωση του όγκου των εμπορικών ανταλλαγών με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κατά τη διάρκεια της θητείας του Τραμπ, καθώς τα στοιχεία της Γενικής Διοίκησης των κινεζικών τελωνείων δείχνουν μείωση του όγκου των εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στις αρχές του 2024.
Ταυτόχρονα, τα επίσημα κινεζικά μέσα ενημέρωσης προσπάθησαν να παρουσιάσουν την εκλογική πολιτική στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές ως αντανάκλαση των βαθιών κοινωνικών διαιρέσεων και της πολιτικής δυσλειτουργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, εν μέσω μιας ευρέως διαδεδομένης αίσθησης στην Κίνα ότι ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει, οι τεταμένες διμερείς σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου είναι απίθανο να βελτιωθούν. Σε αυτό το πλαίσιο, η Κίνα φοβάται τη “θεωρία συνωμοσίας” που έχει πυροδοτήσει ο Τραμπ εναντίον της Κίνας σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, όπως το να πει ότι ο COVID εξαπλώθηκε σκόπιμα στον κόσμο από τους Κινέζους, ενώ απαίτησε να πληρώσει η Κίνα το κόστος των οικονομικών απωλειών από το ξέσπασμα της επιδημίας, κάτι που η Κίνα απέρριψε. Με τον Τραμπ να υιοθετεί επίσης μια άλλη θεωρία συνωμοσίας κατά της Κίνας, όπως ότι οι Κινέζοι κλέβουν θέσεις εργασίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, ιδίως όσον αφορά την κατασκευή ηλεκτρονικών τσιπ που χρησιμοποιούνται σε πολλές βιομηχανίες.
Η συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας, του σημαντικού οργάνου του κοινοβουλίου της Κίνας, την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου 2024, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ έχει ιδιαίτερη σημασία και έγκειται στο εξής: λήψη πρακτικών αποφάσεων έως την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024, σχετικά με το ύψος του πακέτου οικονομικής τόνωσης της χώρας. Ωστόσο, η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις κατευθύνσεις και την πορεία της κινεζικής συνεδρίασης. Καθώς ερευνούν και αναλύουν τη γενική οικονομική κατάσταση, με την άφιξη του Τραμπ, και στην περίπτωση που υλοποιηθεί η υπόσχεσή του να αυξήσει τους δασμούς στα προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα, αυτό θα μπορούσε να έχει οικονομικές συνέπειες και αρνητικά αποτελέσματα για τους Κινέζους. Σύμφωνα με τις κινεζικές αναλύσεις, εάν οι σχεδιαζόμενοι δασμοί του Τραμπ στην Κίνα εφαρμοστούν σε ποσοστό τουλάχιστον 60% σε όλα τα προϊόντα που προέρχονται από την Κίνα, θα μπορούσε να μειώσει στο μισό την ανάπτυξη της χώρας, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας κατά 2,5 μονάδες.
Για το λόγο αυτό, η Κίνα βλέπει τη νίκη του Τραμπ με προσμονή και ανησυχία, δεδομένης της προηγούμενης πολιτικής του Τραμπ έναντι της Κίνας και της επιβολής πρόσθετων δασμών στα κινεζικά προϊόντα. Στην προηγούμενη θητεία του, ο Τραμπ πυροδότησε εμπορικό πόλεμο, κατηγόρησε την Κίνα για τον Covid-19 και ξεκίνησε μια βίαιη εκστρατεία, υπό την ηγεσία του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών των ΗΠΑ, κατά της κινεζικής οικονομικής κατασκοπείας από τη δική του οπτική γωνία, με τους οπαδούς του να ακολουθούν την πολιτική της μεγάλης επέκτασης της επιβολής δασμών στα κινεζικά προϊόντα, εάν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο. Ο Τραμπ προτείνει την επιβολή δασμών στις κινεζικές εισαγωγές άνω του 60% και τον τερματισμό του καθεστώτος του πλέον ευνοούμενου κράτους για την Κίνα, κάτι που αναπόφευκτα θα πλήξει την Κίνα, ιδίως από τη στιγμή που η Κίνα πουλάει στις Ηνωμένες Πολιτείες αγαθά αξίας άνω των 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Αυτό είναι που φοβάται η Κίνα, με τον “Τραμπ” να απειλεί ήδη να αναβιώσει τον εμπορικό πόλεμο που ξεκίνησε κατά την πρώτη του θητεία, όταν επέβαλε δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Τραμπ υπερασπίστηκε το μέτρο αυτό ως έναν τρόπο να μειωθεί το αυξανόμενο εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα και να ενισχυθούν οι ευκαιρίες απασχόλησης και η ανταγωνιστικότητα των Ηνωμένων Πολιτειών. Με άμεσες και σαφείς δηλώσεις του Τραμπ θα αυξήσει τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα κατά 60% έως 100%.Για να αντιμετωπίσει την αναμενόμενη οικονομική πολιτική του προέδρου Τραμπ, ο Κινέζος πρόεδρος, με την ιδιότητά του ως Γενικού Γραμματέα της Μόνιμης Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, αποφάσισε να ενθαρρύνει τις βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας στην Κίνα για να καλύψει τη διαφορά από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και να σπάσει την υπεροχή της στον τομέα αυτό, με το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας να σχεδιάζει να ξεπεράσει οικονομικά τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μέχρι το 2035.
Όσον αφορά τα θέματα της Μέσης Ανατολής και την ανάλυση της Κίνας για τη θέση του Τραμπ σε θέματα Μέσης Ανατολής και τον σημερινό πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, οι Κινέζοι θεωρούν τον Τραμπ ως τον πιο υποστηρικτικό Αμερικανό πρόεδρο για το Ισραήλ, καθώς ο Τραμπ, ο οποίος αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, μεσολάβησε για συμφωνίες εξομάλυνσης μεταξύ του Ισραήλ και τεσσάρων αραβικών χωρών: Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σουδάν και Μαρόκο. Ο Τραμπ παρουσιάστηκε επίσης ως “προστάτης του Ισραήλ”, επαινώντας την υποστήριξή του προς τους Ισραηλινούς κατά την προηγούμενη προεδρία του, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη σύνοδο κορυφής του Ισραηλινοαμερικανικού Συμβουλίου, κατόπιν πρόσκλησης του εβραϊκού λόμπι στην Ουάσινγκτον τον Σεπτέμβριο του 2024, κατά την οποία ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι το Ισραήλ αντιμετωπίζει “πλήρη αφανισμό” εάν δεν εκλέξει νέο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής αυτόν έναντι της Χάρις, χωρίς να παράσχει στοιχεία για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό αυτό. Ο Τραμπ προκάλεσε επίσης και πάλι αντιδράσεις, δηλώνοντας ότι: “Κάθε Εβραίος που αγαπάει να είναι Εβραίος και αγαπάει το Ισραήλ είναι ανόητος να ψηφίσει έναν Δημοκρατικό”. Όλα αυτά είναι πράγματα που η Κίνα φοβάται και λαμβάνει υπόψη της, φοβούμενη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ασκήσουν τη μέγιστη δυνατή πίεση σε ορισμένες από τις χώρες που έχουν εξομαλύνει τις σχέσεις τους με το Ισραήλ στον Κόλπο και τη Μέση Ανατολή, ώστε να περιορίσουν τις σχέσεις τους με την Κίνα. Ταυτόχρονα, η Κίνα φοβάται ότι ο Τραμπ θα συνεχίσει να υποστηρίζει το Ισραήλ στον πόλεμο της Γάζας, γεγονός που θα εμποδίσει τις προσπάθειες της Κίνας για τη διάδοση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή και θα δημιουργήσει αστάθεια για το Ιράν, σύμμαχο της Κίνας στην περιοχή. Κατά συνέπεια, η Κίνα φοβάται ότι οι εμπορικοί δρόμοι και οι πλωτές οδοί, όπως τα Στενά του Ορμούζ και το Bab al-Mandab, θα εκτεθούν σε κίνδυνο ως αποτέλεσμα της έντασης στις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν και της άφιξης του “Τραμπ” για άλλη μια φορά στον Λευκό Οίκο ως ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του Ισραήλ, καθώς οι κινεζικές δεξαμενές σκέψης κατατάσσουν τον Πρόεδρο Τραμπ ως έναν από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της σφαγής στη Γάζα, ιδίως με τη ρητή δήλωση του Τραμπ, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας στην Ουάσιγκτον, ότι το Ισραήλ πρέπει να τελειώσει αυτό που άρχισε εναντίον της Χαμάς. Η Κίνα πιστεύει επίσης ότι ο Τραμπ είναι άμεσα υπεύθυνος για την επίθεση που σκότωσε τον πιο ισχυρό Ιρανό διοικητή στη Μέση Ανατολή, τον Κασέμ Σουλεϊμανί, όταν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, οι πολιτικοί και διπλωματικοί κύκλοι στην Κίνα αναμένουν ότι ο Τραμπ θα ακολουθήσει επιθετική πολιτική κατά του Ιράν τη νέα περίοδο.
Η έκταση των κινεζικών φόβων για την παρουσία του Τραμπ, βασίζεται στη μεγάλη κλιμάκωση των αρνητικών πολιτικών για το Πεκίνο. Είναι ο άνθρωπος που είναι γνωστός για τις κλιμακούμενες πολιτικές του κατά της Κίνας κατά τη διάρκεια της προηγούμενης προεδρίας του, επιβάλλοντας ένα πακέτο υψηλών δασμών στα εμπορεύματά της, και προκαλώντας την ανάφλεξη ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο χωρών.
Πηγή: Modern Diplomacy
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας