«Μηλίτσα που ‘σαι στον γκρεμνό τα μήλα φορτωμένη, τα μήλα σου λιμπίζομαι, τον εγκρεμνό φοβούμαι…» Παραδοσιακό
Κοτόπουλο στη γάστρα
1 κιλό κοπανάκια κοτόπουλου 2-3 κουταλιές λάδι 1 μεγάλο κρεμμύδι 2 σκελίδες σκόρδο 3 κουταλιές βούτυρο 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι 1 κουταλιά μουστάρδα 1 κουταλιά μέλι 2 μήλα αλάτι, πιπέρι
Λιώνουμε το βούτυρο και το βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, τη μουστάρδα, το μέλι και τα ανακατεύουμε. Κόβουμε τα μήλα σε φέτες καθώς και το κρεμμύδι. Τα απλώνουμε σε γάστρα. Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο. Βάζουμε σε τηγάνι το λάδι να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κοτόπουλο γυρνώντας το να πάρει χρώμα. Το βγάζουμε και το τοποθετούμε πάνω στα μήλα. Λιώνουμε το σκόρδο και αλείφουμε το κοτόπουλο. Περιχύνουμε το φαγητό με τη μαρινάδα και προσθέτουμε μισό φλιτζάνι ζεστό νερό. Κλείνουμε τη γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς 30 λεπτά. Αφαιρούμε το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει το φαγητό και να μείνει με πηχτή σάλτσα.
Χοιρινό με μήλα
1 κιλό χοιρινή σπάλα 1/3 φλιτζανιού λάδι 1 κρεμμύδι 1 φλιτζάνι λευκό κρασί 2-3 μήλα χυμό ενός λεμονιού 1 κουταλιά μουστάρδα 1 κουταλάκι μέλι αλάτι, πιπέρι μαϊντανός ψιλοκομμένος
Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το χοιρινό κομμένο μερίδες μέχρι να ροδίσει. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το προσθέτουμε. Ανακατεύουμε να μαλακώσει και σβήνουμε με το κρασί. Το αφήνουμε να εξατμιστεί. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε δύο φλιτζάνια ζεστό νερό. Κλείνουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, περίπου 1 1/2 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα. Τα περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού και τα προσθέτουμε στο φαγητό, όταν έχει ψηθεί το κρέας. Με κουτάλα αφαιρούμε ζωμό σε ένα φλιτζάνι, διαλύουμε μέσα τη μουστάρδα και το μέλι και το ρίχνουμε στο φαγητό. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα άλλα 10 λεπτά για να δέσουν οι γεύσεις και η σάλτσα. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε.
Καίτη Βλάχου – efsyn