Σούζαν Σαράντον: Πώς βρέθηκε στη «μαύρη λίστα» του Χόλιγουντ
Πηγή Φωτογραφίας: Hollywood Reporter, Susan Sarandon Apologizes for “Deeply Disrespectful” Tweet Comparing NYPD Funeral Mourners to Fascism
Η 78χρονη Σούζαν Σαράντον έχει πίσω της μια καριέρα που εκτείνεται από τη Χρυσή Εποχή του Χόλιγουντ μέχρι το επιχρυσωμένο πλαστικό σύμπαν της Marvel και από τον Μπίλι Γουάιλντερ μέχρι τον Μπεν Στίλερ. Είναι επίσης γνωστή για τον ακτιβισμό της.
Τελευταία, ωστόσο, η βραβευμένη με Οσκαρ αμερικανίδα ηθοποιός αισθάνεται ότι έχει μπει στη «μαύρη λίστα» της Tinseltown, μετά τα σχόλια που έκανε σε μια συγκέντρωση υπέρ των Παλαιστινίων πέρυσι τον Νοέμβριο. Ορθια στο πίσω μέρος ενός φορτηγού στη διαδήλωση της Νέας Υόρκης, και προφανώς χωρίς να είναι προετοιμασμένη να μιλήσει, είπε ότι πολλοί άνθρωποι στις ΗΠΑ «μπορεί να φοβούνται αυτή τη στιγμή επειδή είναι Εβραίοι και παίρνουν μια γεύση τού πώς είναι να είσαι μουσουλμάνος σε αυτή τη χώρα».
Οι επιπτώσεις ήταν άμεσες. Oπως έγραψε ο Independent, δέχτηκε κριτική για τις δηλώσεις της και απολύθηκε από το πρακτορείο United Talent Agency (UTA). Γρήγορα, όμως, ζήτησε συγγνώμη, και ανασκεύασε το σχόλιό της μιλώντας για λανθασμένη διατύπωση.
«Πρόσφατα συμμετείχα σε μια συγκέντρωση μαζί με μια ποικιλόμορφη ομάδα ακτιβιστών που προσπαθούσαν να αναδείξουν την επείγουσα ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και να ζητήσουν κατάπαυση του πυρός. Δεν είχα προγραμματίσει να μιλήσω, αλλά με κάλεσαν να ανεβώ στη σκηνή και να πω λίγα λόγια» έγραψε στο Instagram. «Αυτή η φράση ήταν ένα τρομερό λάθος, καθώς υπονοεί ότι μέχρι πρόσφατα οι Εβραίοι δεν ήξεραν τι θα πει διωγμός, ενώ ισχύει το αντίθετο» πρόσθεσε, και ότι αυτό που ήθελε ήταν να εκφράσει την ανησυχία της για τις αντισημιτικές επιθέσεις.
«Οπως όλοι γνωρίζουμε, από αιώνες καταπίεσης και γενοκτονίας στην Ευρώπη μέχρι τη [θανατηφόρα] επίθεση στη συναγωγή Tree of Life του Πίτσμπουργκ [το 2018 στην Πενσιλβάνια], οι Εβραίοι έχουν από καιρό βρεθεί αντιμέτωποι με τις διακρίσεις και τη θρησκευτική βία που συνεχίζεται μέχρι σήμερα» είπε και τόνισε: «Λυπάμαι βαθιά που υποτίμησα αυτή την πραγματικότητα και πλήγωσα ανθρώπους με αυτό το σχόλιο. Η πρόθεσή μου ήταν να δείξω αλληλεγγύη στον αγώνα ενάντια στον φανατισμό κάθε είδους, και λυπάμαι που απέτυχα».
Στις ΗΠΑ η φιλοπαλαιστινιακή στάση έχει συνέπειες
Τώρα επανέρχεται με συνέντευξή της στους Times του Λονδίνου: «Με απέλυσε το πρακτορείο μου και τα έργα μου αποσύρθηκαν» λέει μιλώντας για τις επιπτώσεις των δηλώσεών της στον Γουίλ Παβία, ανταποκριτή της βρετανικής εφημερίδας στη Νέα Υόρκη. «Με έχουν χρησιμοποιήσει ως παράδειγμα για το τι δεν πρέπει να κάνεις, αν θέλεις να συνεχίσεις να εργάζεσαι».
Η Σαράντον δεν είναι η μόνη που υπέστη τις συνέπειες της φιλοπαλαιστινιακής στάσης της. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Variety, άλλη μια ηθοποιός, η Μελίσα Μπαρέρα, αποβλήθηκε από το καστ του «Scream 7» επειδή κατηγόρησε το Ισραήλ για γενοκτονία με αναρτήσεις της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ η Μάχα Ντακίλ, εξέχουσα ατζέντισσα στο Creative Artists Agency, υποβιβάστηκε για τον ίδιο λόγο αλλά δεν απολύθηκε, χάρη στην υποστήριξη του Τομ Κρουζ, που είναι ο καλύτερος πελάτης της.
«Υπάρχουν πάρα πολλοί άνεργοι αυτή τη στιγμή από τον περασμένο Νοέμβριο… Επιστάτες, συγγραφείς, ελαιοχρωματιστές, άνθρωποι που εργάζονται στην καφετέρια, αναπληρωτές δάσκαλοι απολύθηκαν επειδή έγραψαν ένα tweet ή έκαναν like σε ένα tweet ή ζήτησαν κατάπαυση του πυρός» λέει η Σαράντον στους Times. Δεν είναι, πάντως, ασυνήθιστο το γεγονός ότι η Σαράντον ενοχλεί. Υπάρχει ακόμα μια ομάδα φιλελεύθερων που δεν την έχουν συγχωρήσει επειδή αρνήθηκε να στηρίξει τη Χίλαρι Κλίντον το 2016 και στήριξε την Τζιλ Στάιν, την υποψήφια του κόμματος των Πρασίνων, η οποία στη συνέχεια κατηγορήθηκε ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην έκβαση των εκλογών, καθώς απέσπασε αρκετούς ψηφοφόρους από τους Δημοκρατικούς σε τρεις Πολιτείες, βοηθώντας έτσι τον Ντόναλντ Τραμπ να νικήσει.
Η συνέντευξη της Σαράντον στους Times δόθηκε 12 μέρες πριν από τις πρόσφατες εκλογές. Οταν ο Παβία τη ρώτησε πώς αισθάνεται αυτή τη φορά, η αμερικανίδα ηθοποιός απάντησε ότι ούτε οι Ρεπουμπλικανοί ούτε οι Δημοκρατικοί θα έπαιρναν την ψήφο της. «Νομίζω ότι συμβαίνει μια επανάσταση μεταξύ των συνδικάτων και μεταξύ των νέων που δεν έχουν γεννηθεί μέσα σε κόμματα» λέει.
«Εχω την αίσθηση ότι και τα δύο κόμματα ανήκουν σε εταιρείες. Νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη πολιτισμική διαφορά –ως προς αυτά για τα οποία μιλούν– αλλά όχι στην πολιτική. Ετσι, εγώ προτιμώ να υποστηρίζω την ανθρωπότητα».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας