Γεωπολιτικά

Με γνώμονα τη γεωπολιτική και το εμπόριο, οι δεσμοί Ινδίας-Σαουδικής Αραβίας λαμβάνουν νέα ώθηση

Με γνώμονα τη γεωπολιτική και το εμπόριο, οι δεσμοί Ινδίας-Σαουδικής Αραβίας λαμβάνουν νέα ώθηση

Πηγή Φωτογραφίας: Al Jazeera

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ινδίας και της Σαουδικής Αραβίας συζήτησαν την περιφερειακή σταθερότητα μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και τι μπορεί να σημαίνει η προεδρία του για την αυτονομία των εξωτερικών σχέσεων, το εμπόριο και τις επενδύσεις.

Οι κοινές ανησυχίες σχετικά με το ταχέως μεταβαλλόμενο περιφερειακό και παγκόσμιο πολιτικό τοπίο, η νέα διοίκηση Τραμπ, καθώς και οι συνεχιζόμενες προσπάθειες εμβάθυνσης των διμερών εμπορικών, οικονομικών και στρατιωτικών δεσμών κυριάρχησαν στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας και της Ινδίας.

Σύμφωνα με το Al Monitor, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών πρίγκιπας Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν συναντήθηκε με τον Ινδό ομόλογό του, υπουργό Εξωτερικών Σ. Τζαϊσανκάρ, κατά τη διάρκεια διήμερης επίσκεψης στο Νέο Δελχί.

«Θα μιλήσουμε επίσης για την G20 BRICS, τον IMEC (Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης) και άλλα περιφερειακά και παγκόσμια θέματα», δήλωσε ο Τζαϊσανκάρ στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Συμβουλίου Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Σαουδικής-Ινδίας.

«Είναι σαφές από τις συζητήσεις που έχουμε κάνει μέχρι στιγμής, τις οποίες αναμένουμε να συνεχίσουμε, ότι έχουμε παρόμοιο ενδιαφέρον για τη διατήρηση της σταθερότητας της περιοχής και για τη λειτουργία των οικονομιών μας προς μεγαλύτερη ευημερία», πρόσθεσε.

Περιφερειακές ανησυχίες

Αποκαλώντας τη Σαουδική Αραβία «πολύ σημαντικό παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή», ο Τζαϊσανκάρ εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις αυξανόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Περίπου 2,6 εκατομμύρια Ινδοί ζουν στη Σαουδική Αραβία και οι ινδικές κοινότητες εκεί και σε άλλα κράτη του Κόλπου αποτελούν σημαντική πηγή εμβασμάτων. Το Δελχί ανησυχεί για την ασφάλεια και την προστασία της ινδικής κοινότητας σε όλη τη Μέση Ανατολή με τις εντάσεις να αυξάνονται από τον πόλεμο Χαμάς-Ισραήλ στη Γάζα, την εισβολή και τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στο Λίβανο και τις συνέπειες που απορρέουν από αυτές τις συγκρούσεις.

Μιλώντας στο Δελχί, ο πρίγκιπας Φαϊζάλ δήλωσε ότι η Ινδία και η Σαουδική Αραβία θα «συνεχίσουν να ευθυγραμμίζουν» τις θέσεις τους σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ιδίως όσον αφορά τη διεθνή ειρήνη, την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη.

Ο Τζαϊσανκάρ επανέλαβε τη θέση του Νέου Δελχί για την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση, απηχώντας τις πρόσφατες σαουδαραβικές εκκλήσεις για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

Σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Ρατζίβ Αγκαρουάλ, πρώην διευθυντή της ινδικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, «οι Σαουδάραβες είναι έτοιμοι να αναλάβουν έναν πιο ενεργό ρόλο στη σύγκρουση». Το Ριάντ θεωρεί την Ινδία ως «ουδέτερη και αξιόπιστη δύναμη», είπε.

Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας και της Ινδίας ακολούθησε την αραβοϊσλαμική σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Ριάντ, όπου ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν χαρακτήρισε τις ισραηλινές ενέργειες στη Γάζα ως «γενοκτονία» , αναφερόμενος στη διεξαγωγή της στρατιωτικής επίθεσης μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ. Ζήτησε κατάπαυση του πυρός και την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

Ο Σουτζόι Τζόσι, πρόεδρος του Observer Research Foundation (ORF), μιας ινδικής δεξαμενής σκέψης, δήλωσε ότι η διμερής συνάντηση αυτής της εβδομάδας, αμέσως μετά τη συνάντηση των ηγετών του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, αντανακλά την ανάγκη της Σαουδικής Αραβίας και της Ινδίας να κατανοήσουν η μία τη θέση της άλλης κατά τη διάρκεια μιας περιόδου «σαφούς άγχους μετά την εκλογή του Τραμπ.»

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι ήταν ένας από τους πρώτους ηγέτες που συνεχάρη δημοσίως τον Τραμπ για την εκλογή του στη δεύτερη, μη συνεχόμενη θητεία του, με ένα tweet. Ο Τραμπ μίλησε με τον Μόντι αργότερα την ίδια ημέρα, καθώς και με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Κοινή αγωνία

Η Ινδία απολάμβανε ιδιαίτερα καλές σχέσεις με τον Τραμπ κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του – ο ίδιος και ο Μόντι ήρθαν κοντά – αλλά οι αρχές της ανένταχτης εξωτερικής πολιτικής της Ινδίας έρχονται σε αντίθεση με τη συναλλακτική πολιτική του Τραμπ.

Η Ινδία ανησυχεί για την «απρόβλεπτη συμπεριφορά» του Τραμπ, δήλωσε ο Τζόσι. «Δεν επιθυμεί να χάσει τη στρατηγική της αυτονομία σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο».

Το Ριάντ έχει παρόμοιες ανησυχίες, οι οποίες ίσως αντανακλώνται στο γεγονός ότι ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ προσέγγισε τηλεφωνικά τον πρώην περιφερειακό αντίπαλο Ιράν τις ημέρες που ακολούθησαν τις αμερικανικές εκλογές.

Το Ριάντ έχει ενισχύσει τις συμμαχίες στην “πίσω αυλή” του και έχει εξετάσει το ενδεχόμενο να ενταχθεί στο μπλοκ των αναδυόμενων οικονομιών BRICS, καθώς επιδιώκει να διευρύνει τη σφαίρα επιρροής και εμπλοκής του.

Η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας, συνδεδεμένη με το δολάριο ΗΠΑ, εξαρτάται από τις εξαγωγές αργού πετρελαίου προς την Ασία, ιδίως προς την Ινδία, η οποία είναι κορυφαίος εισαγωγέας ενέργειας από τη Μέση Ανατολή.

Εμπόριο που συνδέεται με την ενέργεια

Σε αυτόν τον τομέα, ωστόσο, η Σαουδική Αραβία έχει χάσει έδαφος από τη Ρωσία, η οποία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022 ξεπέρασε το βασίλειο ως ο κορυφαίος πωλητής αργού στην Ινδία, σημείωσε ο Ντονγκ Γουάνγκ, αναλυτής της αγοράς πετρελαίου στη Μέση Ανατολή στην S&P Global Commodity Insights, υποσκελίζοντας το Ριάντ και αρκετούς άλλους παίκτες της Μέσης Ανατολής προσφέροντας βαθιές εκπτώσεις.

Επίσης, σύμφωνα με τον Γουάνγκ, «τους τελευταίους 6 μήνες, η Ινδία εισήγαγε κατά μέσο όρο 4,5 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως, εκ των οποίων περίπου 600 kbd ήταν από τη Σαουδική Αραβία. Η Ρωσία είναι ο κορυφαίος προμηθευτής αργού στην Ινδία, με μέσο όρο περίπου 1,8 εκατ. b/d». 

Οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου από την Ινδία έφθασαν τα 1,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (b/d) τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας παρακολούθησης της ναυτιλίας Kpler, ενώ η Σαουδική Αραβία πούλησε στην Ινδία 647.000 b/d τον ίδιο μήνα. Όσον αφορά τους άλλους εξαγωγείς πετρελαίου του Κόλπου, πριν από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Σαουδική Αραβία είχε μείνει πίσω από το Ιράκ, το οποίο την προσπέρασε για να γίνει ο κορυφαίος πωλητής αργού της Μέσης Ανατολής στο Νέο Δελχί.

«Θα είναι πάντα συνάρτηση της τιμής», δήλωσε ο Τζόσι, προσθέτοντας ότι αν η διαφορά είναι σημαντική, “το φθηνότερο αργό πετρέλαιο θα επιλέγεται ανεξάρτητα από την προέλευση”.

Η Ινδία και η Σαουδική Αραβία μαζί με τα ΗΑΕ είχαν εξετάσει το ενδεχόμενο να αναπτύξουν ένα συγκρότημα διύλισης και χημικών προϊόντων στη δυτική ακτή της Ινδίας. Το σχεδιαζόμενο συγκρότημα διυλιστηρίου 16 εκατομμυρίων τόνων Ratnagiri στο κρατίδιο Μαχαράστρα για τη διύλιση των τύπων αργού πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ έχει καθυστερήσει λόγω των νόμων περί απόκτησης γης.

Ο Καμπίρ Τανέτζα, αναπληρωτής διευθυντής και συνεργάτης στρατηγικών μελετών στο ORF, δήλωσε ότι η Ινδία και η Σαουδική Αραβία εξακολουθούν να ενδιαφέρονται «πάρα πολύ» για την ανάπτυξη του έργου. Παρατήρησε ότι ακόμη και αν έχει «αργήσει να απογειωθεί, πρόκειται για ένα μακροπρόθεσμο έργο». 

Πρόσθεσε: «Η Σαουδική Αραβία κινείται και η Ινδία θα ήθελε να είναι μέρος της ιστορίας. Η Ινδία θέλει επίσης να αποτελέσει προορισμό για τα επενδυτικά κεφάλαια της Σαουδικής Αραβίας. Επομένως, υπάρχουν ακόμη πολλές ευκαιρίες που πρέπει να αξιοποιηθούν».

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments