Διεθνή

Η Ουκρανία θα μπορούσε να αποκτήσει ατομική βόμβα «σαν του Ναγκασάκι» 

Η Ουκρανία θα μπορούσε να αποκτήσει ατομική βόμβα «σαν του Ναγκασάκι» 

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Το μυστικό έγγραφο που ετοίμασαν ουκρανοί εμπειρογνώμονες για λογαριασμό του υπουργείου Αμυνας, στο οποίο αναλύεται η δυνατότητα κατασκευής πυρηνικού όπλου με τα υπάρχοντα μέσα 

Σαν να μην έφταναν οι συνεχείς απειλές του Βλαντίμιρ Πούτιν και της παρέας του για τη χρήση πυρηνικών όπλων, είτε εναντίον της Ουκρανίας είτε εναντίον δυτικών πόλεων, όπως το Λονδίνο, τώρα ξαφνικά, εμφανίστηκε το ενδεχόμενο να αποκτήσει το Κίεβο ατομική βόμβα όπως αυτή που έριξαν οι Αμερικανοί στο Ναγκασάκι. Οπως γράφουν οι Times, η Ουκρανία θα μπορούσε να αναπτύξει μια υποτυπώδη πυρηνική βόμβα μέσα σε μερικούς μήνες, εάν ο Ντόναλντ Τραμπ αποσύρει τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ, σύμφωνα με ενημερωτικό έγγραφο που ετοίμασε το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας.

Η χώρα θα ήταν γρήγορα σε θέση να κατασκευάσει μια βασική βόμβα πλουτωνίου με τεχνολογία σαν και αυτής που έπεσε στο Ναγκασάκι το 1945, σύμφωνα με την έκθεση. «Η δημιουργία μιας απλής ατομικής βόμβας, όπως έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο του σχεδίου Μανχάταν, δεν θα ήταν δύσκολη 80 χρόνια αργότερα», αναφέρεται στο έγγραφο. Remaining Time-0:00 Fullscreen Mute Χωρίς χρόνο για την κατασκευή και λειτουργία των μεγάλων εγκαταστάσεων που απαιτούνται για τον εμπλουτισμό του ουρανίου, η Ουκρανία σε καιρό πολέμου θα έπρεπε να βασιστεί αντ’ αυτού στη χρήση πλουτωνίου που εξάγεται από αναλωμένες ράβδους καυσίμων τις οποίες προμηθεύεται από τους πυρηνικούς της αντιδραστήρες, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η Ουκρανία εξακολουθεί να ελέγχει εννέα λειτουργικούς αντιδραστήρες και διαθέτει σημαντική πυρηνική τεχνογνωσία παρά το γεγονός ότι παραιτήθηκε του τρίτου μεγαλύτερου πυρηνικού οπλοστασίου στον κόσμο το 1996. Η έκθεση ανέφερε: «Το βάρος του πλουτωνίου των αντιδραστήρων που διαθέτει η Ουκρανία μπορεί να εκτιμηθεί σε επτά τόνους. Ενα σημαντικό οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων θα απαιτούσε πολύ λιγότερο υλικό. Η ποσότητα αυτή είναι επαρκής για εκατοντάδες κεφαλές με τακτική απόδοση αρκετών τόνων».

Μια τέτοια βόμβα θα είχε περίπου το ένα δέκατο της ισχύος της βόμβας που έπεσε στο Ναγκασάκι, η οποία ονομαζόταν «Fat Man», σημειώνουν οι συντάκτες του εγγράφου. «Αυτό θα ήταν αρκετό για να καταστρέψει μια ολόκληρη ρωσική αεροπορική βάση ή συγκεντρωμένες στρατιωτικές, βιομηχανικές ή υλικοτεχνικές εγκαταστάσεις. Η ακριβής πυρηνική ισχύς θα ήταν απρόβλεπτη επειδή θα χρησιμοποιούσε διαφορετικά ισότοπα πλουτωνίου», δήλωσε ο συντάκτης της έκθεσης, Ολέξιι Γιζάκ, επικεφαλής τμήματος στο Εθνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών της Ουκρανίας, ένα κυβερνητικό ερευνητικό κέντρο που λειτουργεί ως συμβουλευτικό όργανο του προεδρικού γραφείου και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας της χώρας.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ουκρανία διαθέτει την τεχνογνωσία για την κατασκευή της βόμβας. Τον περασμένο μήνα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε στον Τραμπ ότι η Ουκρανία θα χρειαζόταν πυρηνικά όπλα για να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας του, εάν δεν της επιτραπεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, όπως επιθυμεί ο Πούτιν. Μετά από αντιδράσεις, ο ουκρανός πρόεδρος έσπευσε να διευκρινίσει ότι εννοούσε πως δεν υπήρχε εναλλακτική εγγύηση ασφαλείας, ενώ ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν έκτοτε αρνηθεί ότι το Κίεβο εξετάζει το ενδεχόμενο πυρηνικού επανεξοπλισμού.

Το έγγραφο, το οποίο δημοσιεύεται από το Κέντρο Μελετών Στρατού, Μετατροπής και Αφοπλισμού, μια σημαίνουσα ουκρανική στρατιωτική δεξαμενή σκέψης, κοινοποιήθηκε στον αναπληρωτή υπουργό Αμυνας και πρόκειται να παρουσιαστεί την Τετάρτη σε συνέδριο στο οποίο πιθανόν θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Αμυνας και Στρατηγικών Βιομηχανιών της Ουκρανίας. Δεν έχει εγκριθεί από την κυβέρνηση του Κιέβου, αλλά θέτει τις νομικές προϋποθέσεις βάσει των οποίων η Ουκρανία θα μπορούσε να αποχωρήσει από τη συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (NPT), η επικύρωση της οποίας εξαρτήθηκε από τις εγγυήσεις ασφαλείας που δόθηκαν από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία στο μνημόνιο της Βουδαπέστης το 1994.

Η συμφωνία ανέφερε ότι η Ουκρανία θα παρέδιδε το πυρηνικό της οπλοστάσιο των 1.734 στρατηγικών κεφαλών με αντάλλαγμα την υπόσχεση προστασίας. «Η παραβίαση του μνημονίου από την πυρηνικά εξοπλισμένη Ρωσική Ομοσπονδία παρέχει επίσημους λόγους για την αποχώρηση από την NPT και ηθικούς λόγους για την επανεξέταση της μη πυρηνικής επιλογής που έγινε στις αρχές του 1994», ανέφερε το έγγραφο. «Πρέπει να καταλάβετε ότι αντιμετωπίζουμε μια υπαρξιακή πρόκληση. Αν οι Ρώσοι καταλάβουν την Ουκρανία, εκατομμύρια Ουκρανοί θα σκοτωθούν υπό κατοχή», δήλωσε ο Βαλεντίν Μπαντράκ, διευθυντής του κέντρου που συνέταξε το έγγραφο. «Είμαστε εκατομμύρια εμείς που θα προτιμούσαμε να αντιμετωπίσουμε τον θάνατο παρά να πάμε στα γκουλάγκ», πρόσθεσε.

Ο Μπαντράκ είναι από το Ιρπίν, όπου οι ρώσοι στρατιώτες βασάνιζαν και δολοφονούσαν αμάχους. Ο ίδιος καταδιώχθηκε από στρατεύματα που είχαν εντολή να τον σκοτώσουν, γράφουν οι Times. Δυτικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι η Ουκρανία θα χρειαστεί τουλάχιστον πέντε χρόνια για να αναπτύξει ένα πυρηνικό όπλο και έναν κατάλληλο φορέα, αλλά ο Μπαντράκ επιμένει ότι η σε λιγότερο από ένα χρόνο θα έχει κατασκευάσει βαλλιστικούς πυραύλους.

«Σε έξι μήνες η Ουκρανία θα είναι σε θέση να δείξει ότι διαθέτει ικανότητα κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς: θα έχουμε πυραύλους με βεληνεκές 1.000 χιλιομέτρων», τόνισε. Ο Χάμις ντε Μπρέτον-Γκόρντον, πρώην διοικητής του κοινού χημικού, βιολογικού, ραδιολογικού και πυρηνικού συντάγματος του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε στο Times Radio ότι η Ουκρανία «σίγουρα» διαθέτει την τεχνογνωσία και τα μέσα για την παραγωγή πυρηνικού όπλου.

«Ο Τραμπ θα το λάβει υπόψη του, διότι το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι εξάπλωση των πυρηνικών και πυρηνικό χτύπημα στην Ευρώπη, είτε αυτό προέρχεται από τους Ουκρανούς είτε από τους Ρώσους», πρόσθεσε. Ο Μπρέτον-Γκόρντον χαρακτήρισε τον Ζελένσκι «μάστορα» στη στρατηγική και πρόθυμο να δοκιμάσει «απολύτως τα πάντα». Ο Γιζάκ πιστεύει ότι το «σινιάλο» για την ανάπτυξη ενός προγράμματος πυρηνικού επανεξοπλισμού θα δινόταν αν τα ρωσικά στρατεύματα έφταναν στην πόλη Πάβλοραντ, ένα στρατιωτικό-βιομηχανικό κέντρο περίπου 90 χιλιόμετρα από τη σημερινή γραμμή του μετώπου. Τότε, θα κινδύνευαν πόλεις όπως το Ντνίπρο και το Χάρκοβο, να πέσουν στα χέρια των Ρώσων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments