Πολιτική

Διαγραφή Σαμαρά: Τι δήλωσαν κορυφαία στελέχη της ΝΔ [vid]

Διαγραφή Σαμαρά: Τι δήλωσαν κορυφαία στελέχη της ΝΔ [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: [373069] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Το περιεχόμενο της συνέντευξη Σαμαρά στο "Βήμα της Κυριακής" αποτέλεσαν "κόκκινη γραμμή" τόσο για την κεντροδεξιά παράταξη όσο και για υπουργούς της κυβέρνησης

Η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος με κορυφαία στελέχη να χαρακτηρίζουν «μονόδρομο» την απόφαση Μητσοτάκη. Άλλωστε το περιεχόμενο των όσων λέει ο Μεσσήνιος πολιτικός στη συνέντευξη του στην εφημερίδα «το Βήμα της Κυριακής» αποτέλεσαν «κόκκινη γραμμή τόσο για την κεντροδεξιά παράταξη όσο και για υπουργούς της κυβέρνησης.

Μάκης Βορίδης: Η αμφισβήτηση του πατριωτισμού της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν μπορεί να γίνει δεκτή

«Υπάρχει κάποιου ένα όριο» είπε ο Μάκης Βορίδης για την απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να διαγράψει τον Αντώνη Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία. Μία απόφαση που ο κ. Βορίδης την απέδωσε στην «ποσοτική και ποιοτική διαφοροποίηση». Μιλώντας στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο», ο υπουργός Επικρατείας ξεκαθάρισε: «Αν αμφισβητείται σοβαρά ο πατριωτισμός του ΥΠΕΞ, προφανώς αμφισβητείται και ο πατριωτισμός του πρωθυπουργού».

Η αμφισβήτηση του πατριωτισμού της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού δεν μπορεί να γίνει δεκτή

«Εγώ καταλαβαίνω ότι οι πρώην πρωθυπουργοί, οι πρώην πρόεδροι, μπορεί να θέλουν με δημόσιες παρεμβάσεις τους να επισημάνουν κάτι στην κυβέρνηση, κάτι που έχουν διαφορετική άποψη από την κυβέρνηση. Το ποσοτικό κομμάτι υπεισέρχεται στο όταν η επισήμανση γίνεται, δίνονται εξηγήσεις επανειλημμένως από την κυβέρνηση για το ζήτημα αυτό και επαναφέρεται συστηματικά. Υπάρχει και κάτι σημαντικό στην χθεσινή συνέντευξη που είναι ποιοτική διαφοροποίηση. Για πρώτη φορά ζητείται παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών στη βάση αμφισβήτησης του πατριωτισμού του. Αυτό είναι βαριά ποιοτική διαφοροποίηση. Ο υπουργός Εξωτερικών έχει τοποθετηθεί εκεί από τον πρωθυπουργό. Αν αμφισβητείται σοβαρά ο πατριωτισμός του ΥΠΕΞ, προφανώς αμφισβητείται και ο πατριωτισμός του πρωθυπουργού», εξήγησε.

«Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Είναι ένα ζήτημα η πολιτική διαφοροποίηση σε ζητήματα συγκεκριμένης πολιτικής, αλλά η αμφισβήτηση του πατριωτισμού της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού δεν μπορεί να γίνει δεκτή», είπε.

«Αν κατέληγα ότι αυτή η κυβέρνηση κινείται στη λάθος κατεύθυνση, αν θεωρούσα ότι στην εξωτερική πολιτική τα κάνει λάθος και μάλιστα δεν την πίστευα κιόλας, γιατί έχει δώσει διευκρινίσεις οι οποίες δεν με πείθουν, αν θεωρούσα ότι πάει στην αντίθετη κατεύθυνση από εκεί που πάει όλος ο κόσμος, γεννιέται και ένα ερώτημα. Τι την στηρίζεις αυτήν την κυβέρνηση;», διερωτήθηκε ο Μάκης Βορίδης.

Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν είναι ευχάριστη στιγμή για μένα – Ο πρωθυπουργός δεν μπορούσε να κάνει τίποτα άλλο χθες

«Για μένα δεν είναι μια ευχάριστη στιγμή, εγώ πάντα έδειχνα και δείχνω μία ευγνωμοσύνη στον Αντώνη Σαμαρά που με έκανε υπουργό υγείας και πιστεύω ότι την περίοδο 12 – 15 κράτησε την κυβέρνηση στο ευρώ με την κυβέρνηση του», είπε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στο ΕΡΤNews για την απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να θέσει εκτός Νέας Δημοκρατίας τον Αντώνη Σαμαρά.

Ωστόσο, όπως είπε ο Άδνις Γεωργιάδης «δεν μπορούσε ο πρωθυπουργός να κάνει οτιδήποτε άλλο χθες». Τόνισε πως, «ο κύριος Σαμαράς έχει επιλέξει μία τακτική εδώ και μεγάλο διάστημα και όποιος πολιτικός δίνει μία συνέντευξη αυτού του τύπου, αντιλαμβάνεται περίπου το πλαίσιο». Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε πως τα έθνη για να γίνονται σπουδαία πρέπει να έχουν πειθαρχία.

«Αυτή τη στιγμή η Νέα Δημοκρατία έχει πρόεδρο, δεν μπορεί ο καθένας μας να κάνει ό,τι θέλει. Ο καθένας πρέπει να έχει αντίληψη κάποιων συγκεκριμένων ορίων, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για την κυβερνητική σταθερότητα και ο στόχος παραμένει να λύσουμε τα προβλήματα των ανθρώπων». Τόνισε επίσης πως το οτι «μιλάμε με την Τουρκία» δεν σημαίνει οτι «παραχωρούμε εθνική κυριαρχία». Παράλληλα, ανέφερε πως θεωρεί «άκομψο να ακούγονται ονόματα όταν υπάρχει Πρόεδρος Δημοκρατίας».

Νικήτας Κακλαμάνης: Δεν θα ακολουθήσει κανένας βουλευτής τον Σαμαρά – Ήταν μονόδρομος η απόφαση για διαγραφή – Δεν ενδιαφέρεται ο Καραμανλής για την Προεδρία

Την εκτίμησή του ότι δεν θα ακολουθήσουν τον Αντώνη Σαμαρά προς την έξοδο άλλοι βουλευτές της ΝΔ διατύπωσε μιλώντας στο Action24 ο Νικήτας Κακλαμάνης. Στην σχετική ερώτηση, ο βουλευτής της ΝΔ ανέφερε χαρακτηριστικά «νομίζω πως όχι». «Ο Σαμαράς δεν έχει απευθυνθεί σε κανέναν συνάδελφο (σ.σ να τον στηρίξει)» πρόσθεσε.

Ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε πως «μίλησα με πάρα πολλούς ανθρώπους από τη Νέα Δημοκρατία και με πολλούς συναδέλφους και πήρα την απόφαση να βγώ μπροστά τουλάχιστον σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Εγώ την θύελλα την έβλεπα να ερχόταν, από την εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο. Γι’ αυτό ενθυμείστε, είχε πεί ότι “τόσο δύσκολο είναι αυτοί οι τρεις άνθρωποι (σ.σ Μητσοτάκης, Σαμαράς, Καραμανλής) να καθίσουν σε ένα δείπνο εργασίας και να μιλήσουν μεταξύ τους;”. Και είχα πει ότι τις πρωτοβουλίες σε αυτές τις περιπτώσεις τις παίρνει ο ισχυρός, δηλαδή ο πρωθυπουργός. Δεν εισακούστηκα. Εαν είχε γίνει εκτιμώ ότι δεν θα είχε γίνει τίποτα χθες».

Ο κ. Κακλαμάνης αναφερόμενος σε αυτά που προκάλεσαν την τελική σύγκρουση με αφορμή την συνέντευξη του κ. Σαμαρά ανέφερε: «Πιστεύω ότι αυτό που ενόχλησε πολύ ήταν δύο σημεία: Ήταν για την φωτογραφία (σ.σ Μητσοτάκη, Ερντογάν, Ράμα, Χριστοδουλίδη). Που αν την δεί κάποιος επιπολαίως μπορεί να ενοχληθεί. Αν την δει κάποιος ψυχρά, είναι η πρώτη φορά που ο παντοδύναμος επί 20 χρόνια Ερντογάν κάθεται έστω και για κοινωνική συναναστροφή στο ίδιο τραπέζι με τον εκλεγμένο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Κακλαμάνης: Χτυπώντας τον κ. Γεραπετρίτη ήταν να σαν να χτυπούσε τον κ. Μητσοτάκη

Το δεύτερο σημείο, όπως τόνισε ο κ. Κακλαμάνης, ήταν ότι «χτυπώντας τον κ. Γεραπετρίτη ήταν να σαν να χτυπούσε τον κ. Μητσοτάκη». Στη συνέχεια ο κ. Κακλαμάνης αναφέρθηκε στα περί «μυστικής διπλωματίας» που επικαλείται ο κ. Σαμαράς. «Υποχρεωτικά εκ του Συντάγματος αν υποτεθεί ότι υπογράφεται το Συναποσχετικό για την Χάγη δεν ξέρω στην Τουρκία τι ισχύει, στην Ελλάδα πρέπει να περάσει αυτό πριν σταλεί στην Χάγη από τη Βουλή. Επομένως για ποια μυστική διπλωματία μιλάμε; Εκτιμώ ότι ήταν κάτι που μας έχει στεναχωρήσει όλους στη ΝΔ, φοβάμαι ότι ήταν μονόδρομος η απόφαση».

Ο βουλευτής της ΝΔ συνέχισε λέγοντας πως «συμβουλή στον Αντώνη Σαμαρά δεν μπορώ να δώσω, αλλά μπορώ να δώσω στο εσωτερικό του κόμματός μου: ό,τι ειπώθηκε, ειώθηκε, ό,τι γράφθηκε, γράφθηκε, σιωπή τώρα. Σε επίπεδο κορυφής. Τώρα προέχει η πολιτική σταθερότητα της χώρας. Η πολιτική σταθερότητα της χώρας περνάει μέσα από τη ΝΔ. Δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στην ενότητα της λαϊκής μας βάσης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Και αυτό θα φανεί στην ψήφιση του Προϋπολογισμού».

Δεν ενδιαφέρεται ο Καραμανλής για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Το τρίτο θέμα που οδήγησε στην σύγκρουση ήταν κατά τον κ. Κακλαμάνη «η πρόταση του Σαμαρά για τον Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πριν από τον Αντώνη, το έχει πει πρώτος ο Γιώργος Καρατζαφέρης, μετά το είπαν δύο τρεις βουλευτές ενώπιον του πρωθυπουργού στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΟ, βέβαια άλλη μορφή παίρνει να πω εγώ και άλλη ένας πρώην πρωθυπουργός. Νομίζω, λοιπον, ότι τέτοιου είδους επιλογές προϋποθέτουν τον προτείνοντα και τον προτεινόμενο. Ο προτείνων δεν ξέρω τι έχει στο μυαλό του. Ο προτεινόμενος με τον οποίο μιλώ τακτικά, τουλάχιστον μέχρι πρότεινος όταν του έβαζα εγώ τέτοιο θέμα, εμένα μου έλεγε “δεν με ενδιαφέρει”. Αυτά βέβαια μπορεί να αλλάξουν», κατέληξε.

Χατζηδάκης: O κ. Σαμαράς επιδίωκε τη διαγραφή του

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε: «Υπήρχε μια κλιμάκωση και εγώ ήμουν μεταξύ εκείνων που είχα μιλήσει και με τις δύο πλευρές. Το πράγμα “στράβωνε” ολοένα και περισσότερο. Από ένα σημείο και μετά, φοβούμαι ότι ο κ. Σαμαράς ουσιαστικά το επιδίωκε (σ.σ.: τη διαγραφή του) με κάποιο τρόπο, δεν αισθανόταν άνετα», είπε αρχικά.

«Υπήρχε μια κριτική από τις ευρωεκλογές και μετά, η οποία ήταν συνολική κριτική. Όταν αμφισβητείται σε τόσο μεγάλη έκταση και με τόσο μεγάλη ένταση η πολιτική της κυβέρνησης, τίθεται ένα θέμα και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Αν και χθες δεν αντιδρούσε, πώς θα προχωρούσαμε από εδώ και πέρα; Τα κόμματα, τα οποία κυβερνούν, δεν μπορούν να έχουν απόψεις που διίστανται τόσο πολύ μεταξύ τους. Χρειάζεται να υπάρχει μια μίνιμουμ συνοχή. Δεν υπήρχε τρόπος να προχωρήσουμε από εδώ και πέρα, ήταν μεγάλη η αμφισβήτηση», πρόσθεσε.

«Έχοντας δύο φορές ισχυρή εντολή από τον ελληνικό λαό, ο κατακερματισμός των δυνάμεων και η διχόνοια βλάπτουν. Δεν πάμε πουθενά και δεν νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο υπηρετούμε την παράταξή μας. Θα ήταν πολύ κρίμα όλη αυτή η πρόοδος να πάει χαμένη, όλες αυτές οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών και να μπούμε σε μια φάση αβεβαιότητας, αστάθειας και τελικά οπισθοδρόμησης. Είμαι βέβαιος ότι η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ θα προχωρήσει μπροστά, συντεταγμένα. Και γιατί όλοι βλέπουμε το συμφέρον της παράταξης και γιατί όλοι βλέπουμε το συμφέρον και την προοπτική της πατρίδας», είπε καταλήγοντας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments