Η Ε.Ε. εξετάζει το ενδεχόμενο κυρώσεων στην Κίνα για προμήθεια όπλων στη Ρωσία
Πηγή Φωτογραφίας: ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ // Η Ε.Ε. εξετάζει το ενδεχόμενο κυρώσεων στην Κίνα για προμήθεια όπλων στη Ρωσία
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να επιβάλει κυρώσεις κατά της Κίνας επειδή το Πεκίνο φέρεται να χορήγησε για πρώτη φορά οπλικά συστήματα στη Ρωσία για χρήση κατά της Ουκρανίας, δήλωσε ο απερχόμενος επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, όπως γράφει η γερμανική FAZ.
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, τρεις πηγές στις Βρυξέλλες επιβεβαίωσαν ότι ο Μπορέλ ενημέρωσε τα κράτη της Ε.Ε. πώς οι Ευρωπαϊκές Υπηρεσίες Πληροφοριών έχουν αποδείξεις για την προμήθεια όπλων από την Κίνα στη Ρωσία.
Τα στοιχεία ήταν «πειστικά» και απέδειξαν την «παροχή θανατηφόρου υποστήριξης», δήλωσε στη FAZ ανώτερος διπλωμάτης της Ε.Ε. «Θα πρέπει τώρα να δούμε ολόκληρη την εργαλειοθήκη, που έχει στη διάθεσή της η Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων νέων αποφάσεων, που οδηγούν σε απαγορεύσεις συναλλαγών με κινεζικές εταιρείες, δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και άρνηση εισόδου στην Ε.Ε.», σημείωσε η ίδια πηγή, ενόψει και της συνάντηση των 27 υπουργών Εξωτερικών την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.
«Πρέπει επίσης να μιλήσουμε απευθείας με την Κίνα και να τους το ξεκαθαρίσουμε: Πάντα λέγατε ότι θέλετε να είστε ουδέτεροι. Δεν είστε ουδέτεροι και η Κίνα δεν είναι αφοσιωμένη στην ειρήνη: “Ταΐζετε το θηρίο”» είπε η ίδια πηγή.
Η συζήτηση για την επιβολή κυρώσεων στο Πεκίνο βρίσκεται πάντως ακόμη σε αρχικό στάδιο και οι πηγές που επικαλείται η FAZ, δεν θέλησαν να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες για τα ευρήματα των μυστικών υπηρεσιών. Ωστόσο, ο ανώτερος διπλωμάτης αναφέρθηκε σε «πολύ σοβαρές» αναφορές.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου, μια θυγατρική της ρωσικής κρατικής εταιρείας όπλων Almaz-Antey με την επωνυμία Kupol είχε αναπτύξει και δοκιμάσει ένα νέο μαχητικό drone μεγάλης εμβέλειας, κατασκευασμένο στην Κίνα και ήθελε να δημιουργήσει μαζική παραγωγή εκεί για τη χρήση αυτά τα drones στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Αυτό έγινε με τη συμμετοχή Κινέζων ειδικών.
Οι ΗΠΑ εξετάζουν επίσης κυρώσεις
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, το νέο drone Garpiya-3, ή εν συντομία G3, μπορεί να μεταφέρει έναν εκρηκτικό μηχανισμό βάρους 50 κιλών έως και 2.000 χιλιόμετρα. Το Reuters επικαλέστηκε δύο πηγές της ευρωπαϊκής Yπηρεσίας Pληροφοριών και άλλα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων των επικοινωνιών μεταξύ της Kupol και του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, όπως επίσης και τα σχετικά τιμολόγια. Ως εκ τούτου, επτά στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη παραδόθηκαν από την Κίνα στο αρχηγείο της Kupol στη ρωσική πόλη Ιζέβσκ, συμπεριλαμβανομένων δύο G3. Η ημερομηνία παράδοσης και ο προμηθευτής δεν είναι σαφείς από τις αποδείξεις. Δεν είναι επίσης γνωστό πού ακριβώς βρίσκονται οι εγκαταστάσεις παραγωγής και ανάπτυξης στην Κίνα.
Αναμένονται διευκρινίσεις από τις κινεζικές αρχές, δήλωσε εκπρόσωπος του Μπορέλ. Εάν οι αναφορές είναι αληθινές, θα σημαίνει ότι η Κίνα, σε αντίθεση με την επίσημη θέση της, παρέχει «θανατηφόρα υποστήριξη» στη Ρωσία.
Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ χαρακτήρισε τις πληροφορίες «πολύ ανησυχητικές». Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ είπε ότι παρόλο που δεν υπάρχουν στοιχεία για άμεση ανάμειξη της κινεζικής κυβέρνησης, είναι υπεύθυνη για τις εταιρείες στην Κίνα που προμηθεύουν όπλα. Ως εκ τούτου, οι ΗΠΑ εξετάζουν τις δικές τους κυρώσεις.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας