Τα επόμενα βήματα στον ελληνοτουρκικό διάλογο
Πηγή Φωτογραφίας: [373251] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ HAKAN FIDAN (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Το θετικό μομέντουμ παραμένει στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς στη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν στην Αθήνα συμφωνήθηκε να διατηρηθούν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας, δηλαδή να διατηρηθούν τα ήρεμα νερά με τις διαφορές σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο να παραμένουν και να αποτυπώνονται στις κοινές δηλώσεις τους, μετά τη δίωρη συνάντησή τους.
«Υπάρχει ένα καλό κλίμα πάνω στο οποίο μπορούμε να οικοδομήσουμε, αλλά ταυτόχρονα δεν υπάρχει κοινό πλαίσιο, προκειμένου να συζητήσουμε σε βάθος τη μεγάλη μας διαφορά με την Τουρκία που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο» επισήμανε ο πρωθυπουργός από τη Βουδαπέστη μετά το πέρας της έκτακτη Συνόδου Κορυφής.
Οι επόμενες επαφές των δύο πλευρών προγραμματίστηκαν για τις 2-3 Δεκεμβρίου για τις πολιτικές διαβουλεύσεις και τη θετική ατζέντα με τους Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν να αναδεικνύουν τη χρονική συγκυρία ως ευκαιρία εμπέδωσης του θετικού κλίματος. «Οι επαφές μας αποκτούν πλέον μία κανονικότητα, η οποία πρέπει να έχουν οι επαφές μεταξύ δύο γειτόνων που συνυπάρχουν σε μια εξαιρετικά περίπλοκη γειτονιά. Υπήρξαν πράγματι και δύσκολες στιγμές κατά τη τελευταία χρονιά. Όμως σε όλες τις περιπτώσεις υπήρξε άμεσος και ειλικρινής δίαυλος που απέτρεψε την κλιμάκωση» επισήμανε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, «πρέπει να αδράξουμε την ιστορική ευκαιρία που έχουμε μπροστά μας και το θετικό κλίμα μεταξύ των χωρών μας να καταστεί μόνιμο. Πρέπει να μετατρέψουμε την αιώνια γειτονιά μας σε αιώνια φιλία. Είναι καθήκον μας να αφήσουμε ένα διαρκές περιβάλλον συνεργασίας και ηρεμίας στις νέες γενιές» αντέταξε ο Χακάν Φιντάν.
Τα «αγκάθια»
Στάσιμα παραμένουν τα νερά στο ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, με τον Γιώργο Γεραπετρίτη να επαναλαμβάνει ότι η Αθήνα αναγνωρίζει μόνο μία διαφορά και τον Χακάν Φιντάν να επιμένει στην τουρκική αναθεωρητική ατζέντα. Ο έλληνας υπουργός πάντως παρέπεμψε στο εγγύς μέλλον.
«Οι θέσεις σας όσον αφορά το εύρος της συζήτησης αφίστανται με τη θέση μας να αφορά τη μία και μόνη διαφορά. Προσηλωμένοι, ωστόσο, σε μια ειλικρινή προσπάθεια επίτευξης προόδου μέσω του διαλόγου, θα συνομιλήσουμε για το θέμα αυτό σε επόμενη συνάντησή μας στο εγγύς μέλλον» η χαρακτηριστική αποστροφή του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών. «Είναι γεγονός ότι έχουμε διαφορές απόψεων για το Αιγαίο. Αυτά τα έχουμε συζητήσει στο παρελθόν σε συμβουλευτικές συναντήσεις. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να διαγνώσουμε σωστά τα προβλήματά μας» αντέταξε ο Τούρκος ομόλογός του.
Δύο γραμμές στο Κυπριακό
Ούτε στο θέμα του Κυπριακού βρήκαν κοινό έδαφος οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, καθώς η ελληνική πλευρά επιμένει στην εξεύρεση μίας λύσης στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που μιλούν για διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία, με τον Χακάν Φιντάν να υποστηρίζει ότι ο διάλογος για το Κυπριακό πρέπει να γίνει στην βάση «πραγματικοτήτων» η οποία δείχνει ότι το μοντέλο της ομοσπονδίας δεν είναι βιώσιμο στη Κύπρο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας