Μέσα σε λίγες ημέρες η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και η Ρωσία προέβησαν σε ξεχωριστές -αλλά σημαντικές- κινήσεις με στόχο να επηρεάσουν την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία, δύο μήνες πριν από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Υπάρχει η αίσθηση ότι η Μόσχα μεγιστοποιεί τα κέρδη της και ότι ο Μπάιντεν εγκαταλείπει τις από καιρό κόκκινες γραμμές που έχει θέσει εδώ και καιρό, πριν ο Τραμπ προσπαθήσει να υλοποιήσει την αξίωσή του να τερματίσει τον πόλεμο σε 24 ώρες, όπως γράφει το βρετανικό BBC.
Η Ουκρανία έχει ήδη προχωρήσει σε ενέργειες, μετά την απόφαση του Μπάιντεν να επιτρέψει στο Κίεβο να εκτοξεύσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Atacms σε βάθος ρωσικού εδάφους. Ενώ το Κίεβο προσπαθεί να διατηρήσει τα εδάφη του στα ανατολικά, ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε να αποστείλει και νάρκες κατά του προσωπικού, στο πλαίσιο της νέας στρατιωτικής βοήθειας που ανέρχεται σχεδόν σε 300 εκατομμύρια δολάρια.
Η αλλαγή στάσης του Μπάιντεν φαίνεται να προκλήθηκε από την άφιξη χιλιάδων Βορειοκορεατών που έχουν αναπτυχθεί στη γραμμή του μετώπου, γεγονός που οι ΗΠΑ θεωρούν ως «μαζική κλιμάκωση».
Από την άλλη, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει εντείνει την ένταση, χαλαρώνοντας τους όρους χρήσης των πυρηνικών όπλων της χώρας του.
Ρώσος αναλυτής σημείωσε ότι ο Πούτιν μπορεί να αντιλαμβάνεται την τρέχουσα κατάσταση ως μια «ενδιάμεση» φάση που του προσφέρει την αίσθηση ότι έχει το πλεονέκτημα στην Ουκρανία.
Αυτή την εβδομάδα, η Ρωσία πραγματοποίησε την πιο εκτενή αεροπορική επίθεση στην Ουκρανία εδώ και σχεδόν τρεις μήνες. Εν μέσω ανησυχιών για νέα επιθέσεις την Τετάρτη, πολλές δυτικές πρεσβείες αποφάσισαν να κλείσουν.
«Όλα είναι αλληλένδετα», δηλώνει ο Mykhaylo Samus, επικεφαλής του ερευνητικού δικτύου New Geopolitics Research Network στην Ουκρανία. Υπογραμμίζει ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει εκατοντάδες πυραύλους Iskander και Kinzhal εδώ και εβδομάδες, προκειμένου να εκτελέσει επιθέσεις και να στείλει ένα ψυχολογικό μήνυμα ενόψει της αλλαγής ηγεσίας στην Ουάσινγκτον.
Η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, κατάφερε να αποφύγει τον κίνδυνο την Τετάρτη, ωστόσο το μήνυμα που εστάλη είναι σαφές.
«Όλα σχετίζονται με την προετοιμασία για μια ισχυρή διαπραγματευτική θέση απέναντι στον Τραμπ, προκειμένου να κατανοήσουμε ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να κάνει παραχωρήσεις και ότι η κατάσταση εξαρτάται αποκλειστικά από τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι».
«Είναι προφανές ότι υπάρχει μια προσπάθεια να ενισχύσουν τη θέση τους ενόψει της πιθανής επιστροφής του Τραμπ», επισημαίνει η Jade McGlynn από το τμήμα πολεμικών σπουδών του King’s College στο Λονδίνο. Εκφράζει επίσης σκεπτικισμό σχετικά με την πιθανότητα μιας συμφωνίας με τον Πούτιν, τονίζοντας ότι ο τελικός του στόχος είναι να υποτάξει τον νοτιοδυτικό γείτονα της Ρωσίας.
Πηγή: Pagenews.gr