Πώς διαμορφώνεται η Βουλή μετά τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ
Πηγή Φωτογραφίας: [372808] ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΕΩΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Οι εκλογές του Ιουνίου 2023 είχαν δημιουργήσει ένα πολιτικό τοπίο με ισχυρή αυτοδυναμία για τη Νέα Δημοκρατία, η οποία είχε 158 βουλευτές.
Αυτό το πολιτικό περιβάλλον έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές μέσα σε σχεδόν ενάμιση χρόνο, οι οποίες έχουν επηρεάσει ουσιαστικά την πολιτική διάρθρωση των κομμάτων και την εκπροσώπησή τους στη Βουλή.
Σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα, πραγματοποιήθηκαν οι ευρωεκλογές, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε δύο εκλογές για νέα ηγεσία, με τη δεύτερη να καταλήγει στη διάσπαση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως είχε προκύψει από τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2023. Παράλληλα, και το ΠΑΣΟΚ προχώρησε σε εκλογές για την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να επανεκλέγεται ως αρχηγός.
Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται σχεδόν βέβαιο ότι θα απωλέσει τον ρόλο του ως αξιωματική αντιπολίτευση στο Κοινοβούλιο, εξαιτίας των αποχωρήσεων βουλευτών. Αυτή η πολιτική εξέλιξη είναι πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα και δεν έχει προηγούμενο στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης, ενώ είναι σπάνια και στην ευρύτερη πολιτική ιστορία της χώρας.
Για να κατανοήσουμε την έκταση του προβλήματος, ας δούμε τη δύναμη των κοινοβουλευτικών κομμάτων όπως διαμορφώθηκε από τις εκλογές του Ιουνίου 2023. Η Νέα Δημοκρατία είχε 158 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ 47, το ΠΑΣΟΚ 3, το ΚΚΕ 21, η Ελληνική Λύση 12, η Νίκη 10, η Πλεύση Ελευθερίας 8 και οι Σπαρτιάτες 12.
Αυτή τη στιγμή, η κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων έχει διαμορφωθεί ως εξής: η Νέα Δημοκρατία διαθέτει 156 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ 35, το ΠΑΣΟΚ 31, το ΚΚΕ 21 και η Ελληνική Λύση 11.
Περισσότεροι από 5 εν ενεργεία Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη δηλώσει την πρόθεσή τους να αποχωρήσουν από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι σχετικές επιστολές και οι αλλαγές που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής θα υποβληθούν τη Δευτέρα, όταν θα επαναλειτουργήσει η Βουλή, στο Προεδρείο.
Αυτό σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ θα αναλάβει πλέον τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον κ. Ανδρουλάκη να αποκτά τα δικαιώματα και τα οφέλη που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής. Μεταξύ αυτών είναι και η σειρά των ομιλητών, με τον κ. Ανδρουλάκη να έχει τη δυνατότητα να μιλήσει πριν ή μετά τον Πρωθυπουργό, ανάλογα με την κοινοβουλευτική διαδικασία.
Ωστόσο, υπάρχει ένα παράδοξο: ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και θα χάσει την κοινοβουλευτική του θέση ως αξιωματική αντιπολίτευση, θα συνεχίσει να λαμβάνει την κρατική χρηματοδότηση που δικαιούται βάσει των αποτελεσμάτων των εθνικών εκλογών του Ιουνίου 2023.
Επιπλέον, είναι ενδιαφέρον να δούμε αν θα αποχωρήσουν 10 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ για να σχηματίσουν νέα κοινοβουλευτική ομάδα. Αυτό θα τους επιτρέψει να αποκτήσουν τα προνόμια που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής, όπως γραφεία, θέσεις μετακλητών, συμμετοχή στις επιτροπές της Βουλής, καθώς και τον ορισμό επικεφαλής κοινοβουλευτικής ομάδας και εκπροσώπου τύπου, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να έχουν συντονισμένο λόγο και παρουσία εντός του Κοινοβουλίου.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας