Αθήνα και Άγκυρα οριστικοποιούν τα επόμενα ραντεβού τους
Πηγή Φωτογραφίας: [373251] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ HAKAN FIDAN (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Με ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και στόχο τη βελτίωση του κλίματος, η Αθήνα και η Άγκυρα έχουν προγραμματίσει τις επόμενες συναντήσεις τους, αν και δεν υπάρχουν αυταπάτες σχετικά με την ύπαρξη διαφορών. Το θετικό κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας την Παρασκευή επιβεβαιώθηκε και από τις δηλώσεις που ακολούθησαν, με στόχο να δοθεί έμφαση σε ζητήματα που ενώνουν τις δύο χώρες. Ωστόσο, η Αθήνα ξεκαθαρίζει ότι δεν αποδέχεται διάλογο με ολιστική προσέγγιση, αλλά ότι η συζήτηση πρέπει να εστιάζει αποκλειστικά στη μοναδική διαφορά που αφορά την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας.
Στο ραντεβού του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Χακάν Φιντάν καθορίστηκε ο οδικός χάρτης για τους επόμενους μήνες, καθώς οι δύο χώρες επιθυμούν να διατηρήσουν ανοιχτό το διάλογο. Συγκεκριμένα, ο επόμενος γύρος πολιτικού διαλόγου και θετικής ατζέντας θα διεξαχθεί στην Αθήνα στις 2 και 3 Δεκεμβρίου, ενώ στις αρχές του επόμενου έτους προγραμματίζεται το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στην Τουρκία.
Επιπλέον, είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών τον Δεκέμβριο. Αυτή θα μπορούσε να γίνει είτε στο περιθώριο της Συνόδου υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας του ΝΑΤΟ (που θα διεξαχθεί στις 3 και 4 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες) είτε αργότερα στο υπουργικό συμβούλιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που θα πραγματοποιηθεί στη Μάλτα.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα ενημερώσει σήμερα τους βουλευτές της επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με τη συνάντησή του με τον Χακάν Φιντάν. Θα τονίσει ότι δεν θα υπάρξει καμία υποχώρηση σε θέματα κυριαρχίας και ότι οι κόκκινες γραμμές έχουν καθοριστεί με σαφήνεια.
Θα επαναλάβει ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να συζητήσει οποιαδήποτε άλλη διαφορά εκτός από τη μοναδική, που αφορά τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (Α.Ο.Ζ.) και της υφαλοκρηπίδας. Επιπλέον, αναμένεται να αναφερθεί στις ενέργειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για την ενίσχυση του ρόλου της χώρας στη γεωπολιτική σκηνή και την περαιτέρω αμυντική της θωράκιση.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναμένεται να αναφερθεί στη σημερινή συνεδρίαση στη συνέχιση της συνεργασίας στο πλαίσιο της λεγόμενης θετικής ατζέντας, δηλαδή σε ζητήματα που μπορούν να ενισχύσουν τις σχέσεις των δύο χωρών. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σημαντική αύξηση του διμερούς εμπορίου κατά τη διάρκεια του έτους, με στόχο να φτάσει τα 10 δισ. δολάρια. Επιπλέον, η συνεργασία στο μεταναστευτικό θεωρείται κρίσιμη.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης τόνισε ότι «επενδύουμε στη συνέχιση του διαλόγου. Ωστόσο, ο διάλογος δεν σημαίνει υποχώρηση, αλλά διεκδίκηση». Πρόσθεσε ότι «δεν είμαστε αφελείς και δεν περιμένουμε κάτι ιδιαίτερα αισιόδοξο. Πιστεύουμε, όμως, ότι αυτή η παρατεταμένη διαδικασία διαλόγου μπορεί να προσφέρει, δεδομένου ότι η χώρα μας δεν αποδέχεται καμία υποχώρηση, όπως δεν αποδέχτηκαν καμία υποχώρηση και οι προηγούμενες κυβερνήσεις».
Σε συνέντευξή του στη Milliyet, ο Χακάν Φιντάν ανέφερε ότι οι επαφές του κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα «πήγαν πολύ καλά» και τόνισε ότι «είμαστε γείτονες και σύμμαχοι. Σίγουρα υπάρχουν διαφορές απόψεων μεταξύ των χωρών μας σε ορισμένα ζητήματα. Ωστόσο, αυτό δεν μας εμποδίζει να συναντιόμαστε και να συζητάμε τα θέματα μας με ψυχραιμία». Υπογράμμισε επίσης ότι «στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας και να συμβάλουμε στην ευημερία των λαών μας με μια προσέγγιση που θα είναι αμοιβαία επωφελής (σ.σ. καζάν-καζάν). Είμαστε αποφασισμένοι να προωθήσουμε τις διμερείς μας σχέσεις με βάση τις αρχές της καλής γειτονίας και μέσω μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης».
Στην ουσία, η τουρκική πλευρά δείχνει την επιθυμία της να παραμείνει στο τραπέζι του διαλόγου, χωρίς ωστόσο να έχει αλλάξει ριζικά τη στάση της. Στις πρόσφατες δηλώσεις του από την Αθήνα, ο Χακάν Φιντάν είχε αναφερθεί σε αλληλένδετα προβλήματα, επισημαίνοντας ότι η συζήτηση δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο σε θέματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.
Με ενδιαφέρον αναμένονται οι πρώτες ενέργειες του Ντόναλντ Τραμπ στην ευρύτερη περιοχή. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο, και κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η συζήτηση διεξήχθη σε θερμό κλίμα. Οι στρατηγικές σχέσεις είναι θεμελιωμένες σε συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με τις ΗΠΑ, όπως η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, όπως τονίζει η κυβέρνηση. Χθες, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε σχέσεις που δεν βασίζονται μόνο σε ένα αξιακό πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ δύο ιστορικών δημοκρατιών, αλλά και στο αμοιβαίο συμφέρον, το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν στη στήριξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Ειδικότερα, υπογράμμισε τον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, τονίζοντας ότι η χώρα μπορεί να αξιοποιήσει τη στρατηγική της θέση για να επηρεάσει τις εξελίξεις στην περιοχή.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας