Η Ρωσία θα μπορούσε να μεταφέρει τεχνολογία πυραύλων στη Βόρεια Κορέα
Πηγή Φωτογραφίας: Axios
Καθώς τα βορειοκορεατικά στρατεύματα εκπαιδεύονται στη Ρωσία για πιθανή ανάπτυξη εναντίον των Ουκρανών, ο υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι η Μόσχα ενδέχεται να στείλει στην Πιονγκγιάνγκ επικίνδυνη πυραυλική τεχνολογία, η οποία, όπως είπε, θα «κλιμακώσει τις εντάσεις» σε ολόκληρη την κορεατική χερσόνησο και θα καταστήσει τους Βορειοκορεάτες μια πολύ πιο απειλητική δύναμη.
«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Βόρεια Κορέα, σε αντάλλαγμα για την ανάπτυξη των στρατευμάτων της, να ζητήσει τεχνολογία αιχμής», δήλωσε ο Κιμ Γιονγκ Χιούν σε συνέντευξη Τύπου στο Πεντάγωνο με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν.
Ο Κιμ είπε ότι τα αιτήματα θα αφορούν πιθανότατα τακτικά πυρηνικά όπλα, ICBM, δορυφόρους αναγνώρισης και πυραυλικά υποβρύχια.
Ο Όστιν δήλωσε ότι περίπου 10.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Ρωσία, όπου «αντλούν εξοπλισμό και πραγματοποιούν κάποια εκπαίδευση».
Ο Όστιν δήλωσε ότι η Ρωσία ενδέχεται να στείλει τους Βορειοκορεάτες στην περιοχή του Κουρσκ, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις μάχονται από τότε που εισέβαλαν τον Αύγουστο. Χαρακτήρισε το ενδεχόμενο αυτό «ανησυχητικό», αλλά δεν θέλησε να σχολιάσει τον χρόνο ή ότι είναι βέβαιο ότι θα συμβεί.
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι οι στρατιώτες είναι πιθανότατα δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων.
Ιστορικό
Η Βόρεια Κορέα αυξάνει σταθερά την καταστροφική ισχύ των πυρηνικών της όπλων εδώ και χρόνια και τον Νοέμβριο του 2017 παρουσίασε ένα νέο σχέδιο διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, τον Hwasong-15, ο οποίος θα μπορούσε να φτάσει στις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες και σε πιο κοντινούς στόχους στον Ειρηνικό.
Όμως το πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας δεν έχει την πολυπλοκότητα των προγραμμάτων της Κίνας και της Ρωσίας, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις συντριπτικές διεθνείς κυρώσεις και, ενδεχομένως, στο μυστικό σαμποτάζ των ΗΠΑ. Αποτέλεσμα: παρά τη μεγάλη και δαπανηρή αύξηση των δοκιμών τα τελευταία δέκα χρόνια, οι πύραυλοι της Βόρειας Κορέας είναι αναξιόπιστοι, ιδίως οι παραλλαγές μεγάλου βεληνεκούς. Έχουν αποτύχει σε δοκιμές εκτόξευσης, έχουν εκραγεί στον αέρα κοντά σε βορειοκορεατικά πληθυσμιακά κέντρα και, ειδικά οι διηπειρωτικοί πύραυλοι, δεν έχουν αποδείξει ότι μπορούν πραγματικά να χτυπήσουν οποιονδήποτε άλλο στόχο εκτός από τον ωκεανό.
Η Ρωσία θα μπορούσε να βοηθήσει τη Βόρεια Κορέα να καλύψει ορισμένα από αυτά τα τεχνολογικά κενά, ιδίως όσον αφορά τη στόχευση με δορυφορικά δεδομένα, πράγμα που σημαίνει ότι οι πύραυλοί της θα μπορούσαν να γίνουν πολύ καλύτεροι πολύ νωρίτερα από ό,τι θεωρούνταν δυνατό πριν από λίγα χρόνια.
Γιατί πολύ νωρίτερα; Εν μέρει επειδή η παροχή τεχνολογίας στη Βόρεια Κορέα ήταν κάτι που ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποσχέθηκε να μην κάνει.
«Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι η Ρωσία υπέγραψε το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με το οποίο συμφωνούσε να μην παράσχει στρατιωτική βοήθεια στη Βόρεια Κορέα», δήλωσε ο Όστιν. «Βέβαια, γνωρίζουμε ότι ο Πούτιν πήγε για να πάρει όπλα από τη ΛΔΚ και το Ιράν. Το να στρέφεται σε ένα κράτος-παρία όπως η Βόρεια Κορέα για στρατεύματα απλώς υπογραμμίζει πόσο μεγάλο πρόβλημα έχει».
Κοινή απάντηση
Σε απάντηση στον εντεινόμενο συντονισμό μεταξύ Ρωσίας, Κίνας και Βόρειας Κορέας, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Κορέα προώθησαν μια νέα σειρά συμφωνιών συνεργασίας για να καταστεί δυνατή η μεταφορά τεχνολογίας και η κοινή ανάπτυξη μεταξύ των δύο χωρών.
Σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο του Πενταγώνου, οι πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν:
Περισσότερη συνεργασία για την πυρηνική αποτροπή για την ανάπτυξη καλύτερων κοινών αντιδράσεων σε πυρηνικές και συμβατικές απειλές στην κορεατική χερσόνησο μέσω της Πυρηνικής Συμβουλευτικής Ομάδας.
Βελτίωση της διαχείρισης κρίσεων μέσω κοινών ασκήσεων πεδίου, όπως οι Freedom Shield και Ulchi Freedom Shield.
Αναβάθμιση των κοινών συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για την ταχύτερη ανταλλαγή ραντάρ και άλλων δεδομένων σε απάντηση σε βορειοκορεατικές ή άλλες πυραυλικές απειλές.
Σύσταση μιας νέας εκτελεστικής επιτροπής αμυντικής επιστήμης και τεχνολογίας για να βοηθήσει και τους δύο στρατούς να ενσωματώσουν την τεχνητή νοημοσύνη, τα αυτόνομα συστήματα και την κβαντική τεχνολογία σε αμυντικές εφαρμογές.
Επιτάχυνση της βιομηχανικής συνεργασίας μέσω της εταιρικής σχέσης για τη βιομηχανική ανθεκτικότητα του Ινδο-Ειρηνικού και της αμοιβαίας συντήρησης και επισκευής ή MRO, για τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας μεταξύ του εξοπλισμού των δύο στρατών.
Οι δύο στρατοί ανακοίνωσαν επίσης σήμερα ένα νέο πλαίσιο περιφερειακής συνεργασίας» για την αύξηση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας στον Ινδο-Ειρηνικό, με έμφαση στη θαλάσσια ασφάλεια, τη συνεργασία αμυντικής βιομηχανίας και τις πολυμερείς ασκήσεις.
Οι προσπάθειες αυτές βασίζονται σε μια τριμερή συμφωνία ασφαλείας που η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκαινίασαν τον Ιούλιο στο Τόκιο. Η συμφωνία αυτή προώθησε το δικό της πλαίσιο για τη θεσμοθέτηση της ανταλλαγής δεδομένων για πυραύλους, των διαλόγων υψηλού επιπέδου και των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων.
«Η πυρηνική και πυραυλική απειλή από τη Βόρεια Κορέα αποτελεί πλέον υπαρξιακή απειλή για την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Είχαμε κοινή αντίληψη ότι το πλαίσιο τριμερούς συνεργασίας για την ασφάλεια μεταξύ των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Κορέας που υπογράφηκε τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους αποτελεί ιστορικό ορόσημο για την ασφάλεια», δήλωσε ο Όστιν.
Πηγή: Defense One
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας