Nέα της αγοράς

Στασινόπουλος: Εχουμε 30 – 40 ευρώ τη μεγαβατώρα πιο ακριβή, δεν είναι ωραίο αυτό να το θεωρούμε φυσιολογικό

Άλλο είναι να φορολογείς το κέρδος, το οποίο είναι εν πάσει περιπτώσει μία εθνική πολιτική που συνδέεται και άλλο να φορολογείται το κόστος των εταιρειών εμποδίζοντάς τες να επιζούν και να αναπτύσσονται

Στη σημασία της βιομηχανίας για την ανάπτυξη της οικονομίας και στην ανάγκη να γίνουν πράξεις οι πολιτικές για την στήριξη των επενδύσεων αναφέρθηκε ο Μιχάλης Στασινόπουλος, Πρόεδρος στην Ελληνική Παραγωγή και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ElvalHalcor, μιλώντας στη Διάσκεψη της ΕΕΝΕ.

Τόνισε ότι η βιομηχανία και ειδικότερα η εξωστρεφής παραγωγή διεθνώς εμπορευσίμων αγαθών αποτελεί την καρδιά και την ατμομηχανή της ανάπτυξης και την εμφανή προτεραιότητα σε όλες τις σύγχρονες οικονομίες. Παρόλ’ αυτά, σημείωσε, «η χώρα μας για ένα μεγάλο διάστημα είχε ξεχάσει τη βιομηχανία, η οποία δεν υπήρχε ούτε στους στόχους για την ανάπτυξη, ούτε στις λίστες με τους στρατηγικούς τομείς, και στις εξαγγελίες για την οικονομία.

Ακόμα και το 2014 όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε τη Διακήρυξη για την αναγέννηση της βιομηχανίας, στην Ελλάδα δεν ασχολήθηκε κανείς με το θέμα».

«Η Ελληνική Παραγωγή δημιουργήθηκε το 2017 για να το υπενθυμίσει αυτό και να θέσει το θέμα στο δημόσιο διάλογο. Η Ελλάδα μετά την κρίση του 2008 δεν ανέκαμπτε εισπρακτικά και η Ελληνική Παραγωγή αν και κατάφερε να περάσει αυτό το μήνυμα δεν μπορέσαμε να προκαλέσουμε μια ουσιαστική αλλαγή πολιτικής και ευχόμαστε να συμβεί αυτό τώρα με την βοήθεια όλων των φορέων.

Και μιλάμε όχι απλά για ένα κλάδο της οικονομίας, αλλά για ένα τομέα με δεκάδες κλάδους, που μπορούν να προσφέρουν μαζί και ξεχωριστά, σταθερότητα και ανάπτυξη και ένα τελείως διαφορετικό προφίλ ρίσκου ώστε η χώρα να μην μπορεί αν επηρεαστεί από μια πανδημία ή μια αναθέρμανση γεωπολιτική», σημείωσε.

Και πρόσθεσε, «δυστυχώς οι αντοχές της εξαγωγικής βιομηχανίας ερμηνεύτηκαν ως μια ένδειξη ότι η βιομηχανία δεν χρειάζεται μέριμνα ή στρατηγική και για πολλά χρόνια δεν λεγόταν ούτε η λέξη βιομηχανία. Περιέγραψε τις επιπτώσεις της έλλειψης οράματος και στρατηγικής για την βιομηχανία στην ελληνική οικονομία.

«Το ελληνικό ΑΕΠ από το 95% του ευρωπαϊκού μέσου όρου το 2006 έχασε 13 θέσεις στη σειρά κατάταξης στην Ευρώπη και έπεσε στο 68% του ευρωπαϊκού μέσου όρου το 2023. Και στους δείκτες, κατακεφαλήν εξαγωγές, μεταποίηση αλλά και παραγωγικότητα της οικονομίας είμαστε στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη. Οι μεγάλες βιομηχανικές επενδύσεις μονάδες είναι τα εργαλεία για τον πολλαπλασιασμό της παραγωγικότητας των ανθρώπων και μπορεί να κάνει τη διαφορά στην οικονομία. Και είναι εμφανές το έλλειμμα επενδύσεων». Οι προθέσεις να γίνουν πράξεις

Όσον αφορά το παρόν, επεσήμανε ότι είναι θετικό γεγονός η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξει την Βιομηχανία και ότι ο πρωθυπουργός και ο υπ. Ανάπτυξης περιέγραψαν με σαφήνεια την ανάγκη για ένα ουσιαστικό παραγωγικό μετασχηματισμό και την ενίσχυση των επενδύσεων και της Βιομηχανίας. Όμως υπογράμμισε ότι η ανάγκη είναι τόσο επείγουσα που οι προθέσεις πρέπει να γίνουν γρήγορα πράξεις.

Ο παραγωγικός κόσμος είπε είναι έτοιμος να επενδύσει, όμως η βιομηχανία ζητά συνθήκες ανταγωνισμού και λειτουργίας αντίστοιχες με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πχ δυνατότητα επιτυχημένων αποσβέσεων. Είμαστε οι μόνοι στον ΟΟΣΑ που δεν την έχουμε. Μία αγορά ενέργειας που να φέρει το κόστος ενέργειας στο επίπεδο των ανταγωνιστών μας και όχι παγίως υψηλότερο… Εχουμε 30-40 ευρώ τη μεγαβατώρα πιο ακριβή, δεν είναι ωραίο αυτό να το θεωρούμε φυσιολογικό,” τόνισε.

Oι προτάσεις για την φορολογία

“Η Βιομηχανία ζητά την άρση των εμποδίων και την χρήση κινήτρων που φέρνουν επενδύσεις. Επίσης να μη γίνεται φορολόγηση στο κόστος της. Άλλο είναι να φορολογείς το κέρδος, το οποίο είναι εν πάσει περιπτώσει μία εθνική πολιτική που συνδέεται και άλλο να φορολογείται το κόστος των εταιρειών εμποδίζοντάς τες να επιζούν και να αναπτύσσονται. Οι σοβαροί επιχειρηματίες αυτή την προτεραιότητα έχουν. Το μη μισθολογικό κόστος, οι εισφορές, τα χαρτόσημα που εμφανίζονται να είναι κάτι εκατομμυρίων τελευταία στα ενεργειακά…»

Σημείωσε, ότι είναι ανάγκη να δημιουργηθεί ένα υγιές παραγωγικό οικοσύστημα, και η χώρα κατά προτεραιότητα να διαμορφώσει ένα βιομηχανικό όραμα που θα της επιτρέψει να καλύψει το χαμένο έδαφος Το κράτος πρέπει να καταλάβει τι κάνουμε και τι μπορούμε να προσφέρομε στην οικονομία. Να καταλάβει τι χρειαζόμαστε για να μπορούμε να επενδύουμε και να αναπτυσσόμαστε γιατί η βιομηχανία πρέπει συνεχώς να επενδύει.

Σύμφωνα με τον κ. Στασινόπουλο οι προτάσεις που κατέθεσε η ΕΕΝΕ θα μπορούσαν να είναι κεντρικά στοιχεία «μίας νέας βιομηχανικής πολιτικής», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζεται ότι οι προτάσεις της ΕΕΝΕ που ανακοινώθηκαν χθες αφορούν τέσσερα συγκεκριμένα μέτρα:

– Μηδενικό οριακό μη μισθολογικό κόστος ως κίνητρο για την ψηφιακή αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού των επιχειρήσεων.

-Μειωμένη Οριακή Φορολόγηση Επιχειρήσεων για διευκόλυνση της μεγέθυνσης των επιχειρήσεων.

-Σταδιακή κατάργηση της προκαταβολής φόρου για την αποφυγή αυξημένου effective tax rate.

-Επιτάχυνση αποσβέσεων σε μηχανολογικό εξοπλισμό για την τόνωση των παραγωγικών επενδύσεων.

Nα πάρουν θέση τα κόμματα

Ο κ. Στασινόπουλος τόνισε όμως ότι «Πριν από όλα όμως, το πιο σημαντικό, είναι το Κράτος να έρθει αρωγός και συνομιλητής με την παραγωγή. Να αντιληφθεί ότι το όραμα και οι επενδύσεις των επιχειρήσεων είναι και γι αυτό και για τη χώρα μία επένδυση για το μέλλον. Η πιο σημαντική επένδυση για την επιβίωση και την ευημερία μας, για το μέλλον της χώρας! Και μέσα απ’ τη συνεργασία αυτή να αναβαθμιστεί και η αντίληψη για τη Βιομηχανία, η οποία έχει ‘φθαρεί’.

Μετά από τόσα χρόνια αποβιομηχάνισης πολλές φορές δυσκολευόμαστε να εξηγήσουμε και να γίνουμε αντιληπτοί για το τι χρειάζεται η βιομηχανία μικρή και μεγάλη ώστε να επιβιώσει. Ελπίζουμε το κράτος να καταλάβει καλύτερα τι κάνουμε και πόσο μπορούμε να προσφέρουμε στην οικονομία. Η Βιομηχανία δεν είναι στατικό πράγμα. Πρέπει διαρκώς να επενδύεις. Αυτός είναι βασικός κανόνας. Καμιά φορά μιλάς σε ένα υπουργό και απαντάνε ‘εντάξει, καλά είστε”. Οχι, πρέπει να επενδύουμε διαρκώς», τόνισε.

Επίσης σημείωσε ότι πρόκειται για εθνικό θέμα και κάλεσε να πάρουν θέση όλα τα κόμματα. « Στη διαδικασία μιας ριζικής παραγωγικής μεταρρύθμισης πρέπει να πάρουν θέση όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Είναι εθνικό θέμα και πρέπει να πάρουν θέση για τη δημιουργία μιας διαχρονικής, στιβαρής, σταθερής, παραγωγικής βάσης.

Γιατί η Βιομηχανία έχει και την έννοια της διαχρονικότητας. Δεν είναι ευκαιριακή ούτε εποχιακή δραστηριότητα. Είναι μια διαχρονική επένδυση και ανάπτυξη που βασίζεται σε ένα όραμα το οποίο πρέπει να αγκαλιάσει και η Πολιτεία. Αυτή η βάση θα βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες του παρελθόντος και να στηρίξει όλη την κοινωνία. Για τους νέους και την κοινωνία να συμμετέχει σε μια παραγωγική εξωστρεφή και βιώσιμη παραγωγική βάση είναι ότι πιο συναραπαστικό και είναι πραγματική ελπίδα για το μέλλον της χώρας”, κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο