Γεωπολιτικά

Μετά τη νίκη του Τραμπ, ο Ερντογάν ελπίζει σε συμφιλίωση με τη Συρία και στην αποχώρηση των ΗΠΑ

Μετά τη νίκη του Τραμπ, ο Ερντογάν ελπίζει σε συμφιλίωση με τη Συρία και στην αποχώρηση των ΗΠΑ

Πηγή Φωτογραφίας: the new arab // Μετά τη νίκη του Τραμπ, ο Ερντογάν ελπίζει σε συμφιλίωση με τη Συρία και στην αποχώρηση των ΗΠΑ

Η Άγκυρα εκφράζει την ελπίδα για αποκατάσταση των δεσμών με τη Δαμασκό, καθώς και για πιθανή στρατιωτική αποχώρηση των ΗΠΑ από τη βόρεια Συρία μετά τη νίκη του Τραμπ.

Η Τουρκία παραμένει αισιόδοξη για τη συμφιλίωση με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και μια πιθανή αποχώρηση των ΗΠΑ από τη βόρεια Συρία, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του υπουργού Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ.

“Εξακολουθώ να έχω ελπίδα για τον Άσαντ. Εξακολουθώ να ελπίζω ότι μπορούμε να έρθουμε μαζί και να θέσουμε τις σχέσεις Τουρκίας-Συρίας στο σωστό δρόμο”, δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια πτήσης που επέστρεφε από τη σύνοδο κορυφής COP29 στο Μπακού, σύμφωνα με επίσημο κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα.

“Έχουμε απλώσει το χέρι μας στη συριακή πλευρά για ομαλοποίηση. Πιστεύουμε ότι αυτή η εξομάλυνση θα ανοίξει την πόρτα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στο συριακό έδαφος. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που απειλούμε την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας”, πρόσθεσε.

Οι παρατηρήσεις αυτές έγιναν εν μέσω εικασιών ότι ο Ερντογάν διαμαρτυρήθηκε στον Σύρο ηγέτη για τις αδιέξοδες προσπάθειες συμφιλίωσης μεταξύ της Άγκυρας και της Δαμασκού, αφού ο Τούρκος πρόεδρος έχασε την ομιλία του Άσαντ σε περιφερειακή σύνοδο κορυφής στην οποία συμμετείχαν και οι δύο ηγέτες στο Ριάντ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η Τουρκία υποστηρίζει ένοπλες ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης που μάχονται για την ανατροπή του Άσαντ από την έναρξη του συριακού εμφυλίου πολέμου, αλλά ο Ερντογάν αποκήρυξε δημοσίως τον στόχο της χώρας του να ανατρέψει τον Άσαντ και εξέφρασε την ετοιμότητά του να συμφιλιωθεί με τη Δαμασκό.

Η πίεση της Άγκυρας για ξεπάγωμα με τη Δαμασκό δεν έχει αποδώσει απτά πράγματα μέχρι στιγμής, καθώς η συριακή κυβέρνηση έχει εξαρτήσει την πρόοδο των συνομιλιών από την αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από το συριακό έδαφος. Η Τουρκία ελέγχει ένα μεγάλο κομμάτι εδάφους στη βόρεια Συρία ως αποτέλεσμα πέντε χερσαίων εισβολών στην εμπόλεμη χώρα από το 2016 έως το 2020.

Οι εισβολές αποσκοπούσαν σε μεγάλο βαθμό στην εξάλειψη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, μιας ένοπλης ομάδας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και των Κούρδων, την οποία η Άγκυρα εξισώνει με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο διεξάγει ένοπλη εκστρατεία κατά της Τουρκίας από το 1984 για κουρδική αυτοκυριαρχία εντός της Τουρκίας. Το PKK θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά οι SDF είναι ο κύριος σύμμαχος του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία. Η Τουρκία πιέζει την Ουάσινγκτον να τερματίσει τη συμμαχία της και να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βόρεια Συρία.

Αλλαγή υπό τον Τραμπ; 

Η εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να αναγκάσει τον Άσαντ να αναπροσαρμόσει τη θέση του. Κατά την πρώτη του θητεία στον Λευκό Οίκο, ο εκλεγμένος πρόεδρος αποφάσισε να αποσύρει περίπου 900 στρατιώτες των ΗΠΑ στη βόρεια Συρία και έδωσε το πράσινο φως για μια τουρκική στρατιωτική επιχείρηση κατά των SDF. Η απόσυρση δεν πραγματοποιήθηκε εν μέσω κατακραυγής από το Κογκρέσο εκείνη την εποχή.

Αιτιολογώντας την απόφαση να αποσυρθεί από τη Συρία στους σοκαρισμένους συμβούλους του, καθώς και στους Ευρωπαίους συμμάχους στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού κατά του ISIS, ο Τραμπ υποστήριξε τότε ότι η μάχη κατά του ISIS είχε σε μεγάλο βαθμό τελειώσει και ότι η μάχη κατά των υπολειμμάτων της ριζοσπαστικής τζιχαντιστικής ομάδας θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί από την Τουρκία και τη Συρία, σύμφωνα με τα απομνημονεύματα του Τζον Μπόλτον, πρώην συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Τραμπ μεταξύ 2018 και 2019. 

Ωστόσο, η εξισορρόπηση της παρουσίας του Ιράν στη Συρία, ένα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησαν οι τότε σύμβουλοι του Τραμπ για να πείσουν τον πρόεδρο να αναβάλει την απόφαση για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων. Το Ιράν και η Ρωσία υπήρξαν οι κύριοι υποστηρικτές της Δαμασκού και επιδιώκουν την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία. Η Ρωσία, η οποία διαθέτει ορισμένες κρίσιμες στρατιωτικές βάσεις στη Συρία, παίζει επίσης διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ της Άγκυρας και της Δαμασκού. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συζήτησαν τις διμερείς και περιφερειακές εξελίξεις σε τηλεφωνική επικοινωνία. 

Οι εμφανώς φιλοϊσραηλινές και γερακίστικες για το Ιράν επιλογές του εκλεγμένου προέδρου στο υπουργικό συμβούλιο μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένου του αναφερόμενου συμβούλου εθνικής ασφάλειας Μάικ Γουόλτς και ενός Ρεπουμπλικανού βουλευτή από τη Φλόριντα δύσκολα προοιωνίζονται καλές για τους υπολογισμούς της Άγκυρας και της Δαμασκού. 

Παρόλα αυτά, ο Γκιουλέρ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο Τραμπ θα αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του.

“Προσωπικά, πιστεύω ότι ο Τραμπ θα επιμείνει σθεναρά σε αυτό κατά τη διάρκεια της νέας θητείας και ότι μπορεί να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία και την περιοχή”, δήλωσε ο Γκιουλέρ στο TV100.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments