Τετ-α-τετ Γεραπετρίτη-Φιντάν: Τι δήλωσαν οι δύο πλευρές πριν τη συνάντηση
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Τετ-α-τετ Γεραπετρίτη-Φιντάν: Τι δήλωσαν οι δύο πλευρές πριν τη συνάντηση
Το πρωί της Παρασκευής στις 10:30, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν. Οι δύο υπουργοί καλούνται να εξετάσουν τις προοπτικές για την έναρξη συνομιλιών με αντικείμενο τη διευθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, αν και οι διαφορές παραμένουν.
Με δηλώσεις σε συνεντεύξεις τους, οι κύριοι Γεραπετρίτης και Φιντάν τονίζουν τη σημασία του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς και την αναγκαιότητα διατήρησης ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας για την αποφυγή εντάσεων.
Στις τοποθετήσεις τους, ωστόσο, διαφαίνεται η διαφορετική αντίληψη για τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Η ελληνική πλευρά αναγνωρίζει ως μοναδική διαφορά την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, επικεντρωμένη σε νομικά και διπλωματικά ζητήματα.
Ο κ. Γεραπετρίτης, μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, ανέφερε: «Οι δύο χώρες πρέπει να χτίσουν γέφυρες φιλίας χωρίς να αγνοούμε τις ιστορικές εμπειρίες του παρελθόντος», ενώ προσθέτει πως η Ελλάδα υποστηρίζει την ειρηνική επίλυση των διαφορών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. «Μπορούμε να έχουμε μια ουσιαστική συζήτηση για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με συντονισμένο τρόπο, με αμοιβαία εποικοδομητική κατανόηση. Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ είναι η μόνη διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που μπορεί να τεθεί σε διεθνή δικαιοδοσία».
Από την πλευρά του, ο κ. Φιντάν δήλωσε στην εφημερίδα Tα Νέα: «Καταφέραμε να επιτύχουμε θετικό μομέντουμ στις διμερείς σχέσεις εδώ και δύο χρόνια και ο λόγος για αυτό είναι η αποφασιστικότητα των ηγετών», ενώ πρόσθεσε ότι «στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε το μέλλον με ένα κοινό όραμα βασιζόμενο στην αμοιβαία καλή θέληση». Παρόλα αυτά, επεσήμανε ότι «υπάρχουν σημαντικά θέματα στα οποία διαφωνούμε», και μίλησε για μια «ολιστική» προσέγγιση στην επίλυση των διαφορών. «Εάν δεν καταλήξουμε σε ολοκληρωμένες λύσεις ως αποτέλεσμα ουσιαστικού διαλόγου, θα προσφύγουμε στη διεθνή δικαιοσύνη σε μια ολιστική προσέγγιση (…) Έχουμε πολλά αλληλένδετα προβλήματα που δεν μπορούν να περιοριστούν μόνο στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας