Μακρόν: Κίνδυνος διπλού εμπορικού «πολέμου» της Ε.Ε. με ΗΠΑ και Κίνα
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Για τον κίνδυνο διπλού εμπορικού «πολέμου» της Ευρωπαϊκής Ενωσης με ΗΠΑ και Κίνα προειδοποίησε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Εξέφρασε παράλληλα ανησυχία ότι η Ε.Ε. κινδυνεύει με διάσπαση σχετικά με την πολιτική δασμών που πρόκειται να επιβάλει ο Ντόναλντ Τραμπ αλλά και να βρεθεί συγχρόνως αντιμέτωπη με νέες εμπορικές διαμάχες με την Κίνα.
«Κάτι που ενδέχεται να συμβεί είναι ότι οι δασμοί (σ.σ. από τον Τραμπ) θα επιβληθούν σε όλους», τόνισε ο Μακρόν σε εκδήλωση για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας έχοντας μάλιστα στο πλευρό του τον Μάριο Ντράγκι, που πρόσφατα εκπόνησε σχετική έκθεση.
Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι ο Τραμπ θα επιχειρήσει «να αναγκάσει τους Ευρωπαίους να διαχωριστούν πιο γρήγορα από την Κίνα» με την απειλή των δασμών, εάν η Ε.Ε. συνεχίσει τις εμπορικές της σχέσεις με το Πεκίνο. Αυτό ενέχει τον κίνδυνο διάσπασης μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. που έχουν μεγαλύτερους εμπορικούς δεσμούς με την Κίνα και εκείνων που είναι εγγύτερα με την Ουάσιγκτον, πρόσθεσε.
Την ίδια προειδοποίηση είχε κάνει νωρίτερα και ο Μάριο Ντράγκι. «Με έναν τοίχο δασμών… εάν είσαι φίλος, είσαι εντός. Εάν όχι, είσαι εκτός. Και δεν θα κρίνω κάποιον εάν θέλει να είναι φίλος», δήλωσε ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης, αλλά εμφανίστηκε σίγουρος ότι ο Τραμπ θα ασκήσει πίεση στην Ευρώπη να επιλέξει πλευρά: είτε με τις ΗΠΑ, είτε με την Κίνα. Σε κάθε περίπτωση, θα υπάρξουν κατά τον ίδιο περισσότεροι δασμοί.
Εναντίον της συμφωνίας Mercosur
Παρά το γεγονός ότι ο Μακρόν αναγνωρίζει τον κίνδυνο εμπορικού «πολέμου» του «μπλοκ» με την Κίνα και τις ΗΠΑ, ωστόσο αντιδρά στην επικείμενη συμφωνία της Ε.Ε. με τις λεγόμενες χώρες της Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη), που διαρκούν από το 1999.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη Δευτέρα στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου εκπρόσωποι της Κομισιόν ανέφεραν ότι στην επικείμενη σύνοδο της ομάδας των G20 στη Βραζιλία είναι πιθανόν να κλείσει η εν λόγω συμφωνία, καθώς έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μισέλ Μπαρνιέ, μάλιστα, βρέθηκε χθες στις Βρυξέλλες και είχε συνάντηση με την πρόεδρο της Κομισιόν. «Είπα στην πρόεδρο ότι υπό τις παρούσες συνθήκες μια συμφωνία δεν είναι αποδεκτή για τη Γαλλία και ούτε θα είναι», ανέφερε ο Μπαρνιέ. «Θα συνιστούσα», πρόσθεσε ο Μπαρνιέ, «να μην αγνοείται η θέση μιας χώρας όπως είναι η Γαλλία, ούτε κάποιων άλλων χωρών». «Δεν είμαστε οι μόνοι που έχουμε ανησυχίες», σημείωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός, για να τονίσει ότι αυτές έχουν εκφραστεί τόσο στο Ευρωκοινοβούλιο όσο και στα εθνικά Κοινοβούλια.
Η επίσκεψη Μπαρνιέ συνέπεσε και με αγροτικές κινητοποιήσεις στη βελγική πρωτεύουσα εναντίον της συμφωνίας Mercosur.
Για την πρόεδρο της Κομισιόν υπάρχουν δύο επιλογές, είτε να περάσει στο Ευρωκοινοβούλιο τη συμφωνία με απλή πλειοψηφία, είτε να προκαλέσει κρίση με το Παρίσι. Στη «σκιά» πάντως της επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ και των σκληρών μέτρων και δασμών που αναμένεται να επιβάλει σε εισαγόμενα προϊόντα, η αλήθεια είναι ότι Ε.Ε. αναζητά πλέον επισταμένως την προώθηση εμπορικών συμφωνιών με τρίτες χώρες.
Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, στην ακρόασή της την περασμένη Τρίτη, η επικείμενη επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας ανέφερε πως, εάν η Ε.Ε. δεν προχωρήσει με την εν λόγω συμφωνία, τότε θα βρεθούν άλλοι, όπως η Κίνα. Ο Κινέζος πρόεδρος μάλιστα πρόκειται να ταξιδέψει την ερχόμενη εβδομάδα στη Βραζιλία. Υπάρχει ορατό, δηλαδή, ενδεχόμενο οι χώρες της Mercosur να στραφούν στο Πεκίνο, εάν οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. δεν ολοκληρωθούν επιτυχώς.
Πηγή: kathimerini
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας