Οικονομία

Tζίρος από τζόγο 11,3 δισ. ευρώ σε εννέα μήνες – Αυξήθηκε κατά 10,2%

Tζίρος από τζόγο 11,3 δισ. ευρώ σε εννέα μήνες – Αυξήθηκε κατά 10,2%

Πηγή Φωτογραφίας: pixabay // Tζίρος από τζόγο 11,3 δισ. ευρώ σε εννέα μήνες – Αυξήθηκε κατά 10,2%

Νέα αύξηση κατέγραψαν κατά το φετινό εννεάμηνο, σε ετήσια βάση σύγκρισης, τα ποσά που δαπάνησαν οι Ελληνες σε τυχερά παιχνίδια. Βάσει των υπολογισμών της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), κατά το διάστημα Ιανουαρίου Σεπτεμβρίου δαπανήθηκαν σε τυχερά παίγνια κατά 10,2% περισσότερα χρήματα ή 11,3 δισ. ευρώ συνολικά

Σύμφωνα με το moneyreview και τον Δημήτρη Δελεβέγκο αυτά αντιστοιχούν στο αναμορφωμένο TGR, το οποίο, κατά την ανεξάρτητη Αρχή, απεικονίζει ακριβέστερα τα ποσά που δαπανώνται, επειδή προκύπτει από το σύνολο των κερδών που διανέμονται στους παίκτες συν τα χρήματα που εισπράττει ο πάροχος ως γκανιότα, δηλαδή το σίγουρο κέρδος του.

Το μέγεθος αυτό, κατά την ΕΕΕΠ, είναι υποπολλαπλάσιο, σε σχέση με τον πολύ μεγαλύτερο συνολικό τζίρο (TGR – Total Gaming Revenue), που αντιστοιχεί στην αξία των πονταρισμάτων που εμπεριέχουν κέρδη τα οποία επανατοποθετήθηκαν και μπόνους των παρόχων.

«Το TGR δεν ανταποκρίνεται στην οικονομική πραγματικότητα. Μία χώρα με 220 δισ. ευρώ ΑΕΠ δεν μπορεί να έχει 30 δισ. ευρώ στην αγορά τυχερών παιγνίων. Οταν αγοράζει κάποιος λαχείο ή παίζει τζόκερ και καταβάλλει 10 ευρώ, αυτό πράγματι είναι ο τζίρος. Αν όμως ένας παίκτης ποντάρει διαδικτυακά ή σε παιγνιομηχανήματα παίζει και ξαναπαίζει τα κερδισμένα ποσά. Κάθε “χτύπημα” που κάνει όμως υπολογίζεται ως TGR και έτσι αυτό διογκώνεται», σημειώνει η ΕΕΕΠ, κάνοντας γνωστό ότι παύει να δημοσιεύει το μη αναθεωρημένο TGR.

Οπως προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων της ΕΕΕΠ, την πρωτοκαθεδρία σε επίπεδο αναμορφωμένου TGR έχει ο ΟΠΑΠ με 5,1 δισ. ευρώ (+7,5%). Το δεύτερο μεγαλύτερο TGR, της τάξεως των 5 δισ. ευρώ, αντιστοιχεί στις διαδικτυακές εταιρείες, έχοντας αυξηθεί κατά 14,6%, σε σχέση με το εννεάμηνο του 2023. Επίσης, ο αναμορφωμένος τζίρος ενισχύθηκε κατά 9,38%, σε 921 εκατ. ευρώ για τα επίγεια καζίνο, κατά 8,36% για τα λαχεία και κατά 23,6%, σε 20,3 εκατ. για τον ιππόδρομο.

Ως προς τα μεικτά έσοδα (GGR), τα οποία αντιστοιχούν στα χρήματα που καταλήγουν στους παρόχους αφότου διανεμηθούν τα κέρδη στους παίκτες, αυξήθηκε συνολικά κατά 10,4%, σε περίπου 2 δισ. ευρώ. Τα ποσά που κατέληξαν στα ταμεία (GGR) των διαδικτυακών εταιρειών μετά την αφαίρεση των κερδών, διαμορφώθηκαν σε 746,5 εκατ. ευρώ (+20,7%). Ακολουθούν τα λαχεία με GGR ύψους 216,8 εκατ. ευρώ (από 236,5 εκατ.) και ο ιππόδρομος που εμφάνισε μεικτά έσοδα της τάξεως των 5 εκατ. ευρώ.

Η άνοδος της αξίας της αγοράς τυχερών παιγνίων συνεπάγεται αύξηση φορολογικών εσόδων για το ∆ημόσιο. Συνολικά, το φετινό εννεάμηνο, συγκριτικά με πέρυσι, τα δικαιώματα του ∆ημοσίου από το σύνολο των παιγνίων αυξήθηκαν σε 443,2 εκατ. ευρώ (από 388,1 εκατ.), ενώ ο φόρος των παικτών διευρύνθηκε σε 284,4 εκατ. ευρώ (από 240,3 εκατ.).

Ο διαδικτυακός τζόγος συνεισφέρει με τα περισσότερα φορολογικά έσοδα από δικαιώματα και φόρο παικτών, που ανήλθαν αθροιστικά σε 452,6 εκατ. ευρώ και αυξήθηκαν κατά 21,5%, συγκριτικά με το εννεάμηνο του 2023.

Η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή (φορολογικών) εισπράξεων για το ∆ημόσιο από τυχερά παιχνίδια αποτελεί ο ΟΠΑΠ στον οποίο αντιστοιχούν (σε δικαιώματα και φόρο παικτών) περίπου 210 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι υψηλότερο κατά 8,9%, συγκριτικά με το εννεάμηνο του 2023.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments