SPOTLIGHTS

Σκιές ρίχνει στην αγορά ενέργειας η πρόθεση της κυβέρνησης να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των παραγωγών

Σκιές ρίχνει στην αγορά ενέργειας η πρόθεση της κυβέρνησης να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των παραγωγών

Πηγή Φωτογραφίας: freepik,Σκιές ρίχνει στην αγορά ενέργειας η πρόθεση της κυβέρνησης να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των παραγωγών

Με τις τιμές στην χονδρική αγορά ενέργειας να παίρνουν πάλι την ανηφόρα τις τελευταίες εβδομάδες, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Ενέργειας δηλώνουν ότι δεν θα αφήσουν τις αυξήσεις να περάσουν στους τελικούς καταναλωτές.

Σκιές ρίχνει στην αγορά ενέργειας η πρόθεση της κυβέρνησης να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των παραγωγών εν μέσω νέας αύξησης τιμών, τη στιγμή που αναλυτές και παράγοντες του κλάδου αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του μέτρου.

Ο Πάνος Κεφάλας, Research Lead Expert, στην Aurora Energy Research αναφέρει στο Business Daily ότι πρόκειται για ένα μέτρο που «μέχρι ένα σημείο έχει νόημα» προσθέτοντας ωστόσο ότι «διαταράσσει τα επενδυτικά σήματα της αγοράς».

Με τις τιμές στην χονδρική αγορά ενέργειας να παίρνουν πάλι την ανηφόρα τις τελευταίες εβδομάδες, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Ενέργειας δηλώνουν ότι δεν θα αφήσουν τις αυξήσεις να περάσουν στους τελικούς καταναλωτές. Σημειώνεται ότι για τις πρώτες 18 μέρες του μήνα, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας καταγράφουν αύξηση κατά 56% σε σχέση με τα επίπεδα Οκτωβρίου καθώς η πτώση της θερμοκρασίας αυξάνει τη ζήτηση και η τιμή του φυσικού αερίου κινείται ανοδικά.

Αν και δεν γνωρίζουμε ακόμα πώς ακριβώς θα φορολογηθούν τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη, πολλοί κάνουν λόγο για διαστρέβλωση της αγοράς και δημιουργία αβεβαιότητας.

«Όταν επιβάλλεται ένας έκτακτος φόρος με τη χρήση ενός πλαφόν και μερίδα των υπερκερδών μοιραστεί στους τελικούς καταναλωτές, όπως συνέβη στην ενεργειακή κρίση, αυτό μέχρι ένα σημείο έχει νόημα», επισημαίνει ο κ. Κεφάλας.

«Όταν μπορεί μια κυβέρνηση να παίρνει κομμάτι από τα υπερκέρδη και να τα διανέμει μετά, μπορεί να λειτουργήσει αυτό το μέτρο. Απλά είναι ένα πάρα πολύ βραχυπρόθεσμο μέτρο που διαταράσσει τα επενδυτικά σήματα της αγοράς. Είναι κάτι που ταιριάζει σε μια ενεργειακή κρίση», προσθέτει ο ίδιος. Υπενθυμίζεται ότι στην ΕΕ το μέτρο εφαρμόστηκε με ανώτατο όριο τα 180€/MWh στην κορύφωση της κρίσης, από τον Δεκέμβριο 2022 μέχρι και τον Ιούνιο 2023.

Στη συνέχεια τονίζει ότι όταν «ένας επενδυτής θέλει να βάλει ένα φωτοβολταϊκό ή ένα αιολικό πρότζεκτ στο σύστημα για τα επόμενα 20-30 χρόνια, και δεν ξέρει πότε θα του έρθει η ταρίφα ή ο έκτακτος φόρος, αυτό δημιουργεί μεγάλα προβλήματα».

Γιατί αυξήθηκαν οι τιμές ρεύματος ξανά:  Τι εξετάζουν

Μιλώντας σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αθήνας, ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε ότι από τις αρχές Νοεμβρίου στη Βόρεια Ευρώπη υπάρχει μια περίοδος νηνεμίας, που έσπρωξε ψηλά τις ευρωπαϊκές τιμές, αν και η Ελλάδα είχε λόγω των ΑΠΕ αισθητά χαμηλότερες τιμές από την υπόλοιπη Ευρώπη. Τις τελευταίες μέρες ωστόσο η έλλειψη διασυνδέσεων μεταξύ της Κεντρικής Ευρώπης με την Νοτιοανατολική Ευρώπη και άλλοι λόγοι, οδήγησαν στη υπερβολική αύξηση των τιμών χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή μας.

Όπως ανέφερε, «το πρόβλημα εντείνεται από έναν αλγόριθμο στην Κεντρική Ευρώπη, τον τρόπο λειτουργίας του οποίου δεν γνωρίζουμε και δεν επιτρέπει την μεγιστοποίηση του ενεργειακού φορτίου των καλωδίων εκείνης της περιοχής». Τέλος, η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, με την τελευταία να εισάγει ολοένα και περισσότερη ενέργεια, συνεισφέρει στο τελικό αποτέλεσμα των πολύ μεγάλων αυξήσεων στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά της χονδρικής στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. «Η αντιμετώπιση των δύο πρώτων δυσλειτουργιών απαιτεί χρόνο και θεσμικές παρεμβάσεις. Ενδιαμέσως χρειαζόμαστε όμως ένα εργαλείο που να μην επιτρέπει υπερέσοδα εις βάρος των καταναλωτών και των επιχειρήσεων – προσθέτω και τις επιχειρήσεις σε αυτό. Σε κάθε περίπτωση φαινόμενα βίαιων αναταράξεων των τιμών δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τι εξετάζουν

Στο πλαίσιο της απόφασης της κυβέρνησης να βρεθεί μια μόνιμη και σταθερή λύση στο πρόβλημα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου θα έρθει στην Αθήνα αρμόδια αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να συζητηθεί το ζήτημα με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος. «Στόχος της προσπάθειας είναι η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση που να αφορά στο φαινόμενο αυτό που εμφανίζεται στην ΝΑ Ευρώπη, ο οποίος δεν θα επιτρέπει αυτές τις δυσλειτουργίες στην χονδρική αγορά ενέργειας να περνούν στην λιανική και θα προστατεύει τους καταναλωτές από τις απότομες και υπερβολικά υψηλές αυξήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας. Η προσπάθεια έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και με την κοινή σχετική, πρωτοβουλία της Ελλάδας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments