Podcasts | Pagenews Politics #61
Βούλτεψη: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφαίρεσε από την Ακροδεξιά το αντιμεταναστευτικό αφήγημα
Η Ελλάδα είναι μια χώρα που πιέζεται και από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα
21.11.2024 | 14:46
Συνέντευξη επί όλων των μεταναστευτικών ζητημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, παραχώρησε η κ. Σοφία Βούλτεψη στο Pagenews και την δημοσιογράφο κ. Σοφία Χύτου.
Η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου έδωσε το περίγραμμα του μεταναστευτικού σήμερα στη χώρα μας, απάντησε στο ερώτημα σχετικά με την όξυνση των μεταναστευτικών ροών από τη Μέση Ανατολή, τοποθετήθηκε επί των μεταναστευτικών εξελίξεων στην Ιταλία και εξέφρασε τη θέση της αναφορικά με τις παρεμβάσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών κ. κ. Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά.
Μιλώντας, ειδικότερα, για τη γενική εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το μεταναστευτικό στην Ελλάδα, η κ. Σοφία Βούλτεψη επισήμανε πως «πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που πιέζεται και από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Στα βόρεια σύνορα πιέζεται, αλλά υπάρχουν οι συνοριοφύλακές μας. Στα ανατολικά σύνορα, το λιμενικό κάνει συνεχείς αποτροπές, σε 24ωρη βάση. Κάνουμε αποτροπές αλλά οι αποτροπές δεν είναι push back.Τα push back είναι επικίνδυνοι ελιγμοί γύρω από πλοίο. Αυτό τόνισε και ο πρωθυπουργός, ο οποίος πρόσθεσε ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης».
Σε σχέση με το αν υπάρχει αυξημένη πίεση στα μεταναστευτικά κέντρα, τονίστηκε ότι «πίεση στην ενδοχώρα δεν υπάρχει ακόμη. Δεν πρέπει όμως να υποστηρίζονται υπερβολές. Είμαστε πολύ καλύτερα από ό,τι στο παρελθόν, επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ».
Στο ερώτημα για το αν η δεξιά στροφή του εκλογικού σώματος σημάνει και στροφή προς ακραίες αντιμεταναστευτικές απόψεις, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου απάντησε ότι «χωρίς αμφιβολία, καταβάλλεται προπαγανδιστική προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Το αντιμεταναστευτικό είναι το προνομιακό πεδίο της ακροδεξιάς. Για την ακρίβεια, το ζήτημα της στέγης και τα κόκκινα δάνεια μιλούν και άλλες πολιτικές δυνάμεις. Άρα, η ακροδεξιά θέλει ένα ιδιαίτερο αφήγημα, ένα αφήγημα που να «φοβίζει» τους πολίτες. Χαρακτηριστικά, στην Ανατολική Γερμανία, όπου ηττήθηκαν χριστιανοδημοκράτες και σοσιαλδημοκράτες, δεν υπάρχει ούτε ένας μετανάστης. Η Θουρυγγία δεν έχει μετανάστες, η εκλογική επικράτηση στηρίχθηκε στο φόβο».
Αναφερόμενη, εν συνεχεία, στις μεταναστευτικές ροές που μπορεί να προκληθούν από την πολεμική αναμέτρηση στη Μέση Ανατολή, η υφυπουργός Μετανάστευσης υπογράμμισε ότι «τώρα βλέπουμε το πρόβλημα με τη Μέση Ανατολή. Έρχονται κυρίως Σύριοι. Στον Λίβανο υπάρχουν 12 καταυλισμοί με 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες. Οι 500.000 από αυτούς είναι Παλαιστίνιοι, οι υπόλοιποι είναι Σύριοι. 500.000 από αυτούς τους Σύριους επέστρεψαν στη Συρία για να γλυτώσουν από τα δεινά του πολέμου. Στην περιοχή της Μέσης Ανατολής ζούμε τον 15ο πόλεμο, μετά από 700 αποφάσεις του ΟΗΕ και δύο βραβεία Νόμπελ Ειρήνης. Αυτό είναι μια πραγματική αποτυχία της διεθνούς κοινότητας».
Σε ερώτημα της κυρίας Χύτου για τη στάση του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στον πόλεμο στην Ουκρανία, η κ. Βούλτεψη απάντησε ότι «ο Τραμπ είναι στο πλευρό του Ισραήλ. Ο Ερντογάν είναι με την Χαμάς. Η μεγάλη σκακιέρα δεν είναι πια η ίδια. Ως προς την Ουκρανία, ο πόλεμος θα βρίσκεται σε ύφεση, όταν αναλάβει τα καθήκοντά του ο Τραμπ, γιατί, στην περιοχή, κάνει πάρα πολύ κρύο. Δεν πιστεύω όμως ότι οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε λύση με τους όρους της Ρωσίας. Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, η διοίκηση Μπάιντεν έχει μεριμνήσει ώστε όλα τα χρήματα να δοθούν στην Ουκρανία μέχρι τον Δεκέμβριο. Επίσης είναι πιθανό η Ουκρανία να λαμβάνει χρήματα από τα παγωμένα κεφάλαια των Ρώσων ολιγαρχών. Άρα, λοιπόν, δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για δύσκολα προβλήματα».
Τοποθετούμενη, στη συνέχεια, για τις εξελίξεις στη διαχείριση του μεταναστευτικού στην Ιταλία, η κυρία Βούλτεψη τόνισε ότι «η Μελόνι και ο Σαλβίνι είχαν στρέψει τα βέλη της εναντίον του Μάριο Ντράγκι για το μεταναστευτικό, για την είσοδο 30.000 μεταναστών. Όμως, όταν ανέλαβαν την εξουσία, στην Ιταλία εισήλθαν 158.000 μετανάστες. Το μεταναστευτικό δεν έχει κυβερνητικό πρόσημο. Στην Ελλάδα, η ακροδεξιά βρίσκεται σε δυσχερή θέση, γιατί η ΝΔ, η κυβέρνησή της και ο Μητσοτάκης τής έχουν αφαιρέσει το αφήγημα. Έτσι, προσπαθούν να το κατασκευάσουν και λένε εξωπραγματικά πράγματα. Έτσι, λένε, για παράδειγμα, να τους πάμε σε ένα ακατοίκητο νησί. Μα δεν υπάρχει τίποτα πιο αντεθνικό και αντιπατριωτικό από το να κατοικηθεί ένα ελληνικό ακατοίκητο νησί από μουσουλμάνους. Τώρα, η Μελόνι δεν μπορεί να καταγράψει τους μουσουλμάνους. Η Μελόνι δεν θέλει να βγει από το ευρωπαϊκό πλαίσιο, όπως λένε η κ. Αφροδίτη Λατινοπούλου και οι λοιποί, γιατί, σε αυτή την περίπτωση, δεν θα έχει λεφτά να τα κάνει όλα αυτά. Και λέει ότι θα πρόκειται μόνο για άνδρες υγιείς, όχι ευάλωτους, χωρίς οικογένεια, διασωθέντες εκτός ιταλικών χωρικών υδάτων, γιατί, αλλιώς, πρόκειται για ικέτη και πρέπει να εξεταστεί η αίτησή του. Όταν λοιπόν η Λατινοπούλου λέει να τους πάμε όλους σε ένα ακατοίκητο νησί, πρέπει να απαντήσει και σε βασικά, πρακτικά ζητήματα. Θα χρειαστούν νοσοκομείο, μονάδα τεχνητού νεφρού, μαιευτική κλινική και γιατροί. Τους έχουμε αφαιρέσει το αφήγημα και υποστηρίζουν εξωπραγματικά πράγματα».
Σε ερώτηση για το ζήτημα των συνεργασιών της ΝΔ με άλλα πολιτικά κόμματα, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου απάντησε ότι «ελπίζουμε και προσπαθούμε να πείσουμε τον ελληνικό λαό ότι μια χώρα απειλείται από την πολιτική αστάθεια. Η Λιθουανία, για παράδειγμα, αδυνατεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Η Βουλγαρία οδεύει προς έβδομη εκλογική αναμέτρηση. Πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε. Αυτή τη στιγμή, με λεφτά του ταμείου ανάκαμψης, ανακαινίζονται νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα και προσλαμβάνεται ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Στο τέλος, ο ελληνικός λαός βλέπει τους κινδύνους. Και διατυπώνονται προτάσεις, που είναι ακοστολόγητες και ανεδαφικές.Το βασικό ζητούμενο είναι να μην παρασυρόμαστε από τον καθένα που λέει μια εξωπραγματική λύση. Πρέπει να έχουμε υπ’ όψη ότι προερχόμαστε από μια δεκαετή οικονομική κρίση. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σήμερα την τύχη που του αξίζει. Ήταν πάντοτε καιροσκόποι και δημαγωγοί. Η Νέα Δημοκρατία πέρασε μέσα από χίλια κύματα και παραμένει σταθερή».
Τοποθετούμενη, τέλος, σχετικά με τις παρεμβάσεις των κ.κ. Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, η υφυπουργός Μετανάστευσης τόνισε πως «όλα αυτά που ακούγονται δεν είναι κάτι νέο ως προς τις απόψεις τους. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Αν υπήρχε κίνδυνος, θα είχε αντιδράσει πρώτη η Κύπρος. Αν το πρόβλημα είναι το μεταναστευτικό, θέλω να πω ότι και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί έχουν ψηφίσει μεταναστευτικούς νόμους, που μοιάζουν με τους σημερινούς. Ο Αντώνης Σαμαράς ακολούθησε πάντα το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Τότε, φτιάχτηκαν και τα πρώτα κέντρα υποδοχής και έγινε και η πρώτη προσέγγιση για το πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε στα παιδιά και τα ασυνόδευτα. Με δικούς μας νόμους, συνδέσαμε την εκπαίδευση με την εργασία. Ο επόμενος νόμος του Αντώνη Σαμαρά προέβλεπε την ελεύθερη μετεγκατάσταση. Άρα, δεν βλέπω κάποια διαφορά. Δεν λέω ότι σήμερα, γίνονται όλα τέλεια, αλλά είμαι συνεχώς επάνω στο θέμα.
Τώρα, έχουμε τη γραμμή επείγουσας ανταπόκρισης. Ο ΟΤΕ είναι ο χορηγός και η Ένωση Τραπεζών Ελλάδας μας έχει δώσει τις κατασκηνώσεις. Αυτή η γραμμή δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο και οποιοσδήποτε μπορεί να ειδοποιήσει για ένα παιδί που είναι στο δρόμο. Κλιμάκια παίρνουν το παιδί και το οδηγούν σε ασφαλή δομή. Η γραμμή επείγουσας ανταπόκρισης πήρε το πανευρωπαϊκό βραβείο πρόληψης εγκληματικότητας και ψηφίστηκε από όλες τις χώρες του ΟΗΕ ως καλή πρακτική, που πρέπει, να ακολουθηθεί από άλλες χώρες.
Οι μετανάστες έρχονται, δεν τους φέρνουμε. Αυτό που λέει η ακροδεξιά ότι τους φέρνουμε δεν ισχύει», κατέληξε η κυρία Σοφία Βούλτεψη.
Πηγή: pagenews.gr