Πολιτική

Αποκαλυπτήρια σήμερα για το ελληνικό «Iron Dome»

Αποκαλυπτήρια σήμερα για το ελληνικό «Iron Dome»

Πηγή Φωτογραφίας: Iron Mill

Η δημιουργία θόλου αντιαεροπορικής προστασίας του συνόλου της χώρας από το Αιγαίο Πέλαγος έως την ενδοχώρα βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας Δομής Δυνάμεων που θα παρουσιάσει σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής

Τη φιλοσοφία των αλλαγών που πρέπει να γίνουν στις Ενοπλες Δυνάμεις προκειμένου να ανταποκριθούν στην αποστολή τους με όρους 21ου αιώνα θα παρουσιάσει σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας, περιέγραψε χθες στους εκπροσώπους των κομμάτων που τον επισκέφθηκαν.

Η εφημερίδα Καθημερινή χθες προχώρησε στην περιγραφή κάποιων από τις αλλαγές που προωθούνται, με επίκεντρο το άμεσο κλείσιμο συνολικά 33 μονάδων που δεν έχουν απολύτως καμία επιχειρησιακή αξία (έως το 2030 ο σχεδιασμός αυτός προβλέπει το κλείσιμο συνολικά 132).

Aεράμυνα Στις αλλαγές που προωθούνται περιλαμβάνεται για πρώτη φορά η δημιουργία ενός συνεκτικού και συνολικού σχεδίου αεράμυνας της χώρας. Το σχέδιο που έχει εκπονηθεί προβλέπει, ουσιαστικά, την προστασία του συνόλου των νησιών του Αιγαίου Πελάγους, αλλά και της ενδοχώρας από μια σειρά συστημάτων τα οποία θα δημιουργούν ομπρέλα εναντίον απειλών όλων των ειδών.

Θα υπάρχει anti-drone σύστημα και εν συνεχεία αντιαεροπορικές συστοιχίες όπλων που θα αντιμετωπίζουν απειλές μικρού, μέσου και μεγάλου βεληνεκούς. Προφανής σκοπός στην ανάπτυξη του θόλου αυτού είναι η μείωση του ρόλου που αυτή τη στιγμή διαδραματίζουν στον σχεδιασμό τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, ελλείψει βεβαίως πραγματικών αντιαεροπορικών δυνατοτήτων.

Πρακτικά ο σχεδιασμός προβλέπει σταδιακή αντικατάσταση των συστημάτων TOR-M1 και OSA/AK, των HAWK και ενίσχυση των Patriot που θα παραμείνουν στην υπηρεσία της Π.Α. για αρκετά ακόμη χρόνια. Ηδη έχει καταγραφεί ενδιαφέρον για την αντικατάσταση όλων αυτών των συστημάτων και εξετάζεται από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στον σχεδιασμό φαίνεται ότι έχουν αρκετά κεντρική θέση τα συστήματα που αναπτύσσονται και κατασκευάζονται από ισραηλινές εταιρείες, εξέλιξη η οποία δεν είναι ασύνδετη τόσο με τις πολύ καλές σχέσεις Ελλάδας και Ισραήλ όσο και με την αποτελεσματικότητα αυτών των όπλων στις πρόσφατες πολεμικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.

Στις συζητήσεις που διεξάγονται, σημαντικό ρόλο παίζουν και οι δυνατότητες συμπαραγωγής στις οποίες η Αθήνα αποδίδει μεγάλη βαρύτητα. Επαφές για τη δυνατότητα προμήθειας αντιαεροπορικών συστημάτων γίνονται και με εταιρείες από άλλες χώρες που αναπτύσσουν αυτού του είδους τα συστήματα.

Στην πράξη, η αντιαεροπορική ομπρέλα αποτελεί στοιχείο της νέας δομής δυνάμεων, με βάση την οποία τίθενται «οροφές» προσαρμοσμένες στην εποχή και στον αριθμό μονάδων επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και των αεροσκαφών της Π.Α.

Ιδιαίτερα για το Π.Ν., ουσιαστικά η οροφή κινείται μεταξύ 12 και 14, με τέσσερις FDI, τέσσερις ΜΕΚΟ (με κάποιες προσθήκες, όχι όμως αναβάθμιση), τις παλιές «S» για όσο ακόμη αντέξουν, ενώ για νέες μονάδες οι σχεδιασμοί επικεντρώνονται στο πρόγραμμα κορβετών (EPC) και στις φρεγάτες Constellation.

Πηγή:kathimerini

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments