Η κυβέρνηση αφήνει πίσω της την υπόθεση Σαμαρά
Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΑΝΤΡΕΙ ΠΛΕΝΚΟΒΙΤΣ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Η επίσημη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας, υπό την προεδρία του Γιάννη Τραγάκη. Χωρίς καμία αντίρρηση, η επιτροπή επικύρωσε ομόφωνα την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποκλειστεί ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του κόμματος από την κοινοβουλευτική ομάδα.
Με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας και την ενημέρωση του Προέδρου της Βουλής, το ζήτημα θεωρείται τυπικά κλειστό για την κυβέρνηση, η οποία πλέον διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία 155 βουλευτών. Ταυτόχρονα, ανοίγει για το Μέγαρο Μαξίμου το σημαντικό θέμα της αποδέσμευσης από την υπόθεση Σαμαρά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας τη θέση του με τη φράση «ό,τι έγινε, έγινε», καθόρισε το κλίμα, με κυβερνητικές πηγές να επιβεβαιώνουν ότι «το θέμα έχει κλείσει».
Αν και στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η διαγραφή του Σαμαρά δεν θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποχωρήσεις βουλευτών, το κρίσιμο ζήτημα παραμένει αν θα υπάρξουν διαρροές.
Οι επόμενες δημοσκοπήσεις θα αποκαλύψουν την κατεύθυνση των τάσεων, αν και η κύρια εκτίμηση είναι ότι οι πιθανές απώλειες εκλογικής υποστήριξης προς τα δεξιά έχουν ήδη καταγραφεί. Μέχρι τότε, το κυβερνητικό επιτελείο επικεντρώνεται στην επαναφορά της ατζέντας του κυβερνητικού έργου, καθώς και στη σημασία της πολιτικής σταθερότητας στη δημόσια συζήτηση.
Η απόφαση για τη διαγραφή του Σαμαρά περιλάμβανε ήδη αυτό το διακύβευμα, με την επισήμανση ότι «κανείς δεν μπορεί να παίζει» με τη σταθερότητα της κυβέρνησης.
Στον σχεδιασμό αυτό, ο ρόλος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι καθοριστικός. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να είναι στην πρώτη γραμμή, υπενθυμίζοντας τα επιτεύγματα που έχουν ήδη σημειωθεί – ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συμμετοχή του στην εκδήλωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τις μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα, οι περιοδείες και οι στοχευμένες επαφές με πολίτες, όπως η πρόσφατη συνάντηση με τους αγρότες στο Καπανδρίτι, θα είναι μέρος του προγράμματός του.
Το μήνυμα της πολιτικής σταθερότητας θα συνεχίσει να επαναλαμβάνεται, παρά το γεγονός ότι η χώρα απέχει από εθνικές εκλογές. Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Τρίτη (19/11), αυτό συνδέεται άμεσα με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και των επενδύσεων. Κατά τη διάρκεια της τελετής θεμελίωσης του data center campus της γαλλικής εταιρείας Data4 στην Παιανία, τόνισε ότι η συγκεκριμένη επένδυση επιβεβαιώνει τη θετική πορεία της οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πλέον ουσιαστικούς πολιτικούς κινδύνους. Επίσης, επισήμανε τη σταθερότητα που εκπέμπει η κυβέρνηση και την εμπιστοσύνη που προσφέρει σε σημαντικούς ξένους επενδυτές, οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν σημαντικά κεφάλαια – στην προκειμένη περίπτωση, 300 εκατομμύρια στην πρώτη φάση – για να προχωρήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια.
Η ψήφος του προϋπολογισμού τον Δεκέμβριο αποτελεί το επόμενο σημαντικό γεγονός στο κοινοβουλευτικό και κυβερνητικό ημερολόγιο. Στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις, ενώ αναμένονται με ενδιαφέρον οι θέσεις του Αντώνη Σαμαρά.
Ένα κρίσιμο σημείο για την κυβέρνηση είναι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τις επίσημες συζητήσεις να αναμένονται να ξεκινήσουν στις αρχές του νέου έτους.
Η επιλογή του προσώπου ανήκει αποκλειστικά στον πρωθυπουργό, και τα χαρακτηριστικά του θα προκαλέσουν σημαντικές πολιτικές διεργασίες, τόσο εντός όσο και εκτός της Νέας Δημοκρατίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να βρει μια ισορροπία ανάμεσα στην εσωκομματική επιθυμία του για την επιλογή ενός υποψηφίου με κεντροδεξιό προσανατολισμό και την συνταγματική υποχρέωση για αναζήτηση ευρύτερων συναινέσεων στο πολιτικό σκηνικό. Ωστόσο, όλες οι πληροφορίες δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει ακόμη καταλήξει σε αποφάσεις.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας