Τα σχέδια του Μαξίμου για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠτΔ ΚΑΤ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Όταν η κυβέρνηση προχώρησε σε σημαντικές τροποποιήσεις του Συντάγματος, αποσυνδέοντας την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει το πολιτικό κλίμα που θα επικρατούσε ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2025. Σε κανονικές συνθήκες, αυτή η διαδικασία θα ήταν απλή και χωρίς εντάσεις, με πολιτικούς συμβολισμούς. Ωστόσο, η επιλογή του κ. Μητσοτάκη έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά δοκιμασίας για την πολιτική σταθερότητα, την οποία ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει συνεχώς.
Ο κ. Μητσοτάκης, παρά τα πολλά σενάρια που κυκλοφορούν για διάφορα ονόματα τους τελευταίους μήνες, έχει επιλέξει να παραμείνει σιωπηλός. Δηλώνει ότι δεν θα συμμετάσχει στη σχετική συζήτηση από θέση αρχής και για λόγους θεσμικής τάξης, διευκρινίζοντας ότι η συζήτηση θα αρχίσει στον καθορισμένο χρόνο, στην αρχή του νέου έτους. Χθες, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την παρουσίαση του απολογισμού του υπουργείου Δικαιοσύνης στο συνεδριακό κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής, ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Σακελλαρόπουλου κάθισαν σε διπλανές θέσεις και συζητούσαν ευκαιρίας δοθείσης.
Η προσωπική σχέση μεταξύ των δύο παραμένει καλή, αν και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνειδητοποιεί ότι οι πιθανότητες να παραμείνει στη θέση της είναι περιορισμένες. Ωστόσο, οι συνομιλητές της αναφέρουν ότι η ίδια δεν βλέπει τη θέση της ως «οφίκιο», αλλά ως καθήκον. Έτσι, ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Σακελλαρόπουλου συζητούσαν ψιθυριστά κατά τη διάρκεια της προβολής του βίντεο της εκδήλωσης, ενώ αμέσως μετά αποχώρησαν μαζί. Στην πραγματικότητα, κατά την έξοδο, η κ. Σακελλαρόπουλου φάνηκε να περιμένει τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος επίσης την αναζητούσε. Μαζί με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, ανέβηκαν τα σκαλιά προς την έξοδο της λεωφόρου Συγγρού και είχαν μια σύντομη συνομιλία, ενώ αντάλλαξαν θερμούς χαιρετισμούς πριν αποχωρήσουν και οι δύο.
Κεντροδεξιός Πρόεδρος;
Ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να μην συμμετέχει δημοσίως στη σχετική συζήτηση, ωστόσο στο παρασκήνιο οι συζητήσεις είναι έντονες, με την κοινή πεποίθηση ότι πλησιάζει η στιγμή για ένα πρόσωπο με κεντροδεξιά κατεύθυνση. Στο Μέγαρο Μαξίμου και πέρα από αυτό, εξετάζονται οι πιθανές επιλογές και ακούγονται διάφορα ονόματα, ορισμένα από τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανατροπές. Ένα από τα πρώτα ονόματα που αναφέρθηκαν είναι αυτό του προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, ο οποίος σίγουρα πληροί όλα τα κριτήρια της επίμαχης λίστας. Παρόλο που η συζήτηση παραμένει σε θεωρητικό επίπεδο, όλοι συμφωνούν ότι ο κ. Τασούλας είναι αποδεκτός από όλες τις πτέρυγες της ΝΔ.
Τα σενάρια σχετικά με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια κυκλοφορούν κατά καιρούς, ωστόσο οι ρεαλιστικές πιθανότητες για μια τέτοια εξέλιξη είναι πολύ περιορισμένες. Ορισμένοι έχουν προτείνει και το όνομα του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, υποστηρίζοντας ότι υπηρέτησε ως υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Σαμαρά. Φυσικά, έχουν αναφερθεί και άλλα ονόματα, όπως αυτό του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου. Όσον αφορά το σενάριο του Κώστα Καραμανλή, το οποίο ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς, φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο για διάφορους λόγους. Ο κ. Μητσοτάκης θα διακινδύνευε να αποξενώσει σημαντικό τμήμα των κεντρώων ψηφοφόρων της ΝΔ, ενώ ο κ. Καραμανλής έχει δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται, με το ερώτημα να είναι πόσο έντονα θα εκφράσει τη θέση του αύριο από την Πάτρα.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας