Γεωπολιτικά

Φιντάν: Είμαι σε “πόλεμο” με το Ισραήλ

Φιντάν: Είμαι σε “πόλεμο” με το Ισραήλ

Πηγή Φωτογραφίας: P. A. Turkey, Turkey’s Foreign Minister Fidan: The Customs Union dispute with the EU is not political but technical in nature

«Δεν έχω την πολυτέλεια να δείχνω συναισθήματα»

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε στις 15 Νοεμβρίου από το A Haber, ένα κυβερνητικό τηλεοπτικό κανάλι που ανήκει στην οικογένεια του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι βρίσκεται «σε πόλεμο» και ότι «δεν έχει την πολυτέλεια να εκφράζει συναισθήματα», όταν ρωτήθηκε για την προσωπική του αντίδραση στη συνεχιζόμενη κρίση στη Γάζα. Επιπλέον, ο Φιντάν επισήμανε τις προετοιμασίες της Τουρκίας για πιθανές αβεβαιότητες που μπορεί να προκύψουν υπό τη δεύτερη θητεία του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως σημειώνει το Nordic Monitor, στη συνέντευξη, η οποία ήταν γεμάτη με επαίνους για τον Τραμπ, ο Φιντάν απηύθυνε προειδοποίηση για το ενδεχόμενο ευρύτερης σύγκρουσης εάν δεν επιβληθούν ουσιαστικές συνέπειες στο Ισραήλ και τους υποστηρικτές του για τις ενέργειές τους στη Γάζα. Τόνισε: «Οι χώρες της Μέσης Ανατολής που δεν θα αναλάβουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για το θέμα αυτό μπορεί να αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα. Υπάρχει σημαντική πίεση από τη βάση και το κοινό, αλλά αν δεν υπάρξει ένα επαρκές κόστος, δεν θα σταματήσουν αυτές οι ενέργειες. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν μεγαλύτερο πόλεμο και σε εκτεταμένα ζητήματα, τόσο στην Ανατολή όσο και στη Δύση».

Ο Φιντάν αναφέρθηκε στην τρέχουσα κατάσταση στη Γάζα, καταδικάζοντας τα σχέδια που περιγράφει ως προσπάθειες πλήρους εκδίωξης των Παλαιστινίων από την περιοχή, με σκοπό τη μεταφορά τους στην έρημο του Σινά ή στο Λίβανο, καθώς και την κατοχή της Δυτικής Όχθης. Σημείωσε: «Η διαδικασία φαίνεται να οδηγεί σε ένα σημείο όπου, αν δεν υπάρχει πια Παλαιστίνη, δεν θα υπάρχει ούτε “Παλαιστινιακό ζήτημα”».

Ο υπουργός τόνισε ότι το Ισραήλ και οι υποστηρικτές του συνεχίζουν την πολιτική τους, καθώς αντιμετωπίζουν ελάχιστες ή και καθόλου σοβαρές συνέπειες. «Αν δεν υποστούν πολιτικό, στρατιωτικό ή οικονομικό κόστος, θα επιμείνουν», δήλωσε. Ο Φιντάν επισήμανε ότι, ενώ χώρες-κλειδιά όπως η Τουρκία και τα μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας έχουν εκφράσει σαφή θέση, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης της Τουρκίας να διακόψει εντελώς το εμπόριο με το Ισραήλ, τα μέτρα αυτά παραμένουν κυρίως συμβολικά και ανεπαρκή για να σταματήσουν αυτό που αποκαλεί γενοκτονία.

Ο Φιντάν επισήμανε επίσης άλλους μηχανισμούς όπου οι συνέπειες θα μπορούσαν να αρχίσουν να υλοποιούνται, συμπεριλαμβανομένων των εκλογικών ανακατατάξεων στη Δύση. «Είδαμε το παλαιστινιακό ζήτημα να παίζει ρόλο στις εκλογές στις ΗΠΑ. Παραδοσιακά, οι μουσουλμανικές, αραβικές και άλλες καταπιεσμένες κοινότητες τείνουν να υποστηρίζουν τους Δημοκρατικούς. Αυτή τη φορά, πολλοί έγειραν προς τους Ρεπουμπλικάνους, τιμωρώντας αυτό που θεωρείται ως διπλή στάση», παρατήρησε ο Φιντάν. Προέβλεψε παρόμοιες εξελίξεις στην Ευρώπη, όπου, όπως είπε, τέτοια προβλήματα είναι πιθανό να βγουν στην επιφάνεια.

Ο Χακάν Φιντάν, πιθανός διάδοχος του προεδρικού θώκου μετά τον Ερντογάν, συχνά προβαίνει σε δηλώσεις που στοχεύουν στην προσέλκυση της συντηρητικής και εθνικιστικής βάσης. Κατά την περίοδο που υπηρέτησε ως επικεφαλής της Τουρκικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MİT), ο Φιντάν δημιούργησε μια μυστηριώδη και επιβλητική εικόνα μέσω λογαριασμών troll στα κοινωνικά δίκτυα, οι οποίοι υποστηρίζονταν από την MİT. Ως υπουργός Εξωτερικών, επιδιώκει να διατηρήσει αυτή την εικόνα. Υπό την αυταρχική ηγεσία του Ερντογάν, η MİT διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη δομή εξουσίας της Τουρκίας. Μετά τις εκλογές της 28ης Μαΐου 2023, ο Φιντάν διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών από τον Ερντογάν. Παρά την υψηλή θέση που του ανέθεσε ο Ερντογάν, φρόντισε επίσης να περιορίσει κάπως την επιρροή του. Ο διάδοχος του Φιντάν στη MİT ήταν ο Ιμπραήμ Καλίν, συγγενής του Ερντογάν.

Οι προβλέψεις Φιντάν για τη δεύτερη θητεία Ερντογάν

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Φιντάν εξέφρασε τις απόψεις του σχετικά με την πιθανότητα δεύτερης θητείας του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Ανέφερε ότι η Άγκυρα έχει ήδη συνεργαστεί με την κυβέρνηση Τραμπ στο παρελθόν, υπογραμμίζοντας τη στενή προσωπική σχέση που διατηρούν ο Ερντογάν με τον Τραμπ. «Είχαμε συνεργασία κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του Τραμπ και ο πρόεδρός μας είχε μια ισχυρή προσωπική σύνδεση με τον κ. Τραμπ», δήλωσε ο Φιντάν. Πρόσθεσε ότι αυτό το διπλωματικό πλεονέκτημα αξιοποιήθηκε για την αντιμετώπιση εσωτερικών προκλήσεων στις διμερείς σχέσεις. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι οι προσπάθειες των ηγετών έχουν τα όριά τους, καθώς οι πραγματικότητες απαιτούν τελικά τη λήψη σαφών αποφάσεων.

Ο Φιντάν ανέφερε ότι η Τουρκία προχωρά με βάση τα διδάγματα που έχει αποκομίσει από την πρώτη θητεία του Τραμπ. Απέφυγε να κάνει υποθέσεις σχετικά με τις μελλοντικές προτιμήσεις ή το υπουργικό συμβούλιο του Τραμπ, εξηγώντας: «Η εξαγωγή συμπερασμάτων από την προσωπική πολιτική ιστορία συχνά αποδεικνύεται αναξιόπιστη. Υπάρχει μια παροιμία: «Βαρύς είναι ο κόμπος στο χτένι». Πιστεύουμε ότι αυτή η αρχή θα ισχύσει και στην περίπτωση αυτή». Υπογράμμισε τη σημασία της προετοιμασίας για τις αβεβαιότητες και της ανάπτυξης εναλλακτικών πολιτικών σεναρίων για μια ενδεχόμενη δεύτερη θητεία του Τραμπ.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments