Ο Ερντογάν καλεί την ΕΕ να ξεκινήσει ξανά τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εξετάσουν ξανά την διαδικασία ένταξης της χώρας του στην ΕΕ, λέγοντάς τους ότι δεν υπάρχει καμία «λογική» εξήγηση για να παραμένει η διαδικασία σε αδιέξοδο, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Ο Ερντογάν, μιλώντας στην πέμπτη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Βουδαπέστη, μίλησε για τη σημασία της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ για την ειρήνη και την ασφάλεια της Ευρώπης, στον απόηχο ενός ευρέος φάσματος προκλήσεων, ιδίως της ρωσικής επιθετικότητας.
«Δεν υπάρχει καμία λογική εξήγηση για το μπλοκάρισμα της ενταξιακής διαδικασίας μιας υποψήφιας χώρας όπως η Τουρκία, η οποία έχει συμβάλει σημαντικά στην ευημερία και την ασφάλεια της ηπείρου εδώ και χρόνια», δήλωσε ο Ερντογάν, υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ, μετά μόνο από αυτόν των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η εκλογή νωρίτερα αυτή την εβδομάδα του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ ως επόμενου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών έχει τροφοδοτήσει τις ανησυχίες σχετικά με την απειλή που αποτελεί η Ρωσία για την Ευρώπη και το κατά πόσον η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα αφήσει την Ευρώπη να μείνει μόνη της στη στήριξη της Ουκρανίας στον συνεχιζόμενο πόλεμο κατά της Ρωσίας στη χώρα.
Ο Ερντογάν ζήτησε επίσης την υποστήριξη της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ σε προσωπικές συναντήσεις με ηγέτες της ΕΕ.
Η πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία συναντήθηκε με τον Ερντογάν στη Βουδαπέστη, έγραψε στο Χ ότι ήταν καλή η συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο και εξέφρασε την ελπίδα της για ενίσχυση της εταιρικής σχέσης ΕΕ-Τουρκίας.
Η Τουρκία έλαβε επίσημο καθεστώς υποψηφιότητας για ένταξη στην ΕΕ το 1999 και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν το 2005, με την Τουρκία να εργάζεται για την ευθυγράμμιση των νόμων και των πολιτικών της με τα πρότυπα της ΕΕ.
Ωστόσο, η πρόοδος σταμάτησε για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατική διακυβέρνηση και την άλυτη κυπριακή διαφορά. Οι εντάσεις μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ εντάθηκαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016, με τις επακόλουθες πολιτικές καταστολές να προκαλούν συναγερμό στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ως αποτέλεσμα, οι συνομιλίες για την ένταξη στην ΕΕ έχουν ουσιαστικά παγώσει τα τελευταία χρόνια.
Παρά τις προκλήσεις αυτές, η Τουρκία παραμένει επισήμως υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή της για την Τουρκία στα τέλη Οκτωβρίου, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν «σοβαρές ανησυχίες» για τη συνεχιζόμενη επιδείνωση των δημοκρατικών προτύπων, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Τουρκία κατά την περίοδο αναφοράς.
«Η συνολική κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα δεν έχει βελτιωθεί και παραμένει ένα ζήτημα που προκαλεί ανησυχία», αναφέρεται στην έκθεση.
Πηγή: Turkish Minute
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας