Οι επόμενες κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά
Πηγή Φωτογραφίας: [367279] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ / 2η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Σήμερα το μεσημέρι, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έχει απομακρυνθεί από τη Νέα Δημοκρατία μετά την «καρατόμηση» που υπέστη χθες, προγραμματίζει να αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη. Αυτό υποδηλώνει ότι δεν περίμενε τη διαγραφή του; Όπως αναφέρει στενός του συνεργάτης, πράγματι δεν πίστευε ότι η συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαγραφή, ωστόσο καταλάβαινε ότι η σχέση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε εισέλθει σε μια επικίνδυνη πορεία, της οποίας η κατάληξη φαινόταν μάλλον αναπόφευκτη.
Ο κ. Σαμαράς είναι ένας πολιτικός που έχει έντονη την πεποίθηση ότι ενεργεί προς το συμφέρον της χώρας. Πιστεύει ότι οι απόψεις του μπορεί να είναι περιστασιακά αμφιλεγόμενες ή μη δημοφιλείς, ωστόσο θεωρεί ότι είναι χρήσιμες και τελικά δικαιώνονται, έστω και με καθυστέρηση. Υπογραμμίζει -και αυτό είναι αληθές- ότι εδώ και καιρό προειδοποιεί για την στροφή προς τα δεξιά που παρατηρείται στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Σε συνομιλίες του, αναφέρει ότι έχει επισημάνει την άνοδο της woke agenda και του υπερβολικού δικαιωματισμού. Ένα χαρακτηριστικό περιστατικό συνέβη πρόσφατα, όταν επισκέφθηκε τα ΕΛΤΑ Κηφισιάς, κοντά στο σπίτι του, και συνομίλησε με πολίτες που τον πλησίασαν για να συζητήσουν το συγκεκριμένο θέμα.
Με όλα αυτά υπόψη, ο κ. Σαμαράς, σε μια δήλωση που αποκαλύπτει και μια δόση παραπόνου, αναρωτιέται «πού κάνω λάθος», παραθέτοντας μια σειρά από ζητήματα. Είναι πεπεισμένος ότι δεν έχει κάνει κάποιο λάθος. Φυσικά, σπάνια θα παραδεχθεί ότι πολλές φορές επηρεάζεται από τα συναισθήματά του. Αυτό συνέβη και στην γνωστή συνέντευξή του, που αποδείχθηκε το κύκνειο άσμα του: επιδίωξε να στήσει μια «πολιτική παγίδα» με την πρόταση του Κώστα Καραμανλή για την Προεδρία της Δημοκρατίας, αλλά δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα υπονοούμενά του για τους «χαριεντισμούς». Η αναφορά του κ. Μητσοτάκη σχετικά με τη χειραψία του με τον Νίκο Παππά στα βραβεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου τον ενόχλησε ιδιαίτερα.
Ο κ. Σαμαράς φαίνεται να πιστεύει ότι η στάση του το προηγούμενο διάστημα έχει αποτρέψει σημαντικές εθνικές υποχωρήσεις. Από το περιβάλλον του αναφέρουν με σιγουριά ότι υπήρχε σχέδιο για συνυποσχετικό με την Τουρκία, το οποίο είχε προχωρήσει μέχρι να προκληθεί αναστάτωση στο εσωτερικό, καθώς και άλλα σχέδια για ενεργειακή συνεργασία χωρίς συνυποσχετικό που ήταν επίσης σε εξέλιξη. Γι’ αυτόν τον λόγο, δεν του ήταν δύσκολο να επιτεθεί στον Γιώργο Γεραπετρίτη, δηλώνοντας: «Για την πατρίδα θυσίασα τα πάντα, ακόμα και την υγεία μου», ως απάντηση στη διαγραφή του.
Είναι προφανές ότι η αποχώρηση του κ. Σαμαρά δεν συνεπάγεται αυτόματα και κάποια άλλη εξέλιξη, γεγονός που επηρεάζει αρκετούς από τους συνομιλητές του, οι οποίοι δεν είναι διατεθειμένοι να τον ακολουθήσουν σε μια αβέβαιη πορεία.
Ο κύκλος του κ. Σαμαρά είναι σήμερα αισθητά περιορισμένος σε σύγκριση με το παρελθόν. Στο πλευρό του παραμένουν ο πρώην διευθυντής του γραφείου του στο Μαξίμου, Κώστας Μπούρας, και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου, Νίκος Τσιούτσιας. Επίσης, συνεχίζει να τον υποστηρίζει ο διαχρονικός λογογράφος και στενός συνεργάτης του, Χρύσανθος Λαζαρίδης. Στο γραφείο του εργάζεται ο Σάκης Μητσόπουλος, ενώ ο Λάζαρος Γκλεζάκος, επικεφαλής της ασφάλειάς του, παραμένει κοντά του. Από τους βουλευτές της ΝΔ, ο πιο συχνός συνομιλητής και φίλος του είναι ο άλλος βουλευτής Μεσσηνίας, Μίλτος Χρυσομάλλης, ενώ στον ευρύτερο κύκλο του ανήκει και ο δικηγόρος Δημήτρης Γιάννος. Ωστόσο, φαίνεται μάλλον απίθανο οι δύο τελευταίοι να αποχωρήσουν από τη ΝΔ λόγω της διαγραφής του κ. Σαμαρά.
Από τον στενό κύκλο των πρώην «εντοιχισμένων» συνεργατών του Μαξίμου, απουσιάζουν ο Γιώργος Μουρούτης, ο οποίος έχει απομακρυνθεί, και ο Δημήτρης Σταμάτης. Επίσης, δεν συμμετέχουν ο δικηγόρος Σταύρος Παπασταύρου και ο Δημήτρης Πτωχός, ο οποίος διατηρεί πολιτική αυτονομία ως περιφερειάρχης Πελοποννήσου. Ανάμεσα στους βουλευτές, δύο από τους κοντινούς του φίλους είναι οι υφυπουργοί Διονύσης Σταμενίτης, πρώην πρόεδρος της νεολαίας της Πολιτικής Άνοιξης, και Κώστας Καραγκούνης. Στον ευρύτερο κύκλο του περιλαμβάνονται οι Ανδρέας Κατσανιώτης, Χαράλαμπος Αθανασίου, Γιώργος Καρασμάνης, Γιάννης Παππάς, Νότης Μηταράκης κ.ά. Κανείς από αυτούς δεν φαίνεται διατεθειμένος να ακολουθήσει σε κάτι που δεν υπάρχει και είναι εξαιρετικά δύσκολο να δημιουργηθεί.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας