Τα όπλα της Ευρώπης σε κρίση απέναντι στις ΗΠΑ του Τραμπ
Πηγή Φωτογραφίας: Euractiv,
Οι αγορές βρίσκονται σε στασιμότητα, η ευρωζώνη διατρέχει κινδύνους, το πολιτικό σύστημα πλήττεται από κρίσεις και η οικονομία παραμένει στάσιμη — αυτό ήταν το σκηνικό στην Ευρώπη ακόμη και πριν από την εκλογική νίκη του Donald Trump στις ΗΠΑ. Ωστόσο, τώρα η ήπειρος αντιμετωπίζει την απειλή νέων εμπορικών δασμών που θα πλήξουν τις μεγαλύτερες εταιρείες της, καθώς και εκροές επενδύσεων, καθώς οι προτάσεις του Trump για μείωση φόρων και ρυθμίσεων καθιστούν τις αμερικανικές μετοχές πιο ελκυστικές. Επιπλέον, η αυξανόμενη ανησυχία για τις επικείμενες πρόωρες εκλογές στη Γερμανία έχει κάνει ακόμη και τους πιο αισιόδοξους επενδυτές να δυσκολεύονται να διατηρήσουν την αισιοδοξία τους, σύμφωνα με το Bloomberg. «Η Ευρώπη δέχεται πιέσεις από παντού», δήλωσε ο Luca Paolini, επικεφαλής στρατηγικής στην Pictet Asset Management, μια ελβετική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. «Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τι θα μπορούσε να τη σώσει».
Πιέσεις στις αγορές
Η αγορά μετοχών στις Ηνωμένες Πολιτείες υπήρξε πάντα μεγαλύτερη σε σύγκριση με αυτήν της Ευρώπης, ωστόσο το χάσμα έχει επεκταθεί σημαντικά τα τελευταία δέκα χρόνια, κυρίως λόγω της ανόδου εταιρειών αξίας πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως η Apple και η Nvidia. Η κεφαλαιοποίηση των αμερικανικών μετοχών είναι πλέον τέσσερις φορές μεγαλύτερη από το σύνολο των χρηματιστηρίων της Ευρώπης. Δέκα χρόνια πριν, η διαφορά αυτή δεν ήταν καν διπλάσια. Ένας άλλος σημαντικός δείκτης είναι το μέγεθος των μεγαλύτερων εταιρειών σε κάθε αγορά. Στην Ευρώπη δεν υπάρχει καμία δημόσια επιχείρηση που να ξεπερνά την αξία των 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ οι ΗΠΑ διαθέτουν οκτώ εταιρείες με αξία άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.
Η Ευρώπη σε δεύτερο πλάνο
Η απόκλιση έχει δημιουργήσει έναν κύκλο ανατροφοδότησης από τον οποίο η Ευρώπη δυσκολεύεται ολοένα και περισσότερο να απεμπλακεί: Πάνω από το 71% των παθητικών επενδύσεων σε δείκτες που παρακολουθούν το δημοφιλές MSCI World Index κατανέμονται αυτόματα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή η κατάσταση, σε συνδυασμό με την αργή οικονομική ανάπτυξη, τις εστίες πολιτικής αστάθειας και τη σφιχτή δημοσιονομική πολιτική, έχει οδηγήσει τις ευρωπαϊκές μετοχές σε χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με τις ΗΠΑ τα οκτώ από τα τελευταία δέκα χρόνια. Τώρα, αυτή η τάση ενισχύεται από τον προτεινόμενο συνδυασμό πολιτικών δασμών, απορρύθμισης, χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής και φορολογικών περικοπών που προτείνει ο Trump.
Το ευρώ έχει υποχωρήσει στο πιο αδύναμο επίπεδό του εδώ και ένα χρόνο, με πολλούς αναλυτές στρατηγικής να προβλέπουν διολίσθηση στην ισοτιμία με το δολάριο τους επόμενους μήνες. «Η εξαίρεση των ΗΠΑ παραμένει το play book για το 2025», έγραψαν οι αναλυτές της Barclays. «Είναι δύσκολο να επιχειρηματολογήσεις για την αλλαγή της τύχης» στην Ευρώπη, είπαν.
Αλλαγές
Φυσικά, υπάρχουν πολλές πιθανές εξελίξεις που μπορεί να συμβούν στα επόμενα τέσσερα χρόνια, και πολλοί πιστεύουν ότι η διαφημιστική εκστρατεία γύρω από τις λεγόμενες συναλλαγές του Trump θα χάσει τη δυναμική της, καθώς θα γίνει πιο εμφανής η πραγματικότητα του πιθανόν αντίκτυπου που θα έχουν οι πολιτικές του στον πληθωρισμό. Επιπλέον, εκτιμάται ότι τα δασμολογικά μέτρα του Trump θα αναγκάσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε επιθετική μείωση των επιτοκίων.
Ο Jon Levy, αναλυτής στην Loomis Sayles, επισημαίνει ότι η πολιτική του Trump με τίτλο America First μπορεί να λειτουργήσει ως το ερέθισμα που χρειάζεται η Ευρώπη για να κινητοποιηθεί και να βελτιώσει την ελκυστικότητα των περιουσιακών της στοιχείων. Επιπλέον, η πιθανή αλλαγή στην κυβέρνηση της Γερμανίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική, η οποία θα μπορούσε να ενισχύσει την ανάπτυξη, όπως ανέφερε. «Δεν πρόκειται για μια μόνιμη κατάσταση χαμηλής ανάπτυξης και χαμηλών επιτοκίων», τόνισε ο Levy. «Για κάθε ενέργεια του Trump υπάρχουν και αντενέργειες, οι οποίες είναι εξίσου σημαντικές».
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας