Μια G20 χωρίς σαφή ατζέντα
Πηγή Φωτογραφίας: G20.org, G20 Summit will be in Rio de Janeiro
Ήταν μια σημαντική συνάντηση με πολλές ιδιαιτερότητες. Η σύνοδος κορυφής της ομάδας G20 ολοκληρώθηκε στη Βραζιλία, αφήνοντας ανάμεικτα συναισθήματα, που σχετίζονται με την τρέχουσα κατάσταση μιας εποχής γεμάτης πολέμους και σφοδρές εμπορικές αντιπαραθέσεις.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είχε ήδη τονίσει τη σοβαρότητα των καιρών. “Ήρθα στο Ρίο με ένα σαφές μήνυμα: Οι χώρες της G20, από τη φύση τους, κατέχουν μεγάλη οικονομική και, κατά συνέπεια, διπλωματική επιρροή. Πρέπει να την αξιοποιήσουν για να αντιμετωπίσουν κρίσιμα παγκόσμια ζητήματα”.
Ο Μπάιντεν χωρίς ατζέντα
Το ερώτημα αφορά την επιθυμία και την ικανότητα των συμμετεχόντων. Για τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, αυτή ήταν η τελευταία του συμμετοχή σε ένα τέτοιο παγκόσμιο γεγονός, γεγονός που τον εμπόδισε να αναλάβει δεσμεύσεις. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, που εκπροσώπησε τον Βλάντιμιρ Πούτιν, δεν φάνηκε να ενοχλείται από τις αναφορές στον πόλεμο κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Κινέζο ομόλογό του, όπου τόνισε τη στενή συνεργασία των δύο χωρών.
Για τον Ταγίπ Ερντογάν, αυτή ήταν μια ευκαιρία να υπενθυμίσει στους συμπατριώτες του ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός παγκόσμιος παίκτης και ένας από τους κύριους συνεισφέροντες στην ανθρωπιστική βοήθεια.
Μακρόν εναντίον Mercosur
Για τον Εμμανουέλ Μακρόν, αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους απορρίπτει τη εμπορική συμφωνία ΕΕ-Λατινικής Αμερικής και να παρουσιαστεί ως υπερασπιστής των Γάλλων αγροτών.
“Συχνά μας λένε ότι οι Γάλλοι είναι απομονωμένοι… Όμως δεν είμαστε απομονωμένοι. Καταρχάς, επιθυμώ να συνεργαστώ με όλους εκείνους που μοιράζονται τις ίδιες εύλογες ανησυχίες με εμάς, όπως οι Πολωνοί, οι Αυστριακοί, οι Ιταλοί και πολλοί άλλοι στην Ευρώπη. Η Γαλλία απλώς εκφράζει τις ανησυχίες πολλών άλλων που επιθυμούν να προστατεύσουν τους αγρότες μας. Είναι δικαίωμά μας, καθώς διασφαλίζουμε την ικανότητά μας να τρέφουμε τους εαυτούς μας, και το κάνουμε ως Ευρωπαίοι. Η Γαλλία δεν είναι μόνη της, είμαστε πολλοί”.
Η δυσαρέσκεια του Σολτς
Για τον Όλαφ Σολτς, η πρόσφατη αυτή παρέμβαση αποτέλεσε μια ευπρόσδεκτη παύση από την προεκλογική εκστρατεία, αν και οι ερωτήσεις σχετικά με την υποψηφιότητά του δεν έλειψαν. Ωστόσο, επέλεξε να εκφράσει την απογοήτευσή του για την έλλειψη μιας πιο σαφούς καταδίκης της ρωσικής επιθετικότητας και να επαναλάβει τη στήριξή του στο δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ. Αναγνώρισε ότι υπάρχουν διαφωνίες στην προσέγγιση των θεμάτων μεταξύ των συμμετεχόντων.
“Είναι προφανές πόσο οι γεωπολιτικές εντάσεις επηρεάζουν τη G20. Ο άνεμος που πνέει στις διεθνείς σχέσεις γίνεται ολοένα και πιο θυελλώδης. Επομένως, δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχουν και πρέπει να υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα ζητήματα”.
Αυτό που απομένει είναι μια δήλωση προθέσεων για την καταπολέμηση της παγκόσμιας φτώχειας. Αυτός ήταν εξαρχής ο στόχος του οικοδεσπότη, προεδρου της Βραζιλίας, Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα: “Η G20 θα πρέπει να είναι παρούσα καθημερινά στη ζωή μας. Διότι 733 εκατομμύρια άνθρωποι κοιμούνται κάθε βράδυ χωρίς τροφή. Πέρυσι, ο κόσμος δαπάνησε 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα, ενώ σχεδόν τίποτα δεν δαπανήθηκε για να εξασφαλιστεί τροφή σε εκείνους που χρειάζονται ένα πλήρες γεύμα.”
Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι αν οι δηλώσεις αυτές θα συνοδευτούν και από συγκεκριμένες δράσεις.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας