Οικονομία

Με έκτακτη καταβολή 250 εκατ. επιδιώκει ο ΕΦΚΑ να περιορίσει «άνοιγμα» ύψους 1,04 δισ. στο (ΑΚΑΓΕ)

Με έκτακτη καταβολή 250 εκατ. επιδιώκει ο ΕΦΚΑ να περιορίσει «άνοιγμα» ύψους 1,04 δισ. στο (ΑΚΑΓΕ)

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//«Μαύρη τρύπα» 1 δισ. ευρώ στο ΑΚΑΓΕ θα αρχίσει να καλύπτει ο ΕΦΚΑ [vid]

Το άνοιγμα στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών θα αρχίσει να καλύπτει ο ΕΦΚΑ με μια έκτακτη καταβολή 250 εκατ. ευρώ. Τι αποκάλυψε έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Με έκτακτη καταβολή 250 εκατ. ευρώ, επιδιώκει ο ΕΦΚΑ να περιορίσει κάπως το «άνοιγμα» ύψους 1,04 δισ. ευρώ, που εντοπίστηκε στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ). Οι οικονομικές υπηρεσίες του Φορέα, συντάσσονται πλήρως με την Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που αποκάλυψε τη «μαύρη τρύπα» και ζήτησε την κάλυψη της οφειλής.

Ουσιαστικά, διαπιστώνεται ότι πριν από την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ (2017), στα διάφορα Ασφαλιστικά Ταμεία, δεν έγινε η απαραίτητη κατάρτιση χρηματοοικονομικής κατάστασης, από την οποία θα έπρεπε να προκύπτει το ποσό που παρακρατήθηκε και έπρεπε να αποδοθεί στο ΑΚΑΓΕ σύμφωνα με το businessdaily.gr

Έτσι, διαπιστώθηκε πως υπήρξαν ποσά Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), που δεν κατέληξαν στον εν λόγω λογαριασμό, αν και θα έπρεπε.

Υπενθυμίζεται ότι κάθε μήνα, υπέρ του ΑΚΑΓΕ, παρακρατούνται εισφορές από τους συνταξιούχους. Το ποσοστό της παρακράτησης κυμαίνεται από 3-14%, για εισόδημα από κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ και από 3-10% για εισόδημα από επικουρικές συντάξεις, άνω των 300 ευρώ.

Ο λόγος της ύπαρξης του ΑΚΑΓΕ είναι η δημιουργία ενός «ασφαλιστικού κουμπαρά», που σε περιόδους ύφεσης, θα μπορεί να αξιοποιηθεί για να καλύψει τυχόν κενά που μπορεί να προκύψουν στην καταβολή των συντάξεων. Είναι, στην ουσία, ένας θεσμός που στοχεύει να λειτουργεί ως «δικλείδα ασφαλείας» για να ισορροπεί το Ασφαλιστικό Σύστημα, όταν θα προκύπτουν προβλήματα ρευστότητας.

Έως τώρα, μετά από 16 χρόνια λειτουργίας, στο ΑΚΑΓΕ έχουν συγκεντρωθεί ποσά που υπερβαίνουν τα 11 δισ. ευρώ. Η τροφοδότηση του λογαριασμού, θα συνεχιστεί κανονικά, καθώς η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να καταργήσει την ΕΑΣ.

Όμως, το κενό στα έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ, που εντόπισε το Ελεγκτικό Συνέδριο, πρέπει να καλυφθεί. Γι’ αυτό και ο ΕΦΚΑ, από το 2020, καταβάλλει στο ΑΚΑΓΕ ποσό ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Όμως είναι τέτοιο το οικονομικό άνοιγμα που εντοπίστηκε, ώστε να χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερο ποσό για να περιοριστεί. Έτσι, αποφασίστηκε να αυξηθεί το ποσό που μεταφέρεται στο ΑΚΑΓΕ κατά 200 εκατ. ευρώ, φτάνοντας για φέτος τα 250 εκατ. ευρώ, με την επισήμανση ότι θα υπάρξει διευθέτηση της οφειλής, ως την οριστική εξάλειψή της.

Ξεφεύγουν τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ!

Εκρηκτική αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τον ΕΦΚΑ, καταγράφηκε το β’ τρίμηνο του 2024, εξέλιξη που προκαλεί ανησυχία, για τη διαρκή διόγκωση των οφειλών προς τον ασφαλιστικό φορέα.

Σύμφωνα με την έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών, το β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, το ληξιπρόθεσμο χρέος προς τον ΕΦΚΑ αυξήθηκε κατά 691,71 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 48,58 δισ. ευρώ, από 47,88 δισ. ευρώ, που ήταν στο τέλος του περασμένου Μαρτίου.

Η μεταβολή προήλθε από την αύξηση κατά 281,25 εκατ. ευρώ των κύριων οφειλών και κατά 410,46 εκατ. ευρώ των προσαυξήσεων.

Ως προς την αύξηση των κύριων οφειλών σημειώνεται ότι τον Μάιο 2024 εντάχθηκαν στο Κ.Ε.Α.Ο. οφειλές ύψους 90.058.496 ευρώ από την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών από 1/1/2017 των απασχολούμενων αποκλειστικά ως εργάτες γης που αμείβονται με εργόσημο και το υπόλοιπο ποσό προέρχεται από απλήρωτες εισφορές.

Ποιοι χρωστάνε

Από τα αναλυτικά στοιχεία της εισπρακτικής υπηρεσίας του ΕΦΚΑ προκύπτει πως:

  • Υπάρχει συγκέντρωση πλήθους οφειλετών στις χαμηλότερες κλίμακες οφειλών, με 1.645.857 οφειλέτες (ή το 74,36% των οφειλετών) να έχουν οφειλή έως 15.000 ευρώ ο καθένας
  • Το 88,47% των οφειλετών (1.958.170 οφειλέτες) έχουν οφειλή έως 30.000 ευρώ ο καθένας
  • Μεγάλο μέρος του υπολοίπου οφειλών αφορά 96.323 οφειλέτες που έχουν οφειλή από 50.000 – 100.000 ευρώ (13,94% του τρέχοντος υπολοίπου)
  • Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορά λίγους μεγαλο-οφειλέτες με οφειλές άνω του 1εκ. ευρώ, οι οποίοι ανέρχονται σε 2.713, αλλά συγκεντρώνουν το 23,73% του υπόλοιπου των συνολικών οφειλών.

Χρέη παρελθόντος

Αναφορικά με τον χρόνο δημιουργίας των χρεών, από την ανάλυση του ΚΕΑΟ προκύπτει ότι από το σύνολο των χρεών ύψους 48,58 δισ. ευρώ, το 34,72% ή ποσό 16,87 δισ. ευρώ, δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές για πρώτη φορά από το 2010 και μετά, ενώ το 65,28% (ή ποσό 31.708.620.143 ευρώ) δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές για πρώτη φορά το 2009 ή παλαιότερα.

Προκειμένου να πιέσει τους οφειλέτες να εξοφλήσουν τα χρέη τους, το ΚΕΑΟ αποστέλλει ειδοποιήσεις και λαμβάνει και αναγκαστικά μέτρα, πλην όμως δεν φαίνεται να αποδίδουν, αφού τα χρέη αυξάνονται.

Οι ατομικές ειδοποιήσεις που εστάλησαν από το ΚΕΑΟ προς οφειλέτες, ανήλθαν στις 131.914 κατά το β’ τρίμηνο του 2014.

Πριν τη λήψη των αναγκαστικών μέτρων οι οφειλέτες αξιολογούνται και δημιουργείται το προφίλ του καθενός με πληροφορίες από το ηλεκτρονικό σύστημα του Κ.Ε.Α.Ο., τη διασύνδεση με το Μητρώο της Γ.Γ.Π.Σ., τα στοιχεία του Γ.Ε.ΜΗ. κλπ.

Στη συνέχεια με κριτήρια καθορίζεται ο βαθμός εισπραξιμότητας και επισφάλειας κάθε οφειλής. Μεταξύ των κριτηρίων που λαμβάνονται υπόψη είναι:

  • Το ύψος της οφειλής: ανάλογα με το ύψος της οφειλής επιλέγεται και το κατάλληλο είδος μέτρου.
  • Η συμπεριφορά του οφειλέτη: Αξιολογείται η στάση του οφειλέτη σε σχέση με την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του π.χ. η καταβολή των τρεχουσών εισφορών και η παράλληλη καταβολή ανελλιπώς κάθε μήνα εύλογου ποσού «έναντι» της οφειλής ενισχύουν το προφίλ της αξιοπιστίας του οφειλέτη, κάτι που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη υπέρ του οφειλέτη για όσο χρόνο διαρκεί η συμπεριφορά αυτή.
  • Η παλαιότητα της οφειλής: στο πλαίσιο της αξιολόγησης του οφειλέτη, εξετάζεται το χρονικό σημείο δημιουργίας των οφειλών, προκειμένου να εκτιμηθεί αν οφείλονται στην οικονομική κρίση ή την εκ συστήματος αφερεγγυότητα του οφειλέτη.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments