Οικονομία

Σχεδιάζουν πρόστιμα έως 40.000 ευρώ-Ρύθμιση για βραχυχρόνιες μισθώσεις βάζει ιδιοκτήτες σε κούρσα με το χρόνο

Σχεδιάζουν πρόστιμα έως 40.000 ευρώ-Ρύθμιση για βραχυχρόνιες μισθώσεις βάζει ιδιοκτήτες σε κούρσα με το χρόνο

Πηγή Φωτογραφίας: freepik, Σχεδιάζουν πρόστιμα έως 40.000 ευρώ-Ρύθμιση για βραχυχρόνιες μισθώσεις βάζει ιδιοκτήτες σε κούρσα με το χρόνο

Με την καταληκτική προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου 2024 να πλησιάζει απειλητικά, η απόκτηση Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) είναι μονόδρομος για όσους θέλουν να συνεχίσουν τις καταχωρίσεις μέσω Airbnb καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2025, παγώνουν οι νέες άδειες και η ΑΑΔΕ θα περιμένει στη «γωνία» τους παραβάτες για να τους επιβάλλει τσουχτερά πρόστιμα.

Η νέα ρύθμιση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στο κέντρο της Αθήνας βάζει τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε μια κούρσα με το χρόνο.Με την καταληκτική προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου 2024 να πλησιάζει απειλητικά, η απόκτηση Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) είναι μονόδρομος για όσους θέλουν να συνεχίσουν τις καταχωρίσεις μέσω Airbnb καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2025, παγώνουν οι νέες άδειες και η ΑΑΔΕ θα περιμένει στη «γωνία» τους παραβάτες για να τους επιβάλλει τσουχτερά πρόστιμα.

Πρόστιμα έως 40.000 ευρώ

Πιο συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες που θα παρακάμψουν τη νομοθεσία κινδυνεύουν με καμπάνες που φτάνουν το 50% των εσόδων τους από τη βραχυχρόνια μίσθωση, με το ελάχιστο ποσό να είναι 20.000 ευρώ.

Και αν η παράβαση επαναληφθεί μέσα στο ίδιο φορολογικό έτος, το πρόστιμο εκτοξεύεται στα 40.000 ευρώ. Οι ιδιοκτήτες καλούνται να κινηθούν άμεσα, καθώς η 31η Δεκεμβρίου 2024 πλησιάζει και οι ποινές για παραβίαση των νέων κανονισμών είναι αμείλικτες σύμφωνα με το banking news και το Μάριο Χριστοδούλου.

Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο απαγορεύεται από την 1η Ιανουαρίου 2025 η καταχώρηση ακινήτων σε περιοχές όπως η Πλάκα, το Κολωνάκι, το Κουκάκι, το Σύνταγμα, τα Εξάρχεια, η Νεάπολη, το Παγκράτι, ο Βοτανικός, το Γκάζι και τα Πετράλωνα για τουλάχιστον ένα χρόνο, με πιθανή παράταση έως το 2026. Οι περιορισμοί αυτοί έχουν ήδη προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους ιδιοκτήτες ακινήτων που επένδυσαν σε αυτές τις περιοχές, καθώς οι εξελίξεις ενδέχεται να οδηγήσουν σε σημαντικές οικονομικές ζημιές.

Πυρετός εγγραφών

Αυτή τη στιγμή, το κέντρο της Αθήνας ζει έναν «πυρετό» εγγραφών, με τους ιδιοκτήτες να προσπαθούν να προλάβουν τη νέα κατάσταση. Ενδεικτικά, το φετινό καλοκαίρι λειτουργούσαν πάνω από 12.500 καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην πόλη, με τις περιοχές γύρω από την Ακρόπολη, την Πλάκα και το Μοναστηράκι να καταλαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων γνωρίζουν ότι η αγορά παραμένει ελκυστική, αλλά οι εξελίξεις αυξάνουν τον κίνδυνο και τα κόστη, καθώς οι περιορισμοί και οι ποινές για τους παραβάτες είναι πιο αυστηροί από ποτέ σύμφωνα με το banking news και το Μάριο Χριστοδούλου.

Διαδικασία απόκτησης Αριθμού Μητρώου Ακινήτου ή ΑΜΑ

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία απόκτησης Αριθμού Μητρώου Ακινήτου για τη βραχυχρόνια μίσθωση του ακινήτων γίνεται ηλεκτρονικά.Οι ιδιοκτήτες πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης TAXISnet.Η διαδικασία απαιτεί επίσης την καταχώρηση του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου (Α.Τ.ΑΚ.) και, σε περίπτωση τμηματικών μισθώσεων, των τετραγωνικών μέτρων του χώρου που παραχωρείται.

Μετά την απόκτηση του ΑΜΑ, οι διαχειριστές ακινήτων είναι υποχρεωμένοι να αναρτήσουν τον αριθμό στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως το Airbnb, και σε κάθε άλλη πλατφόρμα που προβάλλει το ακίνητο. Επιπλέον, οφείλουν να υποβάλλουν Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής έως τις 20 του επόμενου μήνα από την αποχώρηση του μισθωτή. Η ΑΑΔΕ παρακολουθεί στενά τη συμμόρφωση, και σε περίπτωση παράβασης, επιβάλλονται πρόστιμα που είναι αδύνατο να αγνοηθούν.

Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει επίσης αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας, το οποίο αντικαθιστά το τέλος διαμονής και αφορά την κλιματική κρίση. Για τα ακίνητα που εκμισθώνονται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης, το τέλος αυτό αυξάνεται από 1,5 ευρώ σε 8 ευρώ την ημέρα κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου (Απρίλιος – Οκτώβριος) και από 0,5 ευρώ σε 2 ευρώ την ημέρα το χειμώνα (Νοέμβριος – Μάρτιος) σύμφωνα με το banking news και το Μάριο Χριστοδούλου.

Οι μονοκατοικίες άνω των 80 τ.μ. θα επιβαρύνονται με ακόμη υψηλότερο τέλος, φτάνοντας τα 15 ευρώ ημερησίως το καλοκαίρι και 4 ευρώ το χειμώνα.

Ακίνητα: Τα απλήρωτα κοινόχρηστα «μπλοκάρουν» τις μεταβιβάσεις ακινήτων

«Είναι ένα σημαντικό πρόβλημα το οποίο δεν είναι καινούργιο», λέει στο MEGA ο Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος μεσιτών Αττικής.

«Όσο ακριβαίνουν τα μισθώματα, τόσο οι οφειλές οι οποίες είναι γύρω γύρω από το ακίνητο θα συνεχίσουν να υπάρχουν και θα μεγαλώνουν.  Το θέμα των κοινοχρήστων ‘καίει’ γιατί έχει να κάνει με τη συγκατοίκηση, με πολυκατοικίες που πρέπει να συντηρηθούν και πρέπει να πληρωθούν ρεύμα, νερό και εκεί σοβαρεύει το πρόβλημα».

Όπως λέει ο ίδιος:

«Έχουμε τόσα προβλήματα με τις μεταβιβάσεις, να έχουμε κι άλλο ένα είναι ακόμα πιο σημαντικό».

Για τα ενοίκια

«Το σημαντικότερο είναι ότι το διαθέσιμο εισόδημα δεν φτάνει για να πληρωθούν αυτά τα υψηλά ενοίκια στη χώρα. Τα τελευταία χρόνια έχουν εκτοξευτεί, έχει να κάνει με την προσφορά και τη ζήτηση. (…) Το πρόβλημα θα ενταθεί το επόμενο διάστημα διότι πολλές μισθώσεις είναι παλαιές και τώρα που χρειάζεται να αναπροσαρμοστούν, θα αναπροσαρμοστούν με νέα δεδομένα».

Το πρόβλημα

Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς, το πρόβλημα έχει σήμερα γιγαντωθεί εξαιτίας και του γεγονότος ότι χιλιάδες διαμερίσματα έχουν αγοραστεί από αλλοδαπούς (φυσικά και νομικά πρόσωπα) χωρίς οι διαχειριστές να γνωρίζουν τα στοιχεία τους, οι οποίοι επί όσο διάστημα κρατούν στην ιδιοκτησία τους τα διαμερίσματα αυτά, στην πλειονότητά τους δεν καταβάλλουν ποτέ κοινόχρηστα, ούτε καν δίνουν κάποιο στοιχείο επικοινωνίας, και όταν τα πουλήσουν αδιαφορούν για τα χρέη προς τις διαχειρίσεις των πολυκατοικιών.

Οταν οι διαχειριστές πληροφορηθούν των πώληση των διαμερισμάτων, ζητούν την καταβολή τους από τους αγοραστές, οι οποίοι αρνούνται καθόσον δεν έχουν καμιά τέτοια νομική υποχρέωση.

Και έτσι, όπως λέει, στο τέλος, οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες αναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη πληρώνοντας… αμαρτίες άλλων, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η λειτουργία της πολυκατοικίας.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments