Πολιτική

ΝΔ: Η επόμενη ημέρα μετά τη “βόμβα” Σαμαρά

ΝΔ: Η επόμενη ημέρα μετά τη “βόμβα” Σαμαρά

Πηγή Φωτογραφίας: [368540] 15ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Μονόδρομος έμοιαζε για τον πρωθυπουργό η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά

Παρά το γεγονός ότι οι απόψεις του Αντώνη Σαμαρά για διάφορα ζητήματα ήταν ήδη γνωστές και είχαν εκφραστεί στο πρόσφατο παρελθόν, καθώς και ότι ο πρώην πρωθυπουργός τις είχε αναφέρει έμμεσα σε πολλές περιπτώσεις το τελευταίο διάστημα, το περιεχόμενο, ο τόνος, οι χαρακτηρισμοί και οι υπαινιγμοί της συνέντευξής του στο «Βήμα» δεν συνιστούν απλώς μια κλιμάκωση της λεκτικής του διαφοροποίησης.

Αντίθετα, αποτελούν μια σαφή αμφισβήτηση από τον Αντώνη Σαμαρά του πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής, των προθέσεων της κυβέρνησης και του πατριωτισμού των στελεχών της, καταλήγοντας τελικά σε μια προσωπική επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η αντίδραση του πρωθυπουργού ήταν αναπόφευκτη και είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν είχε τη δυνατότητα να το προβλέψει. Για το Μέγαρο Μαξίμου, ο Αντώνης Σαμαράς τέθηκε «αυτονοήτως» εκτός Νέας Δημοκρατίας για δεύτερη φορά, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στέλνει το μήνυμα ότι «όσοι επιθυμούν μια κυβέρνηση υπό τον έλεγχο συμφερόντων και εσωτερικών συσχετισμών, ας το ξεχάσουν. Η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται και όταν αυτό επιχειρείται, καταλήγει σε φάρσα».

Λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της συνέντευξης του Σαμαρά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει θέσει τον εαυτό του εκτός Νέας Δημοκρατίας, για δεύτερη φορά από το 1993. Ο λόγος ήταν προφανής και το κυβερνητικό επιτελείο τον εξήγησε αναλυτικά.

Δύο δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές ή ανεκτές. Πρώτον, η επιμονή του, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στη διαστρέβλωση των δηλώσεων του Γιώργου Γεραπετρίτη σχετικά με την υποτιθέμενη «μειοδοσία», υιοθετώντας μεθόδους «κοπτοραπτικής», τις οποίες η κυβέρνηση έχει καταγγείλει επανειλημμένα. Ήδη από τις 7 Οκτωβρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης είχε αναφερθεί στην παρανόηση των δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επαναλαμβάνοντας την ακριβή διατύπωσή του. «Αν είναι να κάνω καλό στον τόπο μου και να διασφαλίσω τα συμφέροντά της χωρίς να ζημιωθεί η πατρίδα μου, έστω και στο ελάχιστο, και αν κάποιοι με χαρακτηρίζουν μειοδότη, τότε ας με χαρακτηρίσουν» είχε δηλώσει ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Η κυβέρνηση ασκεί κριτική στον Αντώνη Σαμαρά, κατηγορώντας τον ότι υιοθέτησε τις ύπουλες παρερμηνείες ορισμένων κύκλων. Επιπλέον, τονίζουν ότι με προκλητική διάθεση τον κάλεσε να «στείλει σπίτι τους» όσους δηλώνουν ότι, στο όνομα της φιλίας και της ηρεμίας με την Τουρκία, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν μειοδότες. Η αναφορά του Σαμαρά αμφισβήτησε ουσιαστικά τον πατριωτικό χαρακτήρα της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία απαντά ότι δεν δέχεται μαθήματα πατριωτισμού από κανέναν. Παράλληλα, χαρακτηρίζει ως σενάρια επιστημονικής φαντασίας τις κατηγορίες περί «μειοδοσίας», τις οποίες, όπως σημειώνεται, δεν τολμούν πλέον να εκφράσουν ούτε οι βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Το δεύτερο σημείο των δηλώσεων του Σαμαρά που ξεπέρασε κάθε αποδεκτό όριο κριτικής ήταν η αναφορά του σε «χαριεντίσματα» μεταξύ του πρωθυπουργού και του Κύπριου προέδρου με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Έντι Ράμα. Από την πλευρά της κυβέρνησης, οι κατηγορίες του Σαμαρά χαρακτηρίστηκαν ως ανοίκειες και προσβλητικές, με την επισήμανση ότι παρέλειψε να αναγνωρίσει το γεγονός ότι για πρώτη φορά στα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ένας Τούρκος Πρόεδρος είχε συνομιλίες με τον επίσημο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Ο προσωπικός φανατισμός μπορεί, κάποιες φορές, να οδηγήσει σε εθνική μυωπία», σχολίαζαν χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι ο Αντώνης Σαμαράς, ως πρωθυπουργός, είχε συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν τέσσερις φορές και ότι κατά την πρωθυπουργία του πραγματοποιήθηκαν έξι κύκλοι διερευνητικών επαφών με την Άγκυρα. Αυτό συνέβη σε μια περίοδο κατά την οποία η Τουρκία έθετε ζητήματα «γκρίζων ζωνών», διατηρούσε στρατό κατοχής στην Κύπρο, απειλούσε την Ελλάδα με casus belli και παραβίαζε καθημερινά τον εθνικό εναέριο χώρο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου προκάλεσε ιδιαίτερη ενόχληση η συζήτηση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, την οποία χαρακτήρισαν άκαιρη. Ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε συνέχεια σε αυτή τη συζήτηση, εμπλέκοντας, όπως ανέφεραν, και τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, κάτι που θεωρείται απόφαση αποκλειστικά του πρωθυπουργού. Από το κυβερνητικό επιτελείο κρατούν το γεγονός ότι το περιβάλλον του Κώστα Καραμανλή δήλωσε πως «δεν υπήρξε καμία προσυνεννόηση».

Κεντρικό επιχείρημα της κυβέρνησης είναι το ιστορικό της Νέας Δημοκρατίας. «Αυτοί που επιθυμούν μια συρρικνωμένη Νέα Δημοκρατία στο 18%, ας σκεφτούν ότι με τη στρατηγική του Μητσοτάκη, η ΝΔ κέρδισε τρεις εθνικές εκλογές με ποσοστά γύρω στο 40%», αναφέρει η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Τα κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ενισχύσει τη χώρα σε αμυντικό, διπλωματικό, γεωστρατηγικό και οικονομικό επίπεδο. Ειδικότερα, έχει ενδυναμώσει την αμυντική ικανότητα της χώρας με την προμήθεια μαχητικών Rafale, φρεγατών Belharra και την παραγγελία F-35, έχει θωρακίσει τα σύνορα στον Έβρο και στα νησιά, έχει υπογράψει τον καθορισμό ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Ιταλία, έχει επεκτείνει τα 12 μίλια στο Ιόνιο και έχει ενισχύσει την Ελλάδα μέσω στρατηγικών αμυντικών συνεργασιών, όπως αυτές με τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από σήμερα, η κυβέρνηση εισέρχεται σε μια νέα φάση, καθώς ολοκληρώνεται και τυπικά η απομάκρυνση του Σαμαρά. Διαθέτει πλέον μια κυβερνητική πλειοψηφία χωρίς τον πρώην πρωθυπουργό, η οποία παραμένει σταθερή στην πορεία της για την υλοποίηση του προγράμματός της, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη. Αυτό το μήνυμα εξέπεμψε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του, αποφεύγοντας να αναφερθεί στις πρόσφατες εξελίξεις και εστιάζοντας στην κυβερνητική ατζέντα, όπου οι στόχοι για καλύτερους μισθούς και συντάξεις, η αναβάθμιση του ΕΣΥ και η ψηφιοποίηση του κράτους βρίσκονται στην κορυφή των πολιτικών προτεραιοτήτων.

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να διακινδυνεύει τη σταθερότητα της πατρίδας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς» τονίζει το Μέγαρο Μαξίμου, εστιάζοντας πλέον στην εσωτερική κατάσταση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Ήδη, σημαντικοί υπουργοί, οι οποίοι κατέχουν σήμερα υψηλές θέσεις και έχουν υπηρετήσει και στην κυβέρνηση Σαμαρά, εκπέμπουν μήνυμα για την ανάγκη διατήρησης της κυβερνητικής σταθερότητας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments