Το προδιαγεγραμμένο διαζύγιο Σαμαρά – Μητσοτάκη
Πηγή Φωτογραφίας: [361307] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Η οριστική ρήξη με τον Αντώνη Σαμαρά επιβεβαιώθηκε χθες, αν και οι αιχμηρές τοποθετήσεις του πρώην πρωθυπουργού τους τελευταίους μήνες είχαν ήδη προϊδεάσει για την επιδείνωση της σχέσης τους. Η αφορμή που οδήγησε στο «ξεχείλισμα» του ποτηριού στο Μαξίμου ήταν η συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», όπου άσκησε σφοδρή κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς σε εθνικά θέματα.
Το προηγούμενο διάστημα, κυβερνητικά στελέχη είχαν αναφέρει ότι οι πρώην πρωθυπουργοί έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν τις απόψεις και τις ανησυχίες τους για πολιτικά ζητήματα. Ωστόσο, χθες το πρωί, σε σύσκεψη του πρωθυπουργού με στενούς συνεργάτες στο Μαξίμου, αποφασίστηκε ότι η κατάσταση δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Όταν το μεσημέρι έγιναν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες από τη συνέντευξη, και ειδικότερα οι «βόμβες» που εκτόξευσε ο κ. Σαμαράς, αποφασίστηκε να δοθεί άμεση απάντηση και να ανακοινωθεί η διαγραφή του.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, αναφέρθηκε ότι ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του προς την κυβερνητική πολιτική, «υιοθετώντας ακραία ψεύδη και παραποιήσεις». Επισημάνθηκε ότι αυτός ο διαχωρισμός από τη Νέα Δημοκρατία επαναλαμβάνεται για δεύτερη φορά. Έγιναν επίσης αναφορές στα γεγονότα του 1993 και στο ποσοστό που είχε λάβει η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 2012.
«Όσοι επιθυμούν μια συρρικνωμένη Νέα Δημοκρατία με ποσοστά γύρω στο 18%, ας σκεφτούν ότι με τη στρατηγική του Μητσοτάκη, η ΝΔ κέρδισε τρεις εθνικές εκλογές με ποσοστά κοντά στο 40%. Και όσοι επιδιώκουν μια κυβέρνηση υπό τον έλεγχο συμφερόντων και εσωτερικών ισορροπιών, ας το ξεχάσουν» δήλωσαν. Πρόσθεσαν ότι «η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται. Όταν αυτό συμβαίνει, αποκτά τη μορφή φάρσας».
Δύο σημεία από τη συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά ήταν καθοριστικά για την απόφαση να διαγραφεί ο πρώην πρωθυπουργός.
Αρχικά, οι αναφορές του σχετικά με «χαριεντισμούς» κατά τη σύντομη συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Τούρκος πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στη Βουδαπέστη. Κυβερνητικές πηγές υπενθύμιζαν ότι η συνάντηση αυτή διήρκεσε μόλις δέκα λεπτά και σχολίαζαν με έντονο ύφος: «Ο κ. Σαμαράς θεωρεί, άραγε, «χαριεντισμό» το γεγονός ότι για πρώτη φορά, μετά από 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ένας Τούρκος Πρόεδρος είχε συνομιλία με τον επίσημο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας; Ένα κράτος που, μάλιστα, η Τουρκία υποτίθεται ότι δεν αναγνωρίζει; Ο προσωπικός φανατισμός μπορεί, κάποιες φορές, να μετατραπεί σε εθνική μυωπία».
Δεύτερον, αναφορικά με την πολιτική της κυβέρνησης στα εθνικά ζητήματα και τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, κυβερνητικές πηγές τόνισαν: «Η κυβέρνηση αποδεικνύει στην πράξη την υπεράσπιση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Δεν αποδέχεται μαθήματα πατριωτισμού από κανέναν. Όσον αφορά τις κατηγορίες περί “μειοδοσίας”, πρόκειται για σενάρια επιστημονικής φαντασίας, τα οποία πλέον δεν τολμούν να εκφράσουν ούτε οι βουλευτές της αντιπολίτευσης».
Είναι σαφές ότι από το Μαξίμου επικεντρώνονται στην επόμενη ημέρα, προγραμματίζοντας μια ατζέντα που θα περιλαμβάνει ζητήματα οικονομίας (όπως η αύξηση μισθών και συντάξεων), ενώ παράλληλα θα δίνεται έμφαση στην επίλυση προβλημάτων που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών (όπως η υγεία και το ψηφιακό κράτος). Ταυτόχρονα, με στόχο ένα παραδοσιακό ακροατήριο του κόμματος, θα αναδεικνύονται όλο και περισσότερο οι ενέργειες που έχουν γίνει για την ενίσχυση του ρόλου της χώρας σε αμυντικά, διπλωματικά, γεωστρατηγικά και οικονομικά θέματα. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι «κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τη σταθερότητα της πατρίδας σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς».
Είναι προφανές ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει αποφασίσει να συνεχίσει να εκφράζει τις απόψεις του, κάτι που αποτυπώθηκε και στη δήλωσή του. «Η αλαζονεία και η προφανής έλλειψη ψυχραιμίας εξηγούν τη στάση του Μητσοτάκη. Αποκομμένος από τη βάση, οδηγεί ένα κόμμα που πλέον δεν θυμίζει τη Νέα Δημοκρατία», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «μιλούσα, μίλησα και θα συνεχίσω να μιλώ μόνο για όσα αφορούν την Ελλάδα». Επίσης, υπογράμμισε ότι «κριτής όλων μας θα είναι ο λαός και η ιστορία».
Δύο κρίσιμα ερωτήματα προκύπτουν τώρα: Πρώτον, ποιες θα είναι οι επόμενες ενέργειες του κ. Σαμαρά, ο οποίος, όπως έχει αναφερθεί, είναι αποφασισμένος να συνεχίσει να εκφράζει τις απόψεις του για τα εθνικά ζητήματα και όχι μόνο (για παράδειγμα, έχει δηλώσει την ξεκάθαρη αντίθεσή του στην woke κουλτούρα). Δεύτερον, ποια θα είναι η στάση ορισμένων βουλευτών που βρίσκονται κοντά στον κ. Σαμαρά και αν θα αποφασίσουν να τοποθετηθούν άμεσα.
Είναι βέβαιο ότι κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν αυτή τη συγκυρία και να απευθυνθούν σε ένα παραδοσιακό κοινό. Δεν είναι τυχαίο ότι η πρόεδρος της Φωνής της Λογικής, Αφροδίτη Λατινοπούλου, καθώς και ο πρόεδρος του κόμματος Νίκη, Δημήτρης Νατσιός, έχουν επιτεθεί στην κυβέρνηση για την απομάκρυνση του Σαμαρά.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας