Με μοχλό πίεσης στη Συρία, μπορεί ο Πούτιν να μεσολαβήσει για τη συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου;
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείο
Εν μέσω πίεσης για κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο, η Ρωσία επιδιώκει επί του παρόντος να διαδραματίσει ρόλο στις έμμεσες συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα εξασφαλίσει εκεχειρία και θα υπερκεράσει τη διπλωματική πίεση υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών.
Όπως σημειώνει το Al Monitor, ανώτερος Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε στις αρχές της εβδομάδας στον ισραηλινό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα Kan ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις Ισραήλ-Λιβάνου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Μόσχα δεν θα αναλάβει ενεργό ρόλο στις συνομιλίες υπό διαμεσολάβηση, αλλά μάλλον θα χρησιμοποιήσει την επιρροή της στη Συρία για να αποτρέψει το λαθρεμπόριο όπλων από το συριακό έδαφος στον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης πίεσης στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να σταματήσει το λαθρεμπόριο. Το Ισραήλ μπορεί να συμφωνήσει στην ανάληψη ενός τέτοιου ρόλου από τη Ρωσία, σύμφωνα με πηγές.
Πράγματι, μιλώντας στο Σότσι, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε ότι η Ρωσία βρίσκεται σε επαφή με όλα τα μέρη της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση. Δεν διευκρίνισε αν αναφερόταν μόνο στον Λίβανο ή και στη Γάζα. “Είμαστε σε συνεχή επαφή, κυριολεκτικά με όλους. Αν όχι κάθε μέρα, τότε κάθε εβδομάδα. Ας προσπαθήσουμε να ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο”, είπε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Από την ισραηλινή πλευρά, υπάρχουν επίσης σημάδια προθυμίας να εμπλακεί η Ρωσία σε μια πιθανή μελλοντική συμφωνία με τη Χεζμπολάχ. Ο ραδιοφωνικός σταθμός του ισραηλινού στρατού μετέδωσε ότι ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ, στενός έμπιστος του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, επισκέφθηκε κρυφά τη Ρωσία την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο, όπως φαίνεται, των προσπαθειών του Ισραήλ να επιτύχει κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο.
Πολύπλοκοι δεσμοί Ρωσίας-Ισραήλ
Το Ισραήλ έχει πλήξει συχνά ιρανικούς στόχους στο εσωτερικό της Συρίας, όπου η Ρωσία έχει ισχυρή στρατιωτική παρουσία.
Σε μια ένδειξη των ανταγωνιστικών συμφερόντων των δύο κρατών στη Συρία, η Ρωσία προειδοποίησε το Ισραήλ να μην χτυπήσει κοντά σε μια από τις αεροπορικές βάσεις της στη Συρία. Ο ειδικός απεσταλμένος της Ρωσίας για τη Μέση Ανατολή, Αλεξάντερ Λαβρέντιεφ, δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός “πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή σε άμεση γειτνίαση με την αεροπορική βάση Hmeimim”, προσθέτοντας ότι η Μόσχα ενημέρωσε την ισραηλινή κυβέρνηση ότι “τέτοιες πράξεις που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των Ρώσων στρατιωτικών εκεί πέρα είναι απαράδεκτες”.
Με την πάροδο των ετών, το Ισραήλ έχει πλήξει πολλές φορές αυτοκινητοπομπές με όπλα που κατευθύνονταν στον Λίβανο, αποθήκες όπλων της Χεζμπολάχ στη Συρία και στρατιωτικές θέσεις που συνδέονται με το Ιράν. Ο ρωσικός και ο ισραηλινός στρατός συντονίζονται μεταξύ τους μέσω ενός μηχανισμού αποσυμφωνίας για να διασφαλίσουν ότι τα ισραηλινά αεροσκάφη δεν θα στοχοποιηθούν από τη ρωσική αεράμυνα που εδρεύει στη Συρία, ενώ επιχειρούν στον συριακό εναέριο χώρο.
Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει επίσης καλλιεργήσει προσωπική σχέση με τον Πούτιν, ταξιδεύοντας αρκετές φορές στη Μόσχα και το Σότσι. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2019 στο Ισραήλ, το κυβερνών κόμμα Λικούντ παρουσίασε μια γιγαντοαφίσα στο Τελ Αβίβ που έδειχνε τον Νετανιάχου και τον Πούτιν να σφίγγουν τα χέρια με το σύνθημα “Νετανιάχου: Σε μια κατηγορία από μόνος του” – με σκοπό να αναδείξει τη διπλωματική του αξιοπιστία.
Τον Φεβρουάριο του 2022, λίγες ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ρωσική πρεσβεία στο Ισραήλ τόνισε ότι, παρά τις πιθανές διαφωνίες σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, “ο μηχανισμός στη Συρία έχει αποδειχθεί χρήσιμος και θα συνεχίσει να λειτουργεί”.
Ωστόσο, από τις 7 Οκτωβρίου, οι σχέσεις Ισραήλ-Ρωσίας επιδεινώθηκαν γρήγορα. Στις 26 Οκτωβρίου 2023, η Ρωσία υποδέχθηκε επίσημα μια αντιπροσωπεία της Χαμάς, σηματοδοτώντας την πρώτη υψηλού προφίλ διεθνή επίσκεψη της ομάδας μετά την επίθεση στο Ισραήλ. Στις 2 Νοεμβρίου 2023, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βασίλι Νεμπένζια, δήλωσε ότι το Ισραήλ, ως “κράτος κατοχής”, δεν είχε το δικαίωμα αυτοάμυνας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Νωρίτερα φέτος ο Πούτιν φιλοξένησε στη Μόσχα εκπροσώπους της Χαμάς και της Φατάχ σε μια προσπάθεια να σχηματιστεί μια παλαιστινιακή κυβέρνηση ενότητας, αν και οι προσπάθειες αυτές τελικά απέτυχαν. Από τις 7 Οκτωβρίου, η Ρωσία έχει υποστηρίξει όλες τις προτάσεις ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που επικρίνουν το Ισραήλ στη Γάζα και στο Λίβανο.
Το στήριγμα της Ρωσίας στη Συρία
Η Ρωσία παρενέβη για πρώτη φορά στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας το 2015, δημιουργώντας στρατιωτικές βάσεις στη χώρα για να βοηθήσει το καθεστώς Άσαντ να παραμείνει στην εξουσία. Η Μόσχα έχασε μεγάλο μέρος της επιρροής της στην περιοχή μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και ο συριακός εμφύλιος πόλεμος της προσέφερε την ευκαιρία να εμπλακεί εκ νέου στην περιοχή. Η Μόσχα επιβεβαίωσε περαιτέρω τη στρατιωτική της παρουσία εκεί μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία το 2019 υπό τον πρόεδρο Τραμπ. Περίπου 900 αμερικανικά στρατεύματα παρέμειναν στη Συρία κατόπιν προτροπής των περιφερειακών εταίρων των ΗΠΑ.
Μαζί με την αεροπορική βάση Hmeimim, η οποία στεγάζει στρατιωτικά αεροσκάφη, η Μόσχα ελέγχει επίσης τη ναυτική εγκατάσταση Ταρτούς στη Συρία, η οποία αποτελεί επί του παρόντος το μοναδικό θαλάσσιο στήριγμά της στη Μεσόγειο. Τον Ιανουάριο του 2023, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι οι δύο χώρες αποκατέστησαν την κατεστραμμένη στρατιωτική αεροπορική βάση αλ Τζάρα στο βόρειο τμήμα της Συρίας, την οποία θα διαχειρίζονται από κοινού. Η Μόσχα διατηρεί περίπου 100 βάσεις και στρατιωτικές θέσεις σε ολόκληρη τη χώρα, αν και δεν είναι σαφές πόσοι στρατιώτες βρίσκονται επί του παρόντος στο έδαφος. Ο ρωσικός στρατός λειτουργεί ρωσικής κατασκευής συστήματα αεράμυνας και πτήσεις συλλογής πληροφοριών και πραγματοποιεί κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τον συριακό στρατό.
Το Ισραήλ, από την πλευρά του, έχει εκφράσει ανησυχίες για την αυξανόμενη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και του Ιράν, με την Τεχεράνη να προμηθεύει στη Μόσχα μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να επιτεθεί στην Ουκρανία. Παρόλα αυτά, το Ισραήλ έχει φροντίσει να μην αποδέχεται τα επανειλημμένα ουκρανικά αιτήματα για όπλα, ώστε να μην ανταγωνιστεί τη Ρωσία.
Η Ρωσία και το Ιράν, που πλήττονται και οι δύο από τις δυτικές κυρώσεις, έχουν εμβαθύνει τη στρατηγική συνεργασία, αυξάνοντας σταθερά το εμπόριο σε αυτόν τον κοινό θαλάσσιο χώρο στην Κασπία Θάλασσα. Το Ιράν προμηθεύει τη Ρωσία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους μικρού βεληνεκούς που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία.
Αποτελεί η ρωσική εμπλοκή κίνδυνο για το Ισραήλ;
Ο Σάι Χαρ-Ζβι είναι επικεφαλής των διεθνών και μεσανατολικών χώρων του Ινστιτούτου Πολιτικής και Στρατηγικής (IPS) στο Πανεπιστήμιο Reichman της Χερτσλίγια. Δήλωσε στο Al-Monitor ότι η πιθανή ενσωμάτωση του Κρεμλίνου στις συνομιλίες για τη συμφωνία για τον Λίβανο είναι ένα εκπληκτικό βήμα, δεδομένης της εχθρικής στάσης της Ρωσίας απέναντι στο Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου.
“Η Μόσχα προσπάθησε τις τελευταίες εβδομάδες να αμβλύνει την ένταση της κριτικής της. Αλλά αυτό για το οποίο το Ισραήλ θα πρέπει να ανησυχεί περισσότερο είναι ο στρατηγικός άξονας που σφυρηλατείται μεταξύ της Ρωσίας και του Ιράν τα τελευταία δύο χρόνια, ο οποίος εκδηλώνεται σε στρατιωτική, τεχνολογική και πληροφοριακή συνεργασία”, δήλωσε ο Χαρ-Ζβι. “Το Ισραήλ θα πρέπει επομένως να αντιμετωπίζει τη Ρωσία ως αντίπαλο και ως μια χώρα της οποίας τα στρατηγικά συμφέροντα σε όλη τη Μέση Ανατολή έρχονται σε σύγκρουση με τα ισραηλινά συμφέροντα και θα μπορούσαν ακόμη και να τα βλάψουν”.
Ο Αρκάντι Μιλ-Μαν, ο οποίος είναι επικεφαλής του Ρωσικού Προγράμματος στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας στο Τελ Αβίβ, συμφώνησε σχετικά με το ρίσκο που αναλαμβάνει το Ισραήλ αποδεχόμενος τη συμμετοχή της Ρωσίας στις συζητήσεις για μια πιθανή συμφωνία στο Λίβανο.
“Πρόσφατες αναφορές έδειξαν ότι ο ισραηλινός στρατός βρήκε σημαντικές ποσότητες όπλων ρωσικής κατασκευής στις αποθήκες της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων προηγμένων εκδόσεων, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι Ρώσοι γνώριζαν ότι τα όπλα περνούσαν από τη Συρία στο Λίβανο”, δήλωσε ο Μιλ-Μαν στο Al-Monitor. Αναγνωρίζοντας τον δεκαετή συντονισμό μεταξύ του ισραηλινού και του ρωσικού στρατού στη Συρία, ο Μιλ-Μαν προειδοποίησε: “Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει γρήγορα, με τη Μόσχα να επιλέγει να σταθεί στο πλευρό της Χεζμπολάχ και του Ιράν”.
Ένας διπλωμάτης που υπηρετεί στην ευρωπαϊκή αποστολή στο ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες δήλωσε στο Al-Monitor ότι το Ισραήλ πρέπει να είναι προσεκτικό απέναντι στη Ρωσία, καθώς η Μόσχα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τη σύγκρουση στο Λίβανο προκειμένου να ενισχύσει το διεθνές κύρος της και να αποσπάσει την προσοχή από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, ο Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε ότι η Μόσχα δεν θέλει να αφήσει την Ουάσιγκτον να πάρει τα εύσημα αν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, καθώς η Ρωσία θέλει να αποτρέψει τις Ηνωμένες Πολιτείες από το να είναι ο μόνος δικαιούχος των διπλωματικών κερδών στη Μέση Ανατολή.
Ο Χαρ-Ζβι λέει ότι παρά τη στρατιωτική συνεργασία με το Ιράν στην Ουκρανία, η Μόσχα δεν έχει αρκετή επιρροή στην Τεχεράνη ή στη δύναμη αντιπροσώπων της, τη Χεζμπολάχ, για να ωθήσει την ομάδα σε συμφωνία με το Ισραήλ. Παρόλα αυτά, θα μπορούσε να μεσολαβήσει μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν προκειμένου να αποτρέψει ιρανικά αντίποινα μετά το ισραηλινό χτύπημα κατά του Ιράν στις 26 Οκτωβρίου εν μέσω κλιμακούμενων χτυπημάτων μεταξύ των δύο αντιπάλων. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει με το καθεστώς Άσαντ. Ο Χαρ-Ζβι λέει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να πιέσει το καθεστώς Άσαντ να σταματήσει τη μεταφορά όπλων από το συριακό έδαφος στο Λίβανο.
“Η Ρωσία έχει κάποια επιρροή στον Άσαντ όχι μόνο λόγω της στρατιωτικής της παρουσίας στη Συρία, αλλά και επειδή παρέχει στο καθεστώς μια διπλωματική ομπρέλα στα Ηνωμένα Έθνη”, δήλωσε ο Χαρ-Ζβι. Πρόσθεσε ότι η Ρωσία, από την πλευρά της, θα μπορούσε να θεωρήσει το ενδεχόμενο εμπλοκής στις συνομιλίες του Λιβάνου ως μια εξαιρετική ευκαιρία να διαδραματίσει -για πρώτη φορά μετά την εισβολή στην Ουκρανία- ενεργό και σημαντικό ρόλο στη διεθνή και μεσανατολική αρένα με την αμερικανική συμμετοχή. “Είναι απίθανο το Ισραήλ να σκεφτόταν να εμπλέξει τη Ρωσία χωρίς προηγούμενη συμφωνία από την Ουάσινγκτον”, δήλωσε.
Ένα δημοσίευμα της Washington Post στις 13 Νοεμβρίου υποστήριξε ότι το Ισραήλ βιαζόταν να προωθήσει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο, με στόχο να παραδώσει ένα πρώιμο ξένο “δώρο” στον εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Οι αναφορές αυτές θα μπορούσαν να εξηγήσουν την αλλαγή της ισραηλινής θέσης και την προθυμία του να αποδεχθεί την εμπλοκή της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή. Ο Νετανιάχου μπορεί να αποφασίσει ότι σε αντίθεση με την κυβέρνηση Μπάιντεν, η κυβέρνηση Τραμπ θα μπορούσε να είναι πιο δεκτική σε κάποιου είδους συνεργασία με τη Μόσχα στη Μέση Ανατολή.Ο Χαρ-Ζβι πρότεινε ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να ενδιαφέρεται για τη ρωσική εμπλοκή για έναν άλλο λόγο: Η συμμετοχή της Μόσχας στις συνομιλίες για τον Λίβανο θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματική συμμετοχή της Μόσχας στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων στη Γάζα, δεδομένων των δεσμών της με τη Χαμάς.
Πράγματι, το ισραηλινό κανάλι 12 δημοσίευσε μια δήλωση που έκανε πρόσφατα ο Ρώσος πρέσβης στο Ισραήλ, Ανατόλι Βικτόροφ, σε συνάντηση με Ισραηλινούς νομοθέτες. Ο Βικτόροφ φέρεται να τους είπε ότι η Μόσχα είχε λάβει πριν από δύο εβδομάδες ένα σημάδι ζωής από τον Ισραηλινο-Ρωσσο-διπλό υπήκοο Σάσα Τρουφάνοφ, που κρατείται στη Γάζα.
Η δήλωση του πρεσβευτή έγινε μετά τη δημοσίευση από την Ισλαμική Τζιχάντ δύο βίντεο με τον Τρουφάνοφ σε αιχμαλωσία αυτή την εβδομάδα, αλλά δεν είναι σαφές αν ο πρεσβευτής αναφερόταν σε αυτά. Ο Βικτόροφ εξήγησε επίσης ότι η Μόσχα διαθέτει κανάλια που της επιτρέπουν να λάβει κάποιες πληροφορίες για τον Τρουφάνοφ και για τον άλλο Ισραηλινό Ρώσο όμηρο, τον Μαξίμ Χέρκιν. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα επανέλαβε την έκκληση της Μόσχας για την απελευθέρωση των δύο ισραηλινορωσικών ομήρων.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας