Αλαλούμ με τον χρόνο παραγραφής των παραβάσεων του ΚΟΚ -Οι δήμοι στέλνουν μαζικά απλήρωτες κλήσεις
Πηγή Φωτογραφίας: freepik, Αλαλούμ με τον χρόνο παραγραφής των παραβάσεων του ΚΟΚ -Οι δήμοι στέλνουν μαζικά απλήρωτες κλήσεις
Αντιμέτωποι με απαιτήσεις πληρωμής κλήσεων που φτάνουν ή και ξεπερνούν την εικοσαετία έρχονται, τις τελευταίες εβδομάδες, χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων, με τα τηλέφωνα του Συνηγόρου του Πολίτη να έχουν πάρει φωτιά.
Δήμοι ανά την Ελλάδα ξεθάβουν από τα συρτάρια τους κλήσεις για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας υπενθυμίζοντας στους παραλήπτες (μη συστημένων) επιστολών ότι «σε περίπτωση μη τακτοποίησης των χρεών σας εντός προθεσμίας 30 ημερών από την παραλαβή της παρούσας, η υπηρεσία μας είναι υποχρεωμένη να προβεί στη λήψη διοικητικών μέτρων είσπραξης, σύμφωνα με τον ΚΕΔΕ».
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση παραλήπτη μιας τέτοιας κλήσης από τον Δήμο Σπάτων για τροχαία παράβαση στις 30-12-2003(!), η οποία κοινοποιήθηκε προ ημερών σε ιδιοκτήτη οχήματος. Η ημερομηνία βεβαίωσης της παράβασης από τον δήμο, όπως προκύπτει από την επιστολή, είναι η 1η Ιουνίου 2011, έτος εντός του οποίου, όπως υποστηρίζει ο δήμος, εστάλη ειδοποίηση στην οικία του κατόχου του ΙΧ, με τη διαφορά πως ο συγκεκριμένος φορολογούμενος είχε μετακομίσει από το συγκεκριμένο ακίνητο προ εξαετίας (το 2005).
Έτσι, η ειδοποίηση δεν έφτασε ποτέ στα χέρια του παραλήπτη, ο ίδιος, δε, υποστηρίζει πως ουδέποτε βρήκε σχετική κλήση στο Ι.Χ του… Και τώρα, 21 χρόνια μετά, ο δήμος ζητά την πληρωμή της κλήσης, με τις ανάλογες προσαυξήσεις.
Η περίπτωση αυτή κάθε άλλο παρά μεμονωμένη είναι. Ούτε είναι η πρώτη φορά που οι δήμοι επιχειρούν να εισπράξουν μαζικά ό,τι μπορούν να σώσουν από βεβαιωμένες κλήσεις στάθμευσης των παρελθόντων ετών.
Ενδεικτικό είναι πως το ίδιο το υπουργείο Εσωτερικών, μετά από βροχή παραπόνων, αναγκάστηκε πέρυσι να εκδώσει ειδική εγκύκλιο την οποία απέστειλε προς την ΚΕΔΕ, σε μια απόπειρα να μπει τάξη στο χάος των απλήρωτων κλήσεων και να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Από αυτή την εγκύκλιο προκύπτει ότι είναι άλλο το περιθώριο βεβαίωσης και άλλο το περιθώριο είσπραξης μιας βεβαιωμένης κλήσης, ενώ ανάλογα με το εάν η παράβαση συντελέστηκε πριν ή μετά το 2018, ισχύουν διαφορετικά χρονικά πλαίσια, τα οποία βέβαια σε καμία περίπτωση δεν υπερβαίνουν την εικοσαετία.
Το χρονικό περιθώριο που έχουν να κλείσουν οι δήμοι τις εκκρεμότητες του παρελθόντος εκπνέει τον ερχόμενο Μάρτιο (2/3/2025) και αυτό εξηγεί την προσπάθειά τους να εισπράξουν ό,τι σώζεται.
Μέχρι πότε εισπράττονται
Ως προς τον χρόνο είσπραξης, εγκύκλιος του ΥΠΕΣ ορίζει ότι τα αυτοτελή πρόστιμα, άρα και αυτά του Κ.Ο.Κ., υπάγονταν στις διατάξεις του άρθρου 6 εδ. 1ο α.ν. 344/1968, συνεπώς σε αυτά η προθεσμία είσπραξης (εφόσον έχει προηγηθεί νόμιμη βεβαίωση) ήταν 20ετής μέχρι την ημέρα δημοσίευσης του ν. 5027/2023, που την άλλαξε σε 5ετή «αποσβεστική προθεσμία».
Σε ό,τι αφορά την αποσβεστική προθεσμία για την είσπραξη των βεβαιωμένων (εντός τριετίας κατά τα προηγούμενα) οφειλών αυτοτελών προστίμων, οι διατάξεις του ν. 5027/2023 δημιουργούν δύο κατηγορίες προστίμων, ανάλογα με τον χρόνο γέννησής τους, για τις οποίες ισχύουν διαφορετικές προθεσμίες.
Η πρώτη κατηγορία προστίμων περιλαμβάνει εκείνα που γεννήθηκαν μετά τις 31.12.2018. Στη συγκεκριμένη περίπτωση εφαρμόζεται το άρθρο 39 του ν. 5027/2023, με το οποίο τίθεται ο κανόνας της πενταετούς προθεσμίας για την είσπραξη των βεβαιωθέντων εσόδων, που αρχίζει από τη λήξη του έτους της ταμειακής τους βεβαίωσης.
Η δεύτερη κατηγορία προστίμων περιλαμβάνει εκείνα που γεννήθηκαν μέχρι και τις 31.12.2018. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ν. 5027/2023 δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να τα εισπράξουν (εφόσον έχει προηγηθεί νόμιμη βεβαίωση) κάνοντας χρήση των διατάξεων του άρθρου 6 εδ. 1ο α.ν. 344/1968, που προβλέπουν εικοσαετή προθεσμία παραγραφής.
Επομένως ένα πρόστιμο του Κ.Ο.Κ. που γεννήθηκε μέχρι και τις 31.12.2018 και βεβαιώθηκε εντός τριετίας, μπορεί να εισπραχθεί, αρκεί το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τη βεβαίωσή του να μην υπερβαίνει τα 20 έτη. Σημειώνεται ότι ο βασικός περιορισμός που τίθεται με το άρθρο 72 του ν. 5027/2023 είναι ότι η χρήση της 20ετούς προθεσμίας είσπραξης γίνεται μόνο για δύο έτη από την έναρξη ισχύος του νόμου, δηλαδή μέχρι τις 02.03.2025.
Μετά την πάροδο της συγκεκριμένης καταληκτικής ημερομηνίας, όλα τα πρόστιμα, ανεξαρτήτως του χρόνου γέννησής τους, αποσβένονται μετά την πάροδο πέντε ετών από την ταμειακή τους βεβαίωση, με συνέπεια τη διαγραφή τους.
Πού πάνε οι κλήσεις όταν δεν τις πληρώνουμε;
Οι παραβάσεις του ΚΟΚ θεωρητικά παραγράφονται 20 έτη από το έτος βεβαίωσής τους. Όμως, κάποιους μήνες πριν από την ημερομηνία παραγραφής, ο δήμος στέλνει στον οφειλέτη Ατομικό Ειδοποιητήριο Υπηρημερίας, το οποίο αυτομάτως επιμηκύνει τον χρόνο παραγραφής για άλλα 20 χρόνια. Προϋπόθεση είναι η βασική οφειλή, χωρίς τις προσαυξήσεις, να υπερβαίνει τα 293,47 ευρώ, όπως προβλέπει η υπ’ αριθμόν 45081/30-10-1997 Κοινή Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομικών. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, μπορούν να παραγραφούν στην 20ετία κλήσεις μόνο εάν δεν υπερβαίνουν τα 293,47 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα στον Δήμο Αθηναίων υπάρχουν κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις απλήρωτων κλήσεων που παραμένουν απαιτητές κι έρχονται από το μακρινό 1992.
Περισσότερο από το 90% των κλήσεων που κόβει η δημοτική αστυνομία του Δήμου Αθηναίων αφορά σε παράνομη στάθμευση. Δηλαδή, σε σημεία όπου υπάρχει σήμανση ότι απαγορεύεται το παρκάρισμα, όπως επίσης σε πεζοδρόμια, πεζόδρομους, πλατείες, σε θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης κατοίκων και επισκεπτών. Για παράδειγμα, η κλήση για παράνομο παρκάρισμα σε χώρο ελεγχόμενης στάθμευσης επισκεπτών είναι 10 ευρώ, ενώ σε θέσεις κατοίκων ανέρχεται σε 40 ευρώ. Παρκάρισμα πάνω σε πεζοδρόμιο είναι 40 ευρώ, ενώ παρκάρισμα μηχανής σε πεζοδρόμιο είναι 20 ευρώ (τα μηχανάκια γενικά πληρώνουν το μισό πρόστιμο σε σχέση με τα αυτοκίνητα).
Παρκάρισμα σε αναπηρικές θέσεις και σε ράμπες
Ο διευθυντής της δημοτικής αστυνομίας, Γιώργος Βλάχος, λέει ότι είναι αρκετοί οι συμπολίτες μας που δείχνουν έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας, παρκάροντας σε αναπηρικές θέσεις και σε ράμπες. Το 2022 έως τις 20/9 είχαν αφαιρεθεί 11.236 πινακίδες για παράνομη στάθμευση σε πεζόδρομους, ράμπες ΑμεΑ, αποκλειστικές θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ, οδεύσεις τυφλών επί των πεζοδρομίων, θέσεις φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων κ.λπ. Οι αντίστοιχες παραβάσεις το 2021 ήταν 13.709 και το 2020 έφτασαν τις 15.334. Επίσης, το 2022 μέχρι 20/9 είχαν βεβαιωθεί 2.557 παραβάσεις με αφαίρεση πινακίδων, άδειας και διπλώματος (3.800 το 2021, 4.343 το 2020). Σύμφωνα με τον Γ. Βλάχο, όλο το κέντρο είναι επιβαρυμένο, ενώ εκατοντάδες παραβάσεις βεβαιώνονται ύστερα από καταγγελίες πολιτών.
Η διαδικασία των ενστάσεων
Κάθε πολίτης μπορεί να υποβάλει ένσταση, είτε σε έντυπη μορφή είτε ηλεκτρονικά στα γραφεία ενστάσεων. Μέχρι 20/9/22 είχαν υποβληθεί 26.683 ενστάσεις σε σύνολο 300.109 παραβάσεων. Ποια τύχη θα έχουν; «Ως επί το πλείστον δεν γίνονται αποδεκτές», λέει ο Γ. Βλάχος. Για να γίνει μια ένσταση αποδεκτή θα πρέπει να συντρέχουν σοβαροί λόγοι, για παράδειγμα αναπηρίας, ιατρικοί κ.λπ., οι οποίοι θα πρέπει να αποδεικνύονται.
Πάνε οι κλήσεις στην Εφορία;
Όχι. Δεν θα σας έρθει ειδοποιητήριο οφειλής από την Εφορία για απλήρωτες κλήσεις. Αυτό που συμβαίνει, και κάνει ο Δήμος Αθηναίων, είναι να δεσμεύει το ΑΦΜ του οφειλέτη. Αυτό μπορεί να γίνει από την επόμενη ημέρα της αποστολής ειδοποιητηρίου οφειλών από τον δήμο και σημαίνει ότι η Εφορία δεν θα δώσει σε οφειλέτη φορολογική ενημερότητα. Ο οφειλέτης δεν έχει ενημερωθεί με κάποιον τρόπο ότι έχει δεσμευθεί το ΑΦΜ του και το μαθαίνει όταν θα πάει στην Εφορία για να πάρει τη φορολογική ενημερότητα. Για να την πάρει, θα πρέπει να κάνει ρύθμιση των οφειλών του. Αυτή τη στιγμή 68.412 ΑΦΜ είναι δεσμευμένα από τον Δήμο Αθηναίων για χρέη 60.133.156 ευρώ. Παράλληλα, έχουν αποδεσμευθεί, γιατί μπήκαν σε ρύθμιση, 17.070 ΑΦΜ. Πάντως, πολλά ΑΦΜ έχουν δεσμευθεί δυο και τρεις φορές, γιατί συμβαίνει και αυτό: μπαίνει κάποιος σε ρύθμιση, καταβάλλοντας την πρώτη δόση αυτής, προκειμένου να μπορέσει να πάρει φορολογική ενημερότητα, κι όταν την πάρει σταματάει να πληρώνει.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας