Κόσμος

Τι έχει απομείνει στη Χαμάς μετά τον Σινουάρ

Τι έχει απομείνει στη Χαμάς μετά τον Σινουάρ

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Τι έχει απομείνει στη Χαμάς μετά τον Σινουάρ

Το Ισραήλ πιστεύει ότι διέλυσε τη στρατιωτική δύναμη της οργάνωσης στη Γάζα, αλλά τα απομεινάρια ίσως αποδειχθεί πιο δύσκολο να εξαλειφθούν. Ενας εκτοπισμένος παλαιστίνιος περιγράφει πως παντού στα ερείπια «υπάρχει η μυρωδιά της Χαμάς»

Από τότε που ο 43χρονος Γιουσούφ και η οικογένειά του εγκατέλειψαν για πρώτη φορά την πόλη της Γάζας τους προηγούμενους μήνες, αυτό που τον σοκάρει περισσότερο μες στη δίνη του πολέμου είναι το πόσο άθικτη φαίνεται να είναι η Χαμάς. Είναι ένας μηχανικός λογισμικού ηλεκτρονικών υπολογιστών που ενθάρρυνε τη σύζυγό του να αφήνει ακάλυπτα τα μαλλιά της, δεν ήταν οπαδός των ισλαμιστών, οι οποίοι κυβέρνησαν τη Γάζα για σχεδόν δύο δεκαετίες ως κοινωνικό και θρησκευτικό κίνημα που υπόσχεται ελευθερία από την ισραηλινή κατοχή αλλά και ως αυταρχική οργάνωση η οποία ανέχεται ελάχιστα τη διαφωνία. 

Μέσα σε μερικούς μήνες, ο ισραηλινός στρατός είχε ήδη αποσπάσει μεγάλο μέρος της Γάζας από τη στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, σκοτώνοντας χιλιάδες μαχητές της ενώ πρόσφατα έδωσαν κα τη χαριστική βολή, εξουδετερώνοντας τον ηγέτη της οργάνωσης Γιαχία Σινουάρ. Ισραηλινοί αξιωματούχοι εκτιμούν, σήμερα, ότι έχουν εξουδετερώσει μεγάλο μέρος της ένοπλης δύναμης της οργάνωσης. 

Ωστόσο η εξουδετέρωση των… λειψάνων της Χαμάς θα είναι πολύ δύσκολη. Τουλάχιστον αυτό συμπεραίνουν οι Financial Times με βάση την οδύσσεια του Γιουσούφ και της οικογένειάς του στην κατεστραμμένη Γάζα και στα στρατόπεδα εκτοπισμένων στη Ράφα και στο Ντέιρ αλ-Μπάλαχ. 

«Προσπαθούν να κυβερνήσουν τα ερείπια», είπε ο Γιουσούφ (τα πραγματικά του στοιχεία δεν αναφέρονται για ευνόητους λόγους) σε συνέντευξη που κατάφερε να δώσει τηλεφωνικώς, από τη σκηνή όπου ζει, πλέον, με τη γυναίκα του, τα δύο παιδιά τους και μια ηλικιωμένη θεία του. «Παντού υπάρχει η μυρωδιά της Χαμάς», είπε χαρακτηριστικά ο 43χρονος Παλαιστίνιος. Remaining Time-0:00 Fullscreen Mute 

Ανέφερε σχετικά στους Financial Times πως όταν χρειάστηκε κουβέρτες και χώρο σε έναν καταυλισμό, του είπαν να μιλήσει με έναν υπάλληλο στο Υπουργείο Κοινωνικής Ανάπτυξης, ο οποίος όμως ήταν τοπικός ηγέτης της Χαμάς από τη βόρεια Γάζα. Τα βράδια, είπε, οι ιμάμηδες —σχεδόν όλοι διορισμένοι από την οργάνωση— προσπαθούν να παρασύρουν τους άνδρες στα ερείπια κοντινών τζαμιών για να προσευχηθούν. 

Και όταν σημειώθηκε μια σωρεία ληστειών (κοσμημάτων, κινητών τηλεφώνων και μετρητών) σε έναν άλλον καταυλισμό, οι καταγγελίες έγιναν σε έναν ντόπιο αστυνομικό με πολιτικά ρούχα από την Χαν Γιουνίς, μια πόλη που κάποτε θεωρείτο προπύργιο της Χαμάς.

Μέσα σε μια, δύο μέρες, σε ένα ελεγχόμενο από την οργάνωση κανάλι στο Telegram, αναρτήθηκε ένα βίντεο με τους φερόμενους ως κλέφτες να ξυλοκοπούνται. Οπως γράφουν οι απεσταλμένοι των Financial Times στο Τελ Αβίβ, το περιστατικό δείχνει πώς τα απομεινάρια του υπουργείου Εσωτερικών της Χαμάς προσπαθούν να διατηρήσουν μια επίφαση νομιμότητας και τάξης, με το αστυνομικό ο οποίος δέχτηκε τις καταγγελίες να επιστρέφει στον καταυλισμό με μια τσάντα γεμάτη κινητά τηλέφωνα. 

«Δεν θα πάνε πουθενά, περιμένουν  την υποχώρηση του Ισραήλ» 

«Δεν πρόκειται να πάνε πουθενά», είπε ο Γιουσούφ, αναφερόμενος στους τοπικούς αξιωματούχους της Χαμάς. Σημείωσε επίσης πως ζήτησε από τη γυναίκα του να αρχίσει πλέον να καλύπτει τα μαλλιά της, ενώ ο ίδιος άρχισε να προσποιείται ότι προσεύχεται… «Είναι εδώ, περιμένουν να τερματιστεί ο πόλεμος». 

Οι Ισραηλινοί δηλώνουν ότι στο πλαίσιο του πολέμου τους, κατάφεραν να καταστρέψουν 23 από τα 24 τάγματα της Χαμάς, μετατρέποντας μια στρατιωτικά δομημένη μαχητική οργάνωση, η οποία μπορούσε να εκτοξεύσει χιλιάδες ρουκέτες έως και στο Τελ Αβίβ, σε μικρούς ένοπλους πυρήνες αντάρτικου τύπου. Εκτιμάται πως οι θύλακες αυτοί δρουν ανεξάρτητα και προσπαθούν να ανασυνταχθούν με αναπάντεχους τρόπους, εσχάτως στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα. Πηγή: Protagon.g

«Αυτό που απομένει, πλέον, είναι ένα σοβαρά εξασθενημένο αλλά ακόμα ανθεκτικό λείψανο αυτού του κράτους. Μετά την εκδίωξη της αντίπαλης Φατάχ από τη Γάζα,  με το αιματηρό πραξικόπημα του 2007, πολλές από τις θέσεις στα υπουργεία που ήταν υπεύθυνα για την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών καταλήφθηκαν από άτομα με πολιτικούς —όχι στρατιωτικούς— δεσμούς με τη Χαμάς, επιτρέποντας στην οργάνωση να εισχωρήσει βαθιά στη διακυβέρνηση, όπως συνοψίζεται στο δημοσίευμα των Financial Times. «Σήμερα, παρά το γεγονός ότι τα γραφεία τους έχουν βομβαρδιστεί και το προσωπικό τους είναι διασκορπισμένο, όσοι επιζούν ελέγχουν μια εξαντλημένη, αναποτελεσματική αλλά ακόμα ευδιάκριτη μορφή κυβέρνησης, ενώ η διαλυμένη στρατιωτική πτέρυγα μεταμορφώνεται σε αντάρτικο κίνημα. Και περιμένουν».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments