Ανοίγει και πάλι η συζήτηση για Πρόεδρο Δημοκρατίας μετά τη διαγραφή Σαμαρά
Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠτΔ ΚΑΤ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Αν και η κυβέρνηση φαίνεται να επιθυμεί να αναβάλει τη συζήτηση σχετικά με την Προεδρία της Δημοκρατίας, το θέμα επανήλθε με έντονο τρόπο στο προσκήνιο μετά τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έχει πλέον διαγραφεί. Ο πρώην πρωθυπουργός εξέφρασε την προτίμησή του για την Προεδρία και τόνισε ότι θεωρεί τον Κώστα Καραμανλή ως την καλύτερη επιλογή.
Κυβερνητικές πηγές σχολίασαν το γεγονός αυτό, αναφέροντας ότι «ο κ. Σαμαράς, με την άκαιρη συζήτηση που επέμεινε να συνεχιστεί γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, εμπλέκει και τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή». Παράλληλα, από το περιβάλλον του κ. Καραμανλή διευκρίνισαν ότι «δεν υπήρξε καμία προσυνεννόηση».
Αναφορικά με το πότε θα ξεκινήσει η σχετική συζήτηση, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «η ανακοίνωση της απόφασης για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα γίνει αποκλειστικά από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τη στιγμή που πρέπει, προκειμένου να διασφαλιστεί το κύρος του θεσμού και η εικόνα της Προέδρου».
Ωστόσο, δεν είναι μυστικό ότι αυτή η αναφορά έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση, με τα ονόματα να διαδέχονται το ένα το άλλο στα πολιτικά πηγαδάκια. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ψηφοφορία στη Βουλή μπορεί να πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου, γεγονός που σημαίνει ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις σχετικές αποφάσεις.
Στο γαλάζιο στρατόπεδο υπάρχουν ουσιαστικά δύο απόψεις σχετικά με το πρόσωπο που θα επιλεγεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Αυτοί που πιστεύουν ότι πρέπει να συνεχιστεί η προσέγγιση στο κέντρο, θεωρούν ότι είτε θα πρέπει να ανανεωθεί η θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου είτε να επιλεγεί ένα πρόσωπο που δεν θα είναι «συνδεδεμένο» με το κυβερνών κόμμα, αλλά θα εκπέμπει μηνύματα διεύρυνσης.
Αντίθετα, εντός της Νέας Δημοκρατίας υπάρχει μια τάση, που έχει εκφραστεί δημόσια από βουλευτές, να επιλεγεί ένα πρόσωπο που να συνδέεται με τις ρίζες του κόμματος και να μπορεί να απευθυνθεί σε ένα παραδοσιακό «γαλάζιο» κοινό. Απομένει να δούμε πώς θα αντιδράσουν ορισμένοι βουλευτές που έχουν εκφράσει αυτή την άποψη, αν τελικά επιλεγεί ένα άτομο που δεν έχει πολιτικούς δεσμούς με τη Νέα Δημοκρατία.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υποδείξει μια υποψηφιότητα που θα μπορούσε να απευθυνθεί σε ένα ευρύτερο κοινό. «Είναι σημαντικό ο Πρόεδρος ή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας να διαθέτει πάντα υπερκομματικά χαρακτηριστικά», είχε τονίσει. Επιπλέον, υπενθύμισε ότι η νυν Πρόεδρος εκλέχθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή, κάτι που θεωρεί σημαντικό. «Δεν νομίζω ότι το πνεύμα του Συντάγματος επιτρέπει την εκλογή ενός Προέδρου που να έχει αποκλειστικά κομματική ταυτότητα», πρόσθεσε.
Τα σενάρια για το πρόσωπο που θα προτείνει τελικά η κυβέρνηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας διαδέχονται το ένα το άλλο. Αυτή τη στιγμή, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά και οι τελικές αποφάσεις στο κυβερνών κόμμα δεν έχουν ακόμα ληφθεί.
Ένα από τα ενδεχόμενα είναι η επαναφορά της υποψηφιότητας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει η πιθανότητα ορισμένοι γαλάζιοι βουλευτές να μην την υποστηρίξουν. Η κυβέρνηση επιθυμεί να αποφευχθούν διαρροές κατά την κρίσιμη ψηφοφορία, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει κλίμα εσωστρέφειας.
Ένα άλλο πρόσωπο που έχει κερδίσει έδαφος το τελευταίο διάστημα είναι ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, καθώς η επιλογή του εκτιμάται ότι θα μπορούσε να ενοποιήσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.
Έχουν διατυπωθεί σενάρια σχετικά με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια για την Προεδρία της Δημοκρατίας, αν και ο ίδιος είχε δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα ότι δεν έχει ενδιαφέρον για αυτή τη θέση.
Ένα από τα ονόματα που έχει αναφερθεί έντονα είναι αυτό του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, καθώς θεωρείται ότι θα μπορούσε να λάβει ψήφους και από άλλα κόμματα, όπως το ΠΑΣΟΚ. Στα σενάρια που κυκλοφορούν περιλαμβάνεται επίσης το όνομα του πρώην υπηρεσιακού πρωθυπουργού, Παναγιώτη Πικραμμένου. Είναι πιθανό, ωστόσο, ότι στο προσεχές διάστημα θα προταθεί κάποιο πρόσωπο-έκπληξη με τεχνοκρατικά προσόντα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας