Στο Λονδίνο ο Γεραπετρίτης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Πηγή Φωτογραφίας: [369536] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Από την πρώτη στιγμή που το Εργατικό Κόμμα ανέλαβε την εξουσία στο Ηνωμένο Βασίλειο, επικράτησε ένα κλίμα αισιοδοξίας στην Αθήνα σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο νυν πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, υπήρξε πιο ανοιχτός σε συζητήσεις από τον προκάτοχό του, Ρίσι Σούνακ, ήδη από την περίοδο της αντιπολίτευσης.
Η συγκυρία είναι ευνοϊκή και η Ελλάδα δεν σκοπεύει να χάσει αυτήν την ιστορική και πολιτική ευκαιρία. Σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, συναντά στο Λονδίνο τον Βρετανό ομόλογό του, Ντέιβιντ Λάμι, ως προετοιμασία για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις 2 Δεκεμβρίου στη Downing Street. Ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει στον κ. Στάρμερ την ευκαιρία να προβάλλει διεθνώς την εικόνα του ηγέτη που επιθυμεί να διορθώσει ιστορικά λάθη.
Το momentum είναι υπέρ της Ελλάδας, η οποία δεν σκοπεύει να χάσει αυτήν την ιστορική και πολιτική ευκαιρία. Σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, συναντά στο Λονδίνο τον Βρετανό ομόλογό του, Ντέιβιντ Λάμι, ως προετοιμασία για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις 2 Δεκεμβρίου στην Downing Street. Ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει στον κ. Στάρμερ την ευκαιρία να προβάλλει διεθνώς την εικόνα του ηγέτη που επιθυμεί να διορθώσει ιστορικές αδικίες.
Οι προβλέψεις είναι θετικές, αν ληφθεί υπόψη η άριστη σχέση των δύο ηγετών και τα γεγονότα που προηγήθηκαν τον Νοέμβριο του 2023. Τότε, ο κ. Μητσοτάκης, πριν από τη συνάντησή του με τον Ρ. Σούνακ, είχε συναντηθεί με τον Κιρ Στάρμερ και είχε παραχωρήσει συνέντευξη στο BBC, γεγονός που οδήγησε σε μια απρέπεια από τον Σούνακ. «The rest is history», όπως λένε οι Αγγλοσάξονες, και έτσι φτάσαμε στο σημερινό σημείο. Πηγές με γνώση των συνομιλιών εκφράζουν αισιοδοξία για την κατεύθυνση των συζητήσεων.
Από τη μία πλευρά, ο κ. Στάρμερ έχει εκφράσει δημόσια την υποστήριξή του για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση σχετικά με τον δανεισμό, ενώ από την άλλη, το Βρετανικό Μουσείο, που είναι υπεύθυνο για το θέμα, δεν έχει κλείσει τη συζήτηση. Είναι ενδεικτική η πρόσφατη δήλωση εκπροσώπου του Μουσείου στην εφημερίδα «Α», ο οποίος ανέφερε ότι «οι συζητήσεις με την Ελλάδα είναι συνεχείς και εποικοδομητικές».
Παράλληλα, η Mariet Westermann, διευθύντρια όλων των Guggenheim και πρόεδρος του Ιδρύματος, πρότεινε σε συνέντευξή της στο περιοδικό «Blue» την επανένωση των Γλυπτών, με αφορμή τη δωρεά του Δ. Δασκαλόπουλου σε τέσσερα μουσεία παγκοσμίως. Μάλιστα, τόνισε ότι δεν θα υπήρχε τίποτα πιο ενθουσιώδες για εκείνη από το να δει τα λευκά κενά στο Μουσείο της Ακρόπολης να γεμίζουν με τα αυθεντικά Γλυπτά που λείπουν.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας