Πηγή Φωτογραφίας: [373542] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ "GENAI SUMMIT" (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
Pagenews.gr / Πολιτική / Μητσοτάκης: “Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρωτοπόρος στην ΕΕ” – Η παρέμβαση του πρωθυπουργού στο GenAI Summit
Συνομιλία με τον Ανδρέα Σταυρόπουλο, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη και αντιπρόεδρο του Endeavor Greece
«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρωτοπόρος στην ΕΕ», ήταν ένα από τα μηνύματα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, συζητώντας με τον Ανδρέα Σταυρόπουλο, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη και Αντιπρόεδρο του Endeavor Greece, στο πλαίσιο του GenAI Summit, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Η συζήτηση των δύο ανδρών αφορούσε την θεματική «Τεχνητή Νοημοσύνη και Καινοτομία» αναδεικνύοντας τις στρατηγικές προτεραιότητες και στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα στο πλαίσιο της ψηφιακής μετάβασης.
Μέσα από τα Demo Days, το GenAI Summit συνδυάζει θεωρία και πράξη, προσφέροντας μοναδικές hands-on εμπειρίες εστιάζοντας στο πώς οι εξελίξεις της GenAI μπορούν να μεταμορφώσουν οικονομία, υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση και επιχειρήσεις.
Κατά την είσοδό του στον χώρο είδε ένα σκυλί-ρομπότ της EY και, χαριτολογώντας, ρώτησε αν δαγκώνει.
«Με συγκινεί το ενδιαφέρον σας για την τεχνητή νοημοσύνη», είπε ακόμη στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν, αλλά στην παρατήρηση ότι η ποίηση δεν ένωσε, δεν απάντησε.
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρωτοπόρος στην ΕΕ
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στην ηθική της τεχνητής νοημοσύνης. Η Ελλάδα σαν γενέτειρα της φιλοσοφίας μπορεί να συμβάλει σε αυτή τη σημαντική συζήτηση.
Τόνισε δύο σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη. Το πρώτο είναι η σχέση τεχνητής νοημοσύνης και Δημοκρατίας και το δεύτερο η τεχνητή νοημοσύνη και η σχέση της με τα παιδιά και τους εφήβους και ειδικά σε σχέση με τη μάθηση.
Σε αυτά τα δύο ζητήματα η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρωτοπόρος στην ΕΕ και να μην περιορίσει την καινοτομία.
Ακόμη αναφέρθηκε στην μεταμόρφωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Εδώ ακόμη δεν υπάρχει μία απάντηση, είπε, αλλά τόνισε ότι δεν υπάρχει υποκατάστατο για την τάξη και την προσωπική επαφή του εκπαιδευτικού με τους μαθητές.
Σε άλλο σημείο επισήμανε το πόσο εθιστικοί είναι οι αλγόριθμοι των κοινωνικών δικτύων για τα παιδιά και τους εφήβους, αλλά και την τάση να γράφουν οι φοιτητές εργασίες με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης: «Τι θα μείνει στο τέλος της ημέρας;», ρώτησε.
Μετά τα ρίσκα ας μιλήσουμε και για τις ευκαιρίες, είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Καταρχάς, έχουμε ένα πολύ ενεργό οικοσύστημα εταιρειών για την τεχνητή νοημοσύνη στην Ελλάδα, κάτι που παρατηρούν και οι επενδυτές από το εξωτερικό. Πρέπει, πάντως, να δούμε και ποιες δημόσιες υποδομές χρειάζονται για τις εταιρείες, είπε ο πρωθυπουργός που αναφέρθηκε στον υπερυπολογιστή Δαίδαλο.
Πρέπει να δούμε και τι κάνει η Ευρώπη στο σύνολο με το χάσμα ανταγωνιστικότητας έναντι των ΗΠΑσε αυτό τον τομέα. Η τάση για επενδυτικό χρήμα και οι μετακινήσεις των εταιρειών είναι από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ, ακριβώς γιατί οι ΗΠΑ έχουν ένα ρυθμιστικό περιβάλλον και όχι 27 όπως η Ευρώπη.
Στο ερώτημα για το αν η τεχνητή νοημοσύνη θα καταργήσει εργασίες, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι είναι φυσικά μια μετασχηματιστική τεχνολογία, αλλά το σημαντικό είναι να δούμε πώς μπορεί να ενισχύσει την παραγωγικότητα σε τομείς όπως η υγεία ή για το δημόσιο.
Θα χαθούν δουλειές και θα δημιουργηθούν άλλες, αλλά μεσοπρόθεσμα δεν πιστεύω ότι θα δούμε να εξαφανίζονται θέσεις εργασίας.
Η Ελλάδα, είπε ακόμη, τη δυνατότητα να προχωρήσει με άλματα μπροστά από άλλες χώρες.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Μαρινάκης: "Η Ελλάδα θα έχει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση ευρωπαϊκής προσέγγισης του συριακού ζητήματος"
Τι απάντησε ο Παύλος Μαρινάκης ερωτηθείς για το θέμα της αίτησης ελληνικής ιθαγένειας από τους Παύλο και Νικόλαο Γλίξμπουργκ - Ολόκληρη η τοποθέτησή του
Το σχόλιο σας