Το σχέδιο της κυβέρνησης για τις διαρροές προς τα δεξιά
Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΑΝΤΡΕΙ ΠΛΕΝΚΟΒΙΤΣ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Η απομάκρυνση του Αντώνη Σαμαρά σηματοδοτεί αναμφίβολα την αρχή ενός νέου κεφαλαίου για τη Νέα Δημοκρατία, προσθέτοντας την κυβερνητική παράταξη στη λίστα των κομμάτων που έχουν βιώσει εσωκομματικές αναταραχές μετά τις ευρωεκλογές. Ο πρώην πρωθυπουργός θα είναι επίσημα ανεξάρτητος βουλευτής από αύριο το βράδυ, όταν θα συνεδριάσει η επιτροπή δεοντολογίας της ΝΔ. Για όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις, η συζήτηση εστιάζει πλέον, αφενός, στην επόμενη κίνηση του Αντώνη Σαμαρά, αν υπάρξει, και αφετέρου, στη στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές που υποστηρίζουν τον πρώην πρωθυπουργό.
Για την κυβέρνηση, η συνέχιση της προφανούς συζήτησης αφορά και το πώς θα μπορέσει να κλείσει τις «ρωγμές» που επιτρέπουν την ανάπτυξη ενός αφηγήματος σχετικά με την ύπαρξη χώρου στα δεξιά της, γεγονός που οδηγεί στην ενίσχυση παλαιών και νέων κομματικών σχηματισμών αυτού του χώρου.
Μετά τη συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά, που τον οδήγησε εκτός Νέας Δημοκρατίας, ο στενός του συνεργάτης, Νίκος Τσούτσιας, χαρακτήρισε τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη ως «γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ» και «Ποτάμι», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος από τον πρώην πρωθυπουργό.
Είναι προφανές ότι οι επόμενες ενέργειες του κ. Σαμαρά θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τη στάση των πολιτικών του συμμάχων εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας. Αξιοσημείωτο είναι ότι όλα τα στελέχη που έχουν εκφραστεί δημόσια μέχρι στιγμής έχουν ουσιαστικά χαρακτηρίσει τη διαγραφή του Σαμαρά ως μονόδρομο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Επιπλέον, σημαντική είναι και η στάση του Κώστα Καραμανλή, του οποίου η πρώτη αντίδραση ήταν να διευκρινίσει ότι δεν υπήρξε καμία προσυνεννόηση μεταξύ τους σχετικά με την πρότασή του ως του καταλληλότερου υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Μέγαρο Μαξίμου προγραμματίζει τη στρατηγική του, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα. Η απομάκρυνση του Σαμαρά υπήρξε η πρώτη και καθοριστική ενέργεια του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε μια περίοδο εσωστρέφειας και αμφιβολιών που είχε αρχίσει να αναπτύσσεται, με αφετηρία την ψήφο του νόμου για την ισότητα στον γάμο. Η κατάσταση κορυφώθηκε με τη συνέντευξη του Σαμαρά, ενώ οι δηλώσεις του στο Πολεμικό Μουσείο και τη Λευκωσία προετοίμασαν το έδαφος, με τις κριτικές ερωτήσεις βουλευτών να προσθέτουν ένταση σε θέματα που απασχολούν την κοινωνία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την απόφασή του, στέλνει το μήνυμα ότι, δυόμισι χρόνια πριν από τις επόμενες εθνικές εκλογές, δεν θα επιτρέψει καμία ενέργεια υπονόμευσης και δεν σκοπεύει να γίνει θύμα εσωκομματικών πιέσεων ή συσχετισμών.
Το επόμενο βήμα είναι η πρακτική «κατάρριψη» του αφηγήματος που επιχείρησε να «χτίσει» ο κ. Σαμαράς σχετικά με την απομάκρυνση της Νέας Δημοκρατίας από τις αρχές και τις αξίες της, τόσο στην εσωτερική ατζέντα όσο και, κυρίως, στην εξωτερική πολιτική. Το μέσο για αυτό το βήμα δεν θα είναι η αλλαγή πολιτικής, αλλά η επικοινωνία και η έμφαση στην εφαρμοσμένη πολιτική της κυβέρνησης.
Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι, σε απάντηση στα ερωτήματα σχετικά με τη δεξιά ή κεντρώα πολιτική, το κρίσιμο ερώτημα είναι αν η πολιτική που ήδη εφαρμόζεται είναι ωφέλιμη για τη χώρα. Για παράδειγμα, αναφέρουν ότι η εξωτερική πολιτική έχει ενισχύσει τη διεθνή θέση της χώρας, η ελληνοτουρκική προσέγγιση έχει αποφέρει αποτελέσματα, όπως η μείωση των παραβάσεων και παραβιάσεων, καθώς και η αύξηση των Τούρκων τουριστών στα νησιά. Επιπλέον, τα εξοπλιστικά προγράμματα που υλοποιούνται εισάγουν τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας σε μια νέα εποχή, ενώ η μεταναστευτική πολιτική έχει συμβάλει στον έλεγχο των ροών.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας