Την ίδια ώρα, ο Κιμ Γιονγκ Ουν γίνεται όλο και πιο επιθετικός. Την περασμένη εβδομάδα, το καθεστώς του εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς, λίγες ώρες πριν από τις εκλογές των ΗΠΑ. Νωρίτερα, στις 31 Οκτωβρίου, είχε εκτοξεύσει έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, υπενθυμίζοντας ότι οι φιλοδοξίες της Πιονγκγιάνγκ εκτείνονται πολύ πέρα από την Κορεατική Χερσόνησο.
Η Ουάσιγκτον έχει λάβει την προειδοποίηση. Ο Τραμπ έχει βρεθεί αντιμέτωπος με τον Κιμ Γιονγκ Ουν στο παρελθόν, αλλά η σχέση τους έληξε άδοξα μετά την αποτυχημένη Σύνοδο Κορυφής στο Ανόι τον Φεβρουάριο του 2019. Έκτοτε, η Βόρεια Κορέα υιοθέτησε μια πιο επιθετική ρητορική ως προς το πυρηνικό της δόγμα, ανέπτυξε τις δυνατότητες της σε πυραυλική και δορυφορική τεχνολογία, βελτίωσε τις υποδομές της στον κυβερνοχώρο και ενίσχυσε τις πολιτικές της σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα.
Για την Ιαπωνία, βασικό σύμμαχο των ΗΠΑ, οι πύραυλοι του Κιμ αποτελούν άλλη μία στρατηγική απειλή, σε μια περίοδο που το Πεκίνο αυξάνει την επιθετικότητα του στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, διεκδικώντας ένα σύνολο νησιών που τελούν υπό ιαπωνική διοίκηση. Το Τόκιο πρέπει επίσης να διαχειριστεί την πρόκληση της Ρωσίας στα νησιά Κουρίλες, την ένταση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, ενώ τάσσεται υπέρ της Ταϊβάν.
Τα ισχύοντα μέτρα αντιμετώπισης της Πιονγκγιάνγκ και της Μόσχας – κυρώσεις και οικονομικές ποινές – δεν αποδίδουν. Ο Τραμπ έχει καυχηθεί για την προσωπική του σχέση με τον απομονωμένο Κιμ, αποκαλύπτοντας σε πρόσφατη συνέντευξη ότι θα του πρότεινε να “χαλαρώσει” αντί να ασχολείται με την ενίσχυση του οπλοστασίου του. Η άλλοτε φιλική τους σχέση υπήρξε το έναυσμα για τρεις συναντήσεις κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας. Είναι αμφίβολο ωστόσο αν αυτό θα είναι αρκετό για να πείσει τον Κιμ να υποχωρήσει, ιδιαίτερα μετά τις άκαρπες προσπάθειες κατά τη Σύνοδο στο Ανόι, όταν και προτάθηκε στη Βόρεια Κορέα να αποσύρει τα πυρηνικά της όπλα με αντάλλαγμα τον τερματισμό των αμερικανικών κυρώσεων. “Ο Τραμπ είχε κάνει στον Κιμ την καλύτερη δυνατή πρόταση”, δήλωσε ο Ντρου Τόμπσον, ανώτερος ερευνητής στη Σχολή Διεθνών Σπουδών στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang. “Αν ο Κιμ δεν αποδέχθηκε αυτή τη συμφωνία τότε, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τι άλλο θα ήταν πρόθυμος να προσφέρει ο Τραμπ”.
Όπως σημειώνει και ο αναλυτής Gearoid Reidy, οι ΗΠΑ πλέον πρέπει να επικεντρωθούν στη διακοπή των στενών σχέσεων μεταξύ Βόρειας Κορέας και Ρωσίας και να αποδεχθούν ότι η Πιονγκγιάνγκ είναι ήδη μια πυρηνική δύναμη. Χρειάζεται επίσης ισχυροποίηση των δεσμών με το Τόκιο και τη Σεούλ, ιδιαίτερα στον τομέα του συντονισμού, της ανταλλαγής πληροφοριών και της παρακολούθησης. Η πολιτική “Πρώτα η Αμερική” που διατυμπάνιζε ο Τραμπ προκάλεσε ανησυχία στους συμμάχους ως προς τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ για την ασφάλεια στην Ασία. Για το καλό όλων, τέτοιες απομονωτικές ιδέες πρέπει να εγκαταλειφθούν και ο Τραμπ να συνεχίσει τις αμερικανικές πρωτοβουλίες στην περιοχή με στόχο την αποδυνάμωση της Βόρειας Κορέας.
Η προθυμία του Κιμ να παρέμβει σε απομακρυσμένες συγκρούσεις τονίζει την επείγουσα ανάγκη για συντονισμένη διεθνή δράση ώστε να περιοριστούν οι φιλοδοξίες του. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ πρέπει να φροντίσει να αντιμετωπιστεί η απειλή του νέου, επικίνδυνου μετώπου που αναδύεται στον Ινδο-Ειρηνικό.
Karishma Vaswani – Bloomberg
Το σχόλιο σας