Μητσοτάκης: Η κανονικότητα είναι το ζητούμενο στις σχέσεις μεταξύ γειτόνων
Πηγή Φωτογραφίας: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Με αφορμή τη συνάντηση Γιώργου Γεραπετρίτη – Χακάν Φιντάν , ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι, «η κανονικότητα πιστεύω ότι πρέπει να είναι το ζητούμενο στις σχέσεις μεταξύ γειτόνων. Έχω συναντηθεί με τον πρόεδρο Ερντογάν πολλές φορές και επίσημα και όποτε έχουμε τη δυνατότητα να συναντηθούμε και ανεπίσημα πάντα θα ανταλλάξουμε μια ευγενική κουβέντα, γιατί αυτό πιστεύω ότι αρμόζει σε γειτονικά κράτη, τα οποία πρέπει να έχουν καλές σχέσεις, παρά τις μεγάλες διαφορές που ενδέχεται να έχουν».
Πρόσθεσε πως δεν έχει ενημερωθεί ακόμα αναλυτικά από τον Υπουργό Εξωτερικών για όσα συζητήθηκαν ωστόσο τόνισε πως, «είδα τις δηλώσεις και νομίζω ότι και οι δηλώσεις επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει ένα καλό κλίμα πάνω στο οποίο μπορούμε να οικοδομήσουμε, αλλά ταυτόχρονα, σίγουρα δεν υπάρχει ακόμα ένα κοινό πλαίσιο προκειμένου να συζητήσουμε σε βάθος τη μία μεγάλη μας διαφορά με την Τουρκία, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ο κ. Μητσοτάκης είπε μεταξύ άλλων πως, «έγινε όμως μια συνολική καταγραφή, η οποία αναγνωρίστηκε από τις δύο πλευρές και της προόδου που έχουμε πετύχει, η οποία πρόοδος αφορά και τον τρόπο με τον οποίο οι δύο λαοί μας έρχονται πιο πιο κοντά. Για παράδειγμα, η πολύ επιτυχημένη χορήγηση βίζας εξπρές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, η οποία στήριξε πολύ τον τουρισμό στα νησιά αυτά, η καλή – και μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερη συνεργασία – που έχουμε στο προσφυγικό, η συνεργασία μας σε διεθνείς οργανισμούς».
«Οφείλουμε να διαφυλάξουμε τα ήρεμα νερά, τα οποία τελικά αποβαίνουν νομίζω προς όφελος και των δύο λαών», τόνισε.
Σχετικά με την επόμενη μέρα των ευρωατλαντικών σχέσεων, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως, «πιστεύω και όλοι μας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πιστεύουμε στη μεγάλη σημασία των ευρωατλαντικών σχέσεων. Είναι σχέσεις που γαλουχήθηκαν εδώ και πολλές δεκαετίες και πιστεύω ότι θα βρούμε τρόπο και με τον νέο Πρόεδρο να τις ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο, αναλαμβάνοντας ο καθένας το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί.
Είχα την ευκαιρία να πω και μέσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι όταν ο πρόεδρος Τραμπ έθεσε πολλά ευρωπαϊκά κράτη προ των ευθυνών τους σε σχέση με το γεγονός ότι δεν δαπανούσαν ούτε καν το 2% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες, είχε δίκιο επί της αρχής. Και νομίζω ότι αυτή η παρότρυνση του οδήγησε τα ευρωπαϊκά κράτη να αυξήσουν τους αμυντικούς τους προϋπολογισμούς. Και φυσικά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τη γεωπολιτική αστάθεια στον κόσμο γενικότερα, όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτό πια είναι είναι μία αναγκαιότητα».
Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως «υπάρχουν ζητήματα τα οποία θα απασχολήσουν συνολικά τις ευρωατλαντικές σχέσεις. Αν θα μπούμε για παράδειγμα σε ένα καινούργιο εμπορικό πόλεμο; Εύχομαι πως όχι. Νομίζω ότι υπάρχει ένα περιθώριο να μπορούμε να δούμε μία αποκλιμάκωση ως προς τη ρητορική για την επιβολή δασμών ένθεν και ένθεν. Γιατί προφανώς όταν ξεκινάει ένας τέτοιος πόλεμος, δεν σταματάει μόνο στις ενέργειες του ενός μέρους. Και βέβαια να επαναλάβω ότι ως προς τις ελληνο αμερικανικές σχέσεις, αυτές παραμένουν εξαιρετικά ισχυρές”.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας