Ο Κασσελάκης κορυφώνει τον πόλεμο κατά του ΣΥΡΙΖΑ
Πηγή Φωτογραφίας: [364930] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)
Οι ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες αναμένονται ακόμα και σήμερα, θα επηρεάσουν τον κοινοβουλευτικό συσχετισμό και θα αναδείξουν το ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση.
Η πρώτη σίγουρη αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή της Θεοδώρας Τζάκρη. Είχε προγραμματίσει να αποχωρήσει τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου, αμέσως μετά το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και την ανακοίνωση ίδρυσης κόμματος από τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά αποφάσισε να το αναβάλει, καθώς θα αναλάμβανε προσωπικά την ευθύνη για την απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η βουλευτής Βοιωτίας, Γιώτα Πούλου, προανήγγειλε χθες την ανεξαρτητοποίησή της, δηλώνοντας: «Έχω πάρει τις αποφάσεις μου και πιστεύω ότι είναι θέμα ωρών». Επίσης, ο Ευάγγελος Αποστολάκης, με πρόσφατη δήλωσή του, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και τόνισε ότι περιμένει τη θέση του Αλέξη Τσίπρα.
Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διαθέτει πλέον 31 βουλευτές, μετά την αποχώρηση των Πέτρου Παππά, Αλέξανδρου Αυλωνίτη, Κυριακής Μάλαμα και Ραλλίας Χριστίδου, περιορίζεται σε 28 βουλευτές. Αυτή είναι η πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση που η σύνθεση της Βουλής αλλάζει, με ένα κόμμα που έχει λάβει το 12% των ψήφων να αναλαμβάνει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Παράλληλα, ο Στέφανος Κασσελάκης συνεχίζει τον αγώνα του εντός του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας να προκαλέσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ζημιά και να προσελκύσει μέλη και ψηφοφόρους. Το Σάββατο, μία ημέρα πριν από την εκλογική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ, θα διεξάγει δημοψήφισμα σχετικά με το όνομα του κόμματός του. Η στρατηγική αυτή οφείλεται στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν μόλις 24 ώρες μετά το Συνέδριο, όταν οι εντυπώσεις και τα συναισθήματα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ακόμη έντονα από τα γεγονότα που είχαν προηγηθεί.
Στην πρόθεση ψήφου, το ποσοστό του ανήλθε περίπου στο 4,5%. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ποιοτικά στοιχεία που δεν δημοσιοποιήθηκαν έδειχναν ότι οι υποστηρικτές του προέρχονται αποκλειστικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς καμία διείσδυση στους ψηφοφόρους της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ. Έτσι, συνέχισε να διατηρεί την κριτική του για το Συνέδριο. Στις πρόσφατες εμφανίσεις του, κάλεσε τους υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην συμμετάσχουν στην εκλογή ενός “αντιδημοκρατικού κόμματος”. Ταυτόχρονα, ο Στέφανος Κασσελάκης απευθύνει κάλεσμα στο παλαιό αντί – ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, ασκώντας κριτική στον Αλέξη Τσίπρα για την κατάσταση στο Μάτι, καθώς και για τα capital controls και το δημοψήφισμα.
Χθες κυκλοφόρησαν τα 15 ονόματα που θα τεθούν σε ψηφοφορία:
1) ΑΛΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 2) ΑΥΡΙΟ 3) ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ 4) ΔΥΝΑΜΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 5) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΝΕΙΡΟ 6) ΕΜΕΙΣ. 7) ΚΙΝΗΜΑ 8) ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 9) ΜΠΟΡΟΥΜΕ 10) ΜΠΡΟΣΤΑ! 11) ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 12) ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ 13) ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ 14) ΠΡΟΟΔΟΣ 15) ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Μόνο μία πρόταση περιλαμβάνει τον όρο “Αριστερά”, ενώ οι περισσότερες αναφορές εστιάζουν σε παραλλαγές του όρου “προοδευτικός”. Οι προτάσεις αυτές προδιαγράφουν τον κεντρώο και «business friendly» χαρακτήρα του κόμματος.
Ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε: «Έχω δει τα ονόματα που έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα, τα οποία κυμαίνονται γύρω από 80-90, με διάφορες παραλλαγές. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν τρία χαρακτηριστικά που επιθυμούν στο νέο κίνημα, με το πρώτο, και με μεγάλη διαφορά, να είναι το «συμμετοχικό», ανεξαρτήτως ηλικίας, επαγγέλματος και γεωγραφικής περιοχής».
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας