Πολιτική

Πώς διαβάζει η κυβέρνηση τις διεθνείς εξελίξεις μετά την εκλογή Τραμπ

Πώς διαβάζει η κυβέρνηση τις διεθνείς εξελίξεις μετά την εκλογή Τραμπ

Πηγή Φωτογραφίας: [373030] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Το Ουκρανικό στην "καρδιά" του ενδιαφέροντος

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο επικρατεί στάση αναμονής μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του νεοεκλεγέντος προεδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στις 20 Ιανουαρίου, προκειμένου να διαφανεί ποιες θα είναι οι πρώτες του πρωτοβουλίες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις κινήσεις του σχετικά με τα δύο κρίσιμα μέτωπα – την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή – καθώς κατά την προεκλογική του εκστρατεία είχε αναφερθεί στην επιθυμία του να τερματίσει τους πολέμους.

Σχετικά με την Ουκρανία, έχουν προκληθεί έντονες συζητήσεις μετά από δηλώσεις συνεργατών του νεοεκλεγέντος προέδρου. Αξιοσημείωτο είναι ότι αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν και για πιθανή τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Ν. Τραμπ και του Βλ. Πούτιν, κάτι που διαψεύστηκε από τη ρωσική πλευρά.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε την κατάσταση στην Ουκρανία και την προοπτική της. Επισήμανε ότι «μια πιθανή ειρηνική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας δεν μπορεί να προκύψει από την υποχώρηση της Ουκρανίας» και πρόσθεσε ότι «η αναφορά σε μια νίκη της Ουκρανίας μπορεί να φαίνεται υπερβολικά αισιόδοξη, αλλά είναι προφανές ότι πρέπει τουλάχιστον να δώσουμε στην Ουκρανία τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τον εαυτό της και να μην χάσει περισσότερα εδάφη. Αν κάποιος θέλει να είναι ρεαλιστής, αυτό ακριβώς προσπαθούμε να επιτύχουμε αυτή τη στιγμή».

Στην εκδήλωση του iefimerida, ανέφερε ότι δεν είναι απόλυτα πεπεισμένος για την εγκυρότητα των ισχυρισμών της αμερικανικής ηγεσίας σχετικά με την πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας εντός 24 ωρών. Πιστεύει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι επίσης επιφυλακτικός απέναντι σε μια ενδεχόμενη συμφωνία, η οποία θα μπορούσε να παρουσιαστεί από τη Ρωσία ως νίκη. «Μια νίκη για τη Ρωσία ισοδυναμεί με νίκη για την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα, η οποία έχει στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο της νέας μεγάλης αντιπαλότητας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό είναι ένα αποτέλεσμα που θα αποδεχτεί ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ», τόνισε. Επιπλέον, σημείωσε ότι στην Ευρώπη «παραμένουμε επικεντρωμένοι σε βραχυπρόθεσμους στόχους για να διασφαλίσουμε ότι η κατάσταση στο πεδίο δεν θα επιδεινωθεί».

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, αναφέρθηκε πρόσφατα στην κατάσταση στην Ουκρανία, σε μια τοποθέτηση που προκάλεσε συζητήσεις. «Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την Ουκρανία», τόνισε. Όσον αφορά το μέλλον, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την άποψη ότι αν ο Πρόεδρος Τραμπ έχει κάποιο σχέδιο, αυτό περιλαμβάνει την «παγίωση» της σύγκρουσης στην τρέχουσα κατάσταση και την αναβολή των συζητήσεων σχετικά με την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα για αργότερα.

«Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε συνεργαστεί στενά με τις Ηνωμένες Πολιτείες και προσδοκώ ότι αυτή η σχέση θα συνεχιστεί», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο του πρακτορείου Bloomberg.

Ταυτόχρονα, στην Άγκυρα φαίνεται να υπάρχει ανησυχία σχετικά με ορισμένα πρόσωπα που έχει επιλέξει ο Ντ. Τραμπ για κρίσιμες υπουργικές θέσεις. Η αρχική αισιοδοξία στην Τουρκία ότι θα υπάρξει άμεση βελτίωση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται.

Αυτό, βέβαια, δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένης της διαφορετικής οπτικής που έχουν οι δύο χώρες σε μια σειρά θεμάτων, όπως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Επιπλέον, μετά την ανακοίνωση ότι ο Μάρκο Ρούμπιο θα είναι ο επόμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, η ανησυχία στην Τουρκία εντείνεται, λόγω των προηγούμενων θέσεων του κ. Ρούμπιο σχετικά με τη χώρα.

Ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα την Ευρώπη είναι η πολιτική που θα ακολουθήσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ στον τομέα της οικονομίας και αν θα προχωρήσει στην εφαρμογή των προεκλογικών του υποσχέσεων για επιβολή δασμών. Σε αυτή την περίπτωση, θα είναι ενδιαφέρον να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση της Ευρώπης και πώς θα επηρεαστεί συνολικά η παγκόσμια οικονομία.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του στο Bloomberg, τόνισε ότι «είμαι ένθερμος υποστηρικτής του ελεύθερου εμπορίου και δεν πιστεύω στους δασμούς ως αρχή. Πιστεύω ότι ένας εμπορικός πόλεμος θα ήταν επιβλαβής τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την Ευρώπη». Εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία του ότι υπάρχει η δυνατότητα να βρεθεί μια λύση που θα είναι ωφέλιμη για όλους. Ως παράδειγμα, ανέφερε ότι «η Ευρώπη θα επιδιώξει να αυξήσει τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ», κάτι που σίγουρα θα συμβάλει στη βελτίωση του εμπορικού μας ισοζυγίου με τις ΗΠΑ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments