Γεωπολιτικά

Θα συμφωνήσει το Ισραήλ να έχει τη Γαλλία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός; 

Θα συμφωνήσει το Ισραήλ να έχει τη Γαλλία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός; 

Πηγή Φωτογραφίας: Al Monitor

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ισραήλ, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό συναντήθηκε με τον υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ και τον υπουργό Εξωτερικών Ισραήλ Κατς

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ισραήλ, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό συναντήθηκε με τον υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ και τον υπουργό Εξωτερικών Ισραήλ Κατς για να συζητήσουν την προώθηση μιας συμφωνίας με τον Λίβανο και τις εγγυήσεις ασφαλείας που απαιτεί το Ισραήλ.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό και ο Ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ συζήτησαν τις εγγυήσεις ασφαλείας που απαιτεί το Ισραήλ προκειμένου να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ισραήλ, ο Μπαρό συναντήθηκε επίσης με τον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών Ισραήλ Κατς και με μέλη της οικογένειας των Οφερ Καλντερόν και Ωχάντ Γιαχαλομί, των δύο διπλών υπηκόων Γαλλίας-Ισραήλ που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς. Ωστόσο, ο κύριος λόγος της επίσκεψης, που προτάθηκε αρχικά από το Ισραήλ, ήταν ο φάκελος του Λιβάνου.

Το Ισραήλ και η Γαλλία συζητούν για τις εγγυήσεις

Γαλλικές και ισραηλινές διπλωματικές πηγές δήλωσαν στο Al-Monitor ότι οι εγγυήσεις που ζητά το Ισραήλ αποτελούν θέμα συζήτησης με το Παρίσι εδώ και αρκετές εβδομάδες. Η επίσκεψη του Μπαρό επικεντρώθηκε σε αυτές τις εγγυήσεις και στο πώς θα συμπεριληφθούν σε μια πιθανή συμφωνία με τη Χεζμπολάχ. Το Ισραήλ ζητά ουσιαστικά την άδεια να ενεργεί στρατιωτικά εναντίον των μαχητών της Χεζμπολάχ σε περιπτώσεις που η ομάδα παραβιάζει τη συμφωνία και αν ο λιβανέζικος στρατός και οι ειρηνευτικές δυνάμεις της UNIFIL αποτύχουν να εμποδίσουν τέτοιες ενέργειες. Αυτό θα αφορούσε συγκεκριμένα περιπτώσεις όπου η Χεζμπολάχ θα προσπαθήσει να δημιουργήσει στρατιωτικές θέσεις κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ. 

Η επίσκεψη του Μπαρό ήταν μέρος των συνεχών προσπαθειών του Παρισιού να προωθήσει μια συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ που θα προβλέπει την εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την υποχώρηση της ομάδας βόρεια του ποταμού Λιτάνι και για τον σεβασμό της κυριαρχίας του Λιβάνου από το Ισραήλ. Ο Μπαρό είχε ταξιδέψει στο Ισραήλ πριν από ένα μήνα για να συμμετάσχει στις επίσημες εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, το Ισραήλ και η Γαλλία συμφωνούν ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα το Συμβούλιο Ασφαλείας να υιοθετήσει ένα τροποποιημένο ψήφισμα που θα επέτρεπε στο Ισραήλ να επιχειρεί στον εναέριο χώρο του Λιβάνου ή στο λιβανέζικο έδαφος, εάν και εφόσον ο λιβανέζικος στρατός ή η UNIFIL αποτύχουν να σταματήσουν τη Χεζμπολάχ από το να αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις στο νότιο Λίβανο. Ως εκ τούτου, οι εγγυήσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν παράρτημα της συμφωνίας ή ξεχωριστή επιστολή της αμερικανικής κυβέρνησης προς την ισραηλινή κυβέρνηση, παράλληλα με την ίδια τη συμφωνία. Μέχρι τη σημερινή επίσκεψη του Μπαρό, το Παρίσι δεν είχε αποκαλύψει ότι συζητούσε αυτές τις εγγυήσεις ασφαλείας με το Ισραήλ. Αντίθετα, η θέση της Γαλλίας ήταν ότι το ψήφισμα 1701 πρέπει να εφαρμοστεί ως έχει, χωρίς καμία τροποποίηση. 

Ένας ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο Al-Monitor υπό τον όρο της ανωνυμίας ότι η Γαλλία πιέζει το Ισραήλ να της δώσει έναν πιο σημαντικό ρόλο στις συζητήσεις για μια συμφωνία με τη Χεζμπολάχ. Ενώ η Γαλλία δεν μίλησε απευθείας με τον εκλιπόντα αρχηγό της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα κατά τη διάρκεια της πρόσφατης σύγκρουσης, κατάφερε να μεταφέρει μηνύματα σε αυτόν και σε άλλους ηγέτες της Χεζμπολάχ. Η δολοφονία του Νασράλα από το Ισραήλ στις 27 Σεπτεμβρίου, την οποία ακολούθησε η δολοφονία άλλων ηγετών της Χεζμπολάχ τις επόμενες ημέρες, περιέπλεξε τον άμεσο και έμμεσο διάλογο του Παρισιού με την ομάδα. Πολλοί εντός του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών εκτιμούν ότι η Γαλλία θα μπορούσε ακόμη να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας.

Θα συμφωνήσει το Ισραήλ να έχει τη Γαλλία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων;

Όσοι στο ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζουν ότι η Γαλλία πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις συνομιλίες επισημαίνουν τρεις τομείς στους οποίους το Παρίσι μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη συμφωνίας με τη Χεζμπολάχ.

Ο πρώτος είναι οι διεθνείς προσπάθειες για την επίλυση της πολιτικής κρίσης από την οποία υποφέρει ο Λίβανος και η απουσία προέδρου εδώ και δύο χρόνια. Ο Γάλλος απεσταλμένος Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν έχει εμπλακεί σε μεγάλο βαθμό στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των πλευρών για την εκλογή νέου προέδρου. Η σημερινή αποδυνάμωση της Χεζμπολάχ θα μπορούσε να παίξει υπέρ αυτού. Μια σταθερή και νόμιμη λιβανέζικη ηγεσία θα μπορούσε να διευκολύνει τον εξαναγκασμό της Χεζμπολάχ να αποδεχθεί μια συμφωνία με το Ισραήλ.

Η δεύτερη οπτική γωνία θα ήταν η ενίσχυση του λιβανέζικου στρατού. Προκειμένου να εφαρμοστεί το ψήφισμα 1701, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης του λιβανικού στρατού στο νότιο Λίβανο, ο στρατός θα πρέπει να στρατολογήσει και να εκπαιδεύσει χιλιάδες νέους στρατιώτες. Η Γαλλία θα μπορούσε να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση και στην εκπαίδευση. 

Η τρίτη οπτική γωνία είναι η ενίσχυση της UNIFIL. Όπως και το ζήτημα των εγγυήσεων που ζητά το Ισραήλ, η ενίσχυση των δυνάμεων του ΟΗΕ είναι επίσης ένα δύσκολο ζήτημα, καθώς κανένα από τα εμπλεκόμενα μέρη δεν πιστεύει ότι ο ΟΗΕ θα υιοθετήσει ένα νέο ψήφισμα για την επέκταση της εντολής του. Μια πιθανότητα είναι η Γαλλία, η Βρετανία ή/και η Γερμανία να αυξήσουν τον αριθμό των στρατιωτών της διεθνούς δύναμης, καθώς οι στρατιώτες αυτοί θεωρούνται από το Ισραήλ καλύτερα εκπαιδευμένοι και πιο αποτελεσματικοί σε σύγκριση με ορισμένους από τους στρατιώτες που συμμετέχουν τώρα στη UNIFIL. Μέχρι τώρα, 700 από τους 10.000 στρατιώτες της UNIFIL είναι Γάλλοι.

Παρόλα αυτά, ενώ αρκετοί ανώτεροι διπλωμάτες πιστεύουν ότι η Γαλλία θα μπορούσε να διαδραματίσει συμπληρωματικό ρόλο μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να πιέσει τη Χεζμπολάχ να αποδεχθεί μια συμφωνία, υπάρχουν επίσης αρκετοί που υποστηρίζουν ότι η Γαλλία δεν μπορεί πλέον να παίξει το ρόλο του “έντιμου μεσίτη”. Πράγματι, ο Μπαρό έφτασε στο Ισραήλ σε μια στιγμή όπου οι διμερείς διπλωματικές σχέσεις είναι ιδιαίτερα τεταμένες, μετά από μια σειρά αμφιλεγόμενων δηλώσεων του Γάλλου προέδρου Μακρόν, μεταξύ των οποίων και η προτροπή του προς τους δυτικούς εταίρους να απαγορεύσουν την εξαγωγή όπλων στο Ισραήλ.

Πηγή: Al Monitor

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments