Ελλάδα

Το «αντίο» του καλλιτεχνικού κόσμου και του Twitter στον σπουδαίο σκηνοθέτη Μανούσο Μανουσάκη

Το «αντίο» του καλλιτεχνικού κόσμου και του Twitter στον σπουδαίο σκηνοθέτη Μανούσο Μανουσάκη

Πηγή Φωτογραφίας: ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ //Το «αντίο» του καλλιτεχνικού κόσμου και του Twitter στον σπουδαίο σκηνοθέτη Μανούσο Μανουσάκη

Θλίψη έχει προκαλέσει στον καλλιτεχνικό κόσμο η είδηση του θανάτου του Μανούσου Μανουσάκη. Ηθοποιοί και απλός κόσμος τον αποχαιρετούν.

Ο σπουδαίος σκηνοθέτης νοσηλευόταν σε ιδιωτικό θεραπευτήριο λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού και άφησε την τελευταία του πνοή το βράδυ της Τετάρτης (20/11).

Ο Μανούσος Μανουσάκης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών.

Ο σπουδαίος σκηνοθέτης, ο οποίος το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Υγεία, είχε δημιουργήσει μεγάλες τηλεοπτικές επιτυχίες όπως το «Άγγιγμα Ψυχής» και οι «Ψίθυροι Καρδιάς».

Ο Μανούσος Μανουσάκης άφησε πίσω του δυσαναπλήρωτο κενό, καθώς υπήρξε ένας εκ των σημαντικότερων δημιουργών της ελληνικής τηλεόρασης και του κινηματογράφου τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά τον Μανούσο Μανουσάκη Καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν μαζί του, τον αποχαιρέτησαν στα social media με συγκινητικές αναρτήσεις, ενώ «παγωμάρα» επικράτησε την ώρα που βρισκόταν η πρεμιέρα του «Αλ Τσαντίρι Νιουζ» στο Mega, μόλις ο Λάκης Λαζόπολυος πληροφορήθηκε τα δυσάρεστα νέα.

Ο Λάκης Λαζόπουλος, συγκινημένος με τον θάνατο του Μανούσου Μανουσάκη, ζήτησε ένα χειροκρότημα από το κοινό του «Αλ Τσαντίρι Νιουζ», μόλις πληροφορήθηκε τoν θάνατο του σκηνοθέτη, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η πρεμιέρα στο MEGA.

«Πέθανε ο Μανούσος Μανουδάκης. Αυτό είναι αλήθεια» είπε συγκινημένος ζητώντας από το κοινό ένα χειροκρότημα.

Ο ηθοποιός Γιάννης Τσιμιτσέλης, σε μια ανάρτηση που συγκινεί, έγραψε: «Σε ευχαριστώ για όλα… σου χρωστάω πολλά! Σκηνοθέτησε με τα ωραία σου τα κοντινά τους αγγέλους εκεί πάνω και χτίσε τις καριέρες τους, όπως έκανες σε αρκετούς από εμάς εδώ κάτω».

Από τη πλευρά του ο Γιάννης Αϊβάζης έγραψε φανερά συγκινημένος: «Αχ βρε Μανούσο μου… Σου χρωστάω πολλά! Σε ευχαριστούμε για το ταλέντο σου, τη γενναιοδωρία σου, την υπέροχη ψυχή σου! Καλό Παράδεισο, Φάρε μας».

Ο ηθοποιός Σόλων Τσούνης έγραψε στα social media: «Σπουδαίος… Νιώθω τόσο τυχερός που σε γνώρισα και συνεργαστήκαμε… Καλό ταξίδι».

Η Μαρίνα Λαμπροπούλου αρκέστηκε να πει ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στον Μανούσο Μανουσάκη.

Με ένα συγκινητικό video από την τηλεοπτική συνάντηση που είχαν πριν από λίγα χρόνια στο Open, ο Νίκος Κοκλώνης αποχαιρέτισε τον σπουδαίο Έλληνα σκηνοθέτη. «Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη ζεστασιά και τα λόγια σου πίσω από τις κάμερες, που με ενέπνευσαν και με συγκίνησαν. Η παρουσία σου θα μου λείψει πολύ. Καλό ταξίδι. Σπουδαίο το έργο που μας αφήνεις, χαρισματικός δημιουργός και σπουδαίος άνθρωπος», έγραψε στο Insta-Story ο Νίκος Κοκλώνης.

Το Twitter αποχαιρετά τον Μανούσο Μανουσάκη Με την είδηση του θανάτου του σπουδαίου σκηνοθέτη, οι χρήστες του Χ (πρώην Twitter), αποχαιρέτησαν τον Μανούσο Μανουσάκη με τον δικό τους τρόπο.

Ποιος ήταν ο σπουδαίος σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης

Ο Μανούσος Μανουσάκης γεννήθηκε το 1950 στην Αθήνα. Σπούδασε σκηνοθεσία στη Σχολή Κινηματογράφου του Λονδίνου (London Film School) στην Αγγλία. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1970 ξεκίνησε να εργάζεται αρχικά στον κινηματογράφο.

Μία από τις πρώτες του δουλειές ήταν η ταινία “Βαρθολομαίος” το 1973, στην οποία είχε τριπλό ρόλο, καθώς έγραψε το σενάριο και έκανε την σκηνοθεσία και την παραγωγή. Η ταινία απέσπασε ειδική μνεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαν Ρέμο του 1973, αλλά στην Ελλάδα απαγορεύτηκε από τη χούντα.

Ακολούθησαν κι άλλες κινηματογραφικές παραγωγές όπως το “‘Αρχοντες” το 1978 και “Η σκιάχτρα” το 1985 , ενώ στα μέσα τις δεκαετίας του 1980 έκανε τα πρώτα του βήματα ως σκηνοθέτης τηλεοπτικών σειρών. Πιο συγκεκριμένα ανέλαβε την σκηνοθεσία των σειρών “Καλλικαντζαροδουλειές” (1985-1986), “Μικρογραφίες” (1986-1987) και “Τα καλύτερά τους χρόνια” (1989).

Το όνομά του έχει συνδυαστεί με τη σκηνοθεσία και παραγωγή ελληνικών τηλεοπτικών σειρών στην ιδιωτική τηλεόραση από τις αρχές του 1990 μέχρι σήμερα. Οι δραματικές σειρές οι οποίες σκηνοθέτησε βασίζονται σεναριακά σε απαγορευμένους έρωτες, ενώ κάποιες από αυτές (“Ψίθυροι καρδιάς”, “‘Αγγιγμα ψυχής”, “Μη μου λες αντίο”, “Η αγάπη ήρθε από μακριά”) θεωρούνται από τις πιο επιτυχημένες στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης.

Στον κινηματογράφο είχε υπογράψει σκηνοθετικά τις ταινίες “Παραλάβατε διορισμόν” το 1996, “Κόκκινος δράκος” το 1998 και “Ουζερί Τσιτσάνης” το 2015.

Τι είχε πει για τον θάνατό του ο Μανούσος Μανουσάκης στην τελευταία του συνέντευξη Πριν από ένα μήνα, ο γνωστός σκηνοθέτης είχε παραχωρήσει συνέντευξη στην εκπομπή «Καλημέρα είπαμε;» στην ΕΡΤ1, η οποία δυστυχώς ήταν και η τελευταία του.

Μεταξύ άλλων είχε μιλήσει για την ηλικία που «δεν» έχουν όσοι ερωτεύονται το επάγγελμα τους, για την σκηνοθεσία αλλά και για τον ιδανικό τρόπο που θα ήθελε να φύγει από αυτήν την ζωή.

«Αν δεν ήμουν εδώ, θα ήμουν σπίτι μου και θα διάβαζα σενάρια. Ακόμα και σήμερα που είναι Κυριακή. Έχω ευκαιρία το Σαββατοκύριακο να κάνω δουλειές που δεν έχω χρόνο να κάνω στο γραφείο», ανέφερε αρχικά ο γνωστός σκηνοθέτης δείχνοντας το πάθος που είχε για τη δουλειά του.

«Δεν σταματάτε ποτέ;», τον ρώτησε η Ζωή Κρονάκη με τον ίδιο να απαντά: «ελπίζω όχι».

«Το έχω διαβάσει που το έχετε πει. Για εσάς το ιδανικό “αντίο” θα ήταν πάνω στην σκηνή ε;», τον ρώτησε ο Τάσος Ιορδανίδης.

«Δεν είναι λογικό για τον κάθε ένα μας να είναι πάνω στη δράση όταν αποχαιρετά αυτόν τον κόσμο από το να είναι σε απόσυρση με τα σάλια και τις μύξες του; Κανένας δεν έχει ηλικία. Ούτε ο καλλιτέχνης ούτε ο σουβλατζής μην το διαχωρίζουμε. Και ο σουβλατζής θα πεθάνει πάνω στην τσίκνα αν είναι ερωτευμένος με αυτό, δεν διαφοροποιείται με εμάς που είμαστε καλλιτέχνες», είχε πει ο Μανούσος Μανουσάκης στην τελευταία του συνέντευξη.

Σύμφωνα με το θέμα και την Αφροδίτη Γραμμέλη τον Μανούσο Μανουσάκη δεν μπορείς να τον φανταστείς με φώτα σβηστά. Μόνο με το σύνθημα «φώτα, κάμερα, πάμε!» Αλλωστε ακόμη και για την μοιραία στιγμή κι ο ίδιος τα ήθελε έτσι ακριβώς, και σε συνέντευξή του τον Μάρτιο του ’23 είχε πει πως «Ιδανικά, θα ήθελα να επέλθει το… μοιραίο την ώρα του γυρίσματος. Την ώρα που λέω “πάμε!”, να τελειώσω. Η τελευταία μέρα της ζωής μου θα ήθελα να είναι στο γύρισμα όταν λέω «μοτέρ ή στοπ». Να είμαι δυνατός, να είμαι ακμαίος και δραστήριος ακόμη και αυτή την στιγμή, στο τέλος μου! Αλλά δεν το προσδοκώ και άμεσα…»

Ο άνθρωπος που γεφύρωσε τις αντιθέσεις στην μυθοπλασία και κατάφερε να δημιουργήσει τις μεγαλύτερες επιτυχίες, άφησε τις κάμερες οριστικά. Εχοντας χαράξει πολλά χιλιόμετρα στον παράδεισο της Μυθοπλασίας, ο Μαέστρος, όπως τον αποκαλούσαν όλοι, συνεργάτες και μη, ζούσε μέσα από την δουλειά του. Στην τελευταία συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο Μανουσάκης, αφοπλιστικός πάντα, όταν ρωτήθηκε για τον ελεύθερο χρόνο του είπε πως δεν είναι κάτι που θεωρεί πως είναι διαφορετικό καθώς και τότε δουλεύει. Εξήγησε πως ήταν ευτυχής που μπορούσε να κάνει μία δουλειά στην οποία πήγαινε με χαρά και όχι ασθμαίνοντας… Γι αυτό και δεν σταμάτησε ποτέ να κινηματογραφεί και να διαβάζει.

Ο Μανουσάκης διάβαζε πολύ. Χωμένος στο γραφείο του επί ώρες διάβαζε Ιστορία, μυθιστορήματα, δοκίμια, τα πάντα. Ηταν πρωτοπόρος. Οι σειρές του ήταν πάντα ένα βήμα μπροστά γιατί ο θεματικός πυρήνας τους δεν ήταν αντιγραφή ή διασκευή, ήταν συνήθως δική του έμπνευση και μία μοναδική σκηνοθετική ματιά.

Κάθε φορά που τον καλούσαν να αφηγηθεί τα πρώτα βήματα και την υποδοχή που του επεφύλασσαν οι τότε καναλάρχες, με διάθεση εξομολογητική γινόταν χείμαρρος στις κάμερες και τους δημοσιογράφους. «Αντιστάσεις στο ξεκίνημά μου δεν βρήκα, ίσα ίσα. Ούτε και για τους «Ψίθυρους Καρδιάς», που δεν το ήθελαν όλοι. Δεν το ήθελε ο ΑΝΤ1 και πήγα στο Mega και το έκανα. Μου είχαν πει “και ποιος ενδιαφέρεται για τους τσιγγάνους;”. Μόλις το άκουσε αυτό ο Τζώνη Καλημέρης, είπε “αυτό φέρ’ το εδώ τώρα”. Αντίστροφα, όταν πήγα το “Άγγιγμα Ψυχής” στο Mega, είπαν όχι, αλλά όταν το πήγα στον ΑΝΤ1, μου είπαν “φέρ’ το”. Αυτές είναι οι συμπτώσεις», είχε πει στο «Στούντιο 4» πρόσφατα.

Η σειρά αυτή άγγιξε σε τηλεθέαση το 76,1%, στις 9 Φεβρουαρίου του 1998 με 3,5 εκατομμύρια τηλεθεατές, το οποίο δεν ξεπεράστηκε και δεν θα ξεπεραστεί και τα 33 επεισόδια που χρειάστηκαν για να αποτυπωθεί ο έρωτας του αρχιτέκτονα Αντώνη Μαυράκη (Απόστολος Γκλέτσος) και της Τσιγγάνας Ερατούς και να καθηλωθεί το τηλεοπτικό κοινό.

Για όλα υπήρχαν περιπέτειες μέχρι να αγαπηθούν. Ακόμα και για το «Τμήμα Ηθών» που ενθουσίασε τον Μίνωα Κυριακού. «Μόλις του περιέγραψα την ιδέα, που ήθελα να κάνουμε, μου είπε “αύριο το πρωί αρχίζεις γυρίσματα”».

Και ακολούθησαν κι άλλα πολλά «Το “Η αγάπη ήρθε από μακριά” ήταν μια πρόταση του Θοδωρή Κυριακού, που εγώ όμως το φοβήθηκα. Του είχα πει “είναι λίγο νωρίς ακόμα”, γιατί τότε, ήταν πολύ ηλεκτρισμένες οι σχέσεις και μόλις είχε έρθει το προσφυγικό στην Ελλάδα. Υπήρχε μια ένταση, δεν ήταν κάτι απλό. Επέμενε όμως, ο Κυριακού να το κάνουμε και τελικά, είχε δίκιο».

Πάντα υπήρχε τρόπος να ξεπεραστούν τα εμπόδια. «Δεν είχαμε κανένα πρόβλημα με την εκκλησία όταν κάναμε το Άγγιγμα Ψυχής. Δεν θέλαμε να δείξουμε έναν πάπα, ο οποίος τρέχει πίσω από τον ποδόγυρο. Το θέμα ήταν ένας άνθρωπος που υποκύπτει στον πειρασμό και επιστρέφει σε αυτό που πιστεύει, όχι το σκάνδαλο. Στα Γιάννενα και στα Ζαγοροχώρια οργάνωναν εκδρομές στα μέρη που είχαμε κάνει γυρίσματα για το Άγγιγμα Ψυχής. Το πιο δύσκολο γύρισμα ήταν η ερωτική σκηνή».

Για το «Μη μου λες αντίο», αποκάλυψε: «Διάβασα πολλές φορές το κοράνι όταν κάναμε το “Μη μου λες αντίο”. Είχαμε θρησκευτική σύμβουλο στα γυρίσματα. Θυμάμαι τη σκηνή που ο πρωταγωνιστής, Μέμος Μπεγνής, πλένεται με μανία μετά την ερωτική επαφή».

Τελευταία μεγάλη του επιτυχία το «Κόκκινο ποτάμι» στο Open το οποίο σάρωσε σε τηλεθέαση. Και τότε περιέγραφε την όποια δυσκολία για ένα απαιτητικό γύρισμα σαν απλό ερέθισμα: Για μένα τίποτα δεν είναι δύσκολο, όλα είναι προκλήσεις που σου δημιουργούν ιδέες, σε ωθούν να προχωρήσεις και να μάθεις καινούργια πράγματα. Η δυσκολία σε κρατάει με δεμένα χέρα. Η αλήθεια είναι πως είναι μεγάλη πρόκληση να βρούμε χώρους ειδικά σε μια χώρα που έχει κατεδαφίσει όλη τη σύγχρονη αρχιτεκτονική της κληρονομία.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments