Γεωπολιτικά

Ο Τραμπ «αφυπνίζει» τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τα μηνύματα Μητσοτάκη για άμυνα και ανταγωνιστικότητα

Ο Τραμπ «αφυπνίζει» τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τα μηνύματα Μητσοτάκη για άμυνα και ανταγωνιστικότητα

Πηγή Φωτογραφίας: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Με τον χρόνο στην κλεψύδρα να είναι λίγος, πάντως, οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιχειρούν να αναλύσουν τι φέρνει η δεύτερη προεδρία του πιο «απελευθερωμένου» Ντόναλντ Τραμπ

Ηνέα τάξη πραγμάτων που διαμορφώνεται με την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην ηγεσία των ΗΠΑ δημιουργεί μια αίσθηση επείγοντος στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χθες και σήμερα βρίσκονται στην Ουγγαρία, τόσο για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα όσο και για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής σήμερα, όπου θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας.

Δεν είναι μυστικό, άλλωστε, ότι η γηράσκουσα δημογραφικά Ευρώπη κινδυνεύει να γίνει «σάντουιτς» μεταξύ ΗΠΑ και Ασίας στον μεγάλο οικονομικό πόλεμο που είναι εν εξελίξει, ενώ οι συζητήσεις για αναβάθμιση και ενοποίηση του αμυντικού βραχίονα της Ένωσης έχουν μείνει και πάλι σε θεωρητικό επίπεδο.

Σύμφωνα με το protothema.gr, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει σε συνομιλητές του ότι, όχι μόνο έχει μιλήσει για τα επείγοντα αυτά ζητήματα εγκαίρως, αλλά έχει αναλάβει και σχετικές πρωτοβουλίες, όπως η κοινή επιστολή με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ προς την Κομισιόν για την κοινή χρηματόδηση μεγάλων αμυντικών projects, όπως ένας ευρωπαϊκός αντιαεροπορικός θόλος.
Σήμερα το πρωί το τετ α τετ Γεραπετρίτη – Φιντάν: Οι «κόκκινες γραμμές» της Ελλάδας

Η Ευρώπη, βεβαίως, επιμένει να συζητά και να συζητά, παραπέμποντας τις όποιες αποφάσεις από Σύνοδο σε Σύνοδο, ελέω και των σημαντικών εσωτερικών διαχωριστικών γραμμών. Φαίνεται έτσι ότι η ομοφωνία και η αίσθηση επείγοντος που υπήρξε στα χρόνια του κορονοϊού ήταν μια ad hoc κατάσταση.

Ξυπνητήρι

Με τον χρόνο στην κλεψύδρα να είναι λίγος, πάντως, οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιχειρούν να αναλύσουν τι φέρνει η δεύτερη προεδρία του πιο «απελευθερωμένου» Ντόναλντ Τραμπ. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που οι δύο μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης κλυδωνίζονται, με την μεν Γερμανία να καρκινοβατεί προς εκλογές μετά από χρόνια εγκλωβισμού σε έναν δυσλειτουργικό τρικομματική συνασπισμό, ενώ η Γαλλία έχει μια κυβέρνηση μειοψηφίας και έναν πρόεδρο που δεν θα είναι πρόεδρος σε λίγα χρόνια.

Μπορεί οι συνθήκες να μην είναι ευνοϊκές, τα περιθώρια δράσης όμως μειώνονται όλο και περισσότερο. Σε αυτή τη συγκυρία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει ότι η προεδρία Τραμπ πρέπει να λειτουργήσει ως «ξυπνητήρι» για την Ένωση.

«Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να «ξυπνήσουμε» από τη γεωπολιτική μας αφέλεια και να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να εξασφαλίσουμε πρόσθετους πόρους για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις, είτε πρόκειται για ζητήματα ανταγωνιστικότητας είτε για ζητήματα ευρωπαϊκής άμυνας», υπογράμμισε χθες ο κ. Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο, ενώ σε παρόμοια γραμμή ήταν και οι συζητήσεις που έγιναν εντός της Συνόδου, αλλά και στο βραδινό δείπνο.

Χαμένος έδαφος

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της ευρωπαϊκής αβελτηρίας, πάντως, είναι η συζήτηση περί ανταγωνιστικότητας. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες παρέλαβαν δύο εκθέσεις, η μια από τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας εστιασμένη στο ζήτημα και η άλλη από τον έτερο Ιταλό Μάριο Ντράγκι για τα βήματα που πρέπει να κάνει η Ευρώπη, προκειμένου να καλύψει το χαμένο έδαφος.

Με τον κ. Ντράγκι και την Κριστίν Λαγκάρντ παρόντες σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει στην παρέμβασή του ότι η γεωπολιτική ενηλικίωση της Ευρώπης και η στρατηγική αυτονομίας της καθίστανται πια απολύτως απαραίτητες. Όπως αναμένεται να πει, είναι ώρα η Ευρώπη να πάρει σημαντικές αποφάσεις για το πώς θα καλύψει το χαμένο έδαφος από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, με τη δρομολόγηση πολιτικών που θα ξεφεύγουν από τη μέχρι σήμερα πεπατημένη.

Αυτό που λέει ο κ. Μητσοτάκης, βεβαίως, ακούγεται λογικό, το ζήτημα όμως εκ νέου είναι η πρακτική εφαρμογή, ιδίως σε μια περίοδο που πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ψάχνουν βηματισμό. Πάντως, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδειξαν μια αίσθηση…επείγοντος, με πολλούς εξ αυτών να σπεύδουν να μιλήσουν τηλεφωνικά με τον κ. Τραμπ (Μακρόν, Μελόνι, Φον ντερ Λάιεν κ.ο.κ.).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments