Οι διορισμοί Ρούμπιο και Γουόλτς από τον Τραμπ τρομάζουν τον Ερντογάν – Το αγκάθι των Κούρδων
Πηγή Φωτογραφίας: CNN // Οι διορισμοί Ρούμπιο και Γουόλτς από τον Τραμπ τρομάζουν τον Ερντογάν - Το αγκάθι των Κούρδων
Καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ προετοιμάζεται για μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος των ΗΠΑ, τα πρώτα σημάδια δείχνουν ότι οι ελπίδες του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για βελτιωμένες σχέσεις με την Ουάσιγκτον ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προκλήσεις, καθώς ο εκλεγμένος πρόεδρος προορίζει τον γερουσιαστή από τη Φλόριντα Μαρκ Ρούμπιο για υπουργό Εξωτερικών και τον Γερουσιαστή Μάικλ Γουόλτς για Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, γνωστοί και οι δύο για τη στάση τους κατά της Τουρκίας σε βασικά ζητήματα.
Ο Ρούμπιο, ένας μακροχρόνιος υποστηρικτής της hawkish εξωτερικής πολιτικής, και ο Γουόλτς, πρώην μέλος των Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού των ΗΠΑ (κοινώς γνωστοί ως πρασινομπερέδες) και ένθερμος υποστηρικτής του Τραμπ, είναι και οι δύο έντονοι επικριτές των πολιτικών της Τουρκίας στη Συρία και αλλού. Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι η επιρροή τους στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ θα μπορούσε να περιπλέξει την ατζέντα του Ερντογάν, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε μια συναλλακτική προσέγγιση στη διπλωματία και στην προσωπική σχέση με τον Τραμπ.
Ο Ρούμπιο, ο οποίος έκανε μια ανεπιτυχή προσπάθεια για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία το 2016, έχει επανειλημμένα αντιταχθεί στις πολιτικές της τουρκικής κυβέρνησης στο παρελθόν, ιδιαίτερα σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Ρούμπιο είναι γνωστός για τις σκληρές του θέσεις έναντι της Κίνας και του Ιράν και επέκρινε επίσης την κυβέρνηση Ερντογάν για την καταστολή των αντιφρονούντων.
Ο Γουόλτς υπήρξε επίσης εξέχων υποστηρικτής της συνεργασίας των ΗΠΑ με τις Κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη Συρία.
Η Τουρκία θεωρεί το YPG ως προέκταση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο είναι ταξινομημένο ως τρομοκρατική οργάνωση στην Τουρκία και σε πολλές δυτικές χώρες, και έχει μιλήσει επανειλημμένα κατά της αμερικανικής υποστήριξης στους Κούρδους μαχητές.
Οι ειδικοί σημειώνουν ότι τόσο ο Ρούμπιο όσο και ο Βαλτς έχουν μιλήσει επανειλημμένα εναντίον βασικών στοιχείων της ατζέντας του Ερντογάν και προειδοποιούν ότι αυτό θα μπορούσε να περιπλέξει τις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με τον Ομέρ Μουράτ, πρώην Τούρκο διπλωμάτη και ειδικό στην εξωτερική πολιτική, ο Ρούμπιο είναι ένας από τους πιο εξέχοντες αμερικανούς νομοθέτες που αντιτίθενται στις ενέργειες του Ερντογάν. Ο Μουράτ επεσήμανε στο X ότι ο Ρούμπιο ηγήθηκε των προσπαθειών για την απόκτηση υπογραφών σε μια επιστολή του 2021 που καταδικάζει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. “Ο Ρούμπιο δεν ήταν μόνο ένας από τους υπογράφοντες, αλλά και ένας από τους δύο γερουσιαστές που συνέταξαν την επιστολή”, είπε ο Μουράτ, προσθέτοντας ότι η επιστολή υποστήριξε ρητά το αστέρι του ΝΒΑ Freedom και επέκρινε ανοιχτά τις στρατιωτικές ενέργειες της Τουρκίας κατά των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία.
Ο Γιουούς Παξόι, ένας Τούρκος δημοσιογράφος με έδρα τις ΗΠΑ, ο οποίος κάλυπτε επί χρόνια το ρεπορτάζ πάνω στον Γκιουλέν, επανέλαβε αυτό το σημείο, δηλώνοντας ότι ο Γουολτς είχε αποκαλέσει το YPG “τους καλύτερους συμμάχους μας στη Μέση Ανατολή μετά το Ισραήλ” και πρότεινε κυρώσεις κατά Τούρκων αξιωματούχων για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας το 2019 εναντίον κουρδικών θέσεων στη Συρία.
Μετά την πρόσφατη εκλογική νίκη του Τραμπ Τούρκοι αξιωματούχοι εξέφρασαν την ελπίδα ότι η συναλλακτική σχέση που χαρακτήρισε την πρώτη θητεία του Τραμπ θα ξαναρχίσει. Ο Nicholas Danforth, ειδικός στην Τουρκία και αναλυτής στην πλατφόρμα εθνικής ασφάλειας War on the Rocks, προειδοποίησε ότι, ενώ ο Ερντογάν μπορεί να δει τον Τραμπ ως ευνοϊκό ομόλογό του, μπορεί να αγνοήσει τις δομικές προκλήσεις που παραμένουν στη σχέση. Ο Ντάνφορθ προειδοποίησε ότι μπορεί να είναι μπροστά μια “ταραχώδης περίοδος στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις”, ανεξάρτητα από το πόσο καλή είναι η χημεία μεταξύ των δύο ηγετών. Ο Ντάνφορθ επεσήμανε βασικά ζητήματα, όπως η στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ για το YPG και η αγορά πυραύλων S-400 από την Τουρκία από τη Ρωσία, τα οποία έχουν προκαλέσει τριβές στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας την τελευταία δεκαετία.
Ο Μεχμέτ Ντεμιρμπάς, άλλος πρώην Τούρκος διπλωμάτης, υποστήριξε στο X ότι η επιστροφή του Τραμπ θα μπορούσε να επιδεινώσει τις οικονομικές πιέσεις στην Τουρκία, η οποία έχει ήδη υποφέρει από τον πληθωρισμό και την υποτίμηση του νομίσματος τα τελευταία χρόνια. Ο Ντεμιρμπάς διευκρίνισε ότι η αναμενόμενη εστίαση του Τραμπ σε μια εμπορική πολιτική “πρώτα η Αμερική” θα μπορούσε να “περιορίσει την πρόσβαση της Τουρκίας στις αμερικανικές αγορές”, κάτι που θα πρόσθετο στις οικονομικές προκλήσεις της Τουρκίας.
Ένας άλλος τομέας όπου η Τουρκία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει εμπόδια είναι η Μέση Ανατολή, όπου η πολιτική των ΗΠΑ υπό τον Τραμπ θα μπορούσε να ευθυγραμμιστεί εκ νέου υπέρ των περιφερειακών δυνάμεων που αντιτίθενται στα τουρκικά συμφέροντα. Οι αναλυτές σημειώνουν ότι η υποστήριξη του Ερντογάν σε παλαιστινιακές ομάδες, όπως η Χαμάς, είναι πιθανό να έρχεται σε αντίθεση με την αναμενόμενη στάση του Τραμπ.
Ο Τραμπ αναμένεται να δώσει προτεραιότητα στη στήριξη του Ισραήλ. Η χωρίς αναστολές υπεράσπιση της παλαιστινιακής υπόθεσης από τον Ερντογάν θα μπορούσε να βάλει την Τουρκία σε τροχιά σύγκρουσης με τις ΗΠΑ.
Τούρκοι αξιωματούχοι βλέπουν τον Ερντογάν να έχει μια μοναδική θέση να ενεργεί ως μεσολαβητής στη σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας, καθώς επικοινωνεί ανοιχτά τόσο με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Τούρκοι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμβάσεις ανοικοδόμησης για τουρκικές εταιρείες και σε βελτιωμένη διεθνή φήμη για τον Ερντογάν ως μεσολαβητή της ειρήνης.
Ο πολιτικός αναλυτής Χασίμ Τεκινές σημειώνει ότι σε αντίθεση με την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία ακολούθησε μια πολιτική θεσμικής διπλωματίας, οι σχέσεις της κυβέρνησης Τραμπ με την κυβέρνηση Ερντογάν θα μπορούσαν να είναι πιο “ασταθής”.
Καθώς ο Ερντογάν επιδιώκει να αναζωογονήσει τη σχέση του με τον Τραμπ, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι πιθανοί σημαντικοί ρόλοι του Ρούμπιο και του Γουόλτς σηματοδοτούν ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να λάβει πιο σκληρή στάση σε βασικές τουρκικές ανησυχίες. Εάν πραγματοποιηθούν αυτοί οι διορισμοί, ο Ερντογάν μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσει τις προσδοκίες του και να επιδιώξει περιορισμένη συνεργασία για συγκεκριμένο θέμα αντί για πλήρη διπλωματική επανεκκίνηση.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας