Άδωνις Γεωργιάδης: Έρχονται μειώσεις 7% σε όλες τις τιμές των φαρμάκων
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Άδωνις Γεωργιάδης: Έρχονται μειώσεις 7% σε όλες τις τιμές των φαρμάκων
«Η Ελλάδα παραμένει η χώρα με τα φθηνότερα φάρμακα σε όλη την Ευρώπη», διαβεβαιώνει ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Ειδικότερα, μιλώντας για το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης και των αυξήσεων στα φάρμακα, ο υπουργός Υγείας επισημαίνει ότι «οι αυξήσεις στα φάρμακα είναι αυτές που λέει το δελτίο τιμών. Οι πρόσφατες αυξήσεις σε 880 φάρμακα συνοδεύθηκαν από μειώσεις σε 6.500 φάρμακα. Σε λίγο βγαίνει το νέο δελτίο τιμών, το οποίο έχει μειώσεις 7% σε όλες τις τιμές των φαρμάκων. Η Ελλάδα παραμένει η χώρα με τα φθηνότερα φάρμακα σε όλη την Ευρώπη».
Σε ερώτηση για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, ο Ά. Γεωργιάδης επισημαίνει ότι «όλα είναι κανονισμένα. Ξεκινούν την άλλη Πέμπτη. Είμαστε πάρα πολύ αισιόδοξοι. Θα γίνουν περισσότερα από 34.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία. Από σήμερα τα νοσοκομεία θα καλούν τους ασθενείς με τη μεγαλύτερη αναμονή. Απελευθερώνουμε από πίσω προς τα εμπρός ανά εικοσάδα. Για να προχωρήσει η κλινική στην επόμενη εικοσάδα, πρέπει να έχει τελειώσει με την προηγούμενη εικοσάδα. Για να μπορούν οι χειρουργικές ομάδες να ενταχθούν στο ταμείο ανάκαμψης και να παίρνουν χρήματα, πρέπει να προχωρούν γρήγορα στην εκκαθάριση στη λίστα τους. Είναι η λύση που βρήκαμε για να μειώσουμε μια μεγάλη αναμονή. Υπερηφανεύομαι για αυτή την ιδέα μου. Έχουμε περίπου 100.000 αναμονές. Τις θεωρώ μεγάλες και θέλω να τις πάω κάτω από τις 60.000. Πάνω από χρόνο είναι περίπου 40.000. Αν το πρόγραμμα λειτουργήσει, η αναμονή στην Ελλάδα δεν θα είναι μεγαλύτερη των έξι μηνών, που θα είναι κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο αναμονής».
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Υγείας, «από τα 54 εκατ. ευρώ του ταμείου ανάκαμψης έχουμε προβλέψει ότι θα μπορούμε να κατευθύνουμε προς τον ιδιωτικό τομέα περίπου τα 9 εκατ. ευρώ. Σε κάποιες πόλεις, όπου θα υπάρχει πίεση για πάρα πολλές επεμβάσεις και άρα, το δημόσιο σύστημα υγείας δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί, το σύστημα θα κατευθύνει ασθενείς προς τον ιδιωτικό τομέα και φυσικά, τα έξοδα τα αναλαμβάνουμε εμείς».
Αναφερόμενος, στη συνέχεια, στις αναμονές στις εφημερίες των νοσοκομείων, ο υπουργός Υγείας τονίζει πως «το «ηλεκτρονικό» βραχιολάκι είναι ένα από τα μέτρα για τη μείωση του χρόνου αναμονής στις εφημερίες. Δυο θεωρώ τα μεγαλύτερα στοιχήματα για το ΕΣΥ. Πρόκειται για τη μείωση του χρόνου αναμονής στις εφημερίες των νοσοκομείων και στη λίστα για χειρουργεία. Η αναμονή στις εφημερίες είναι, σε ορισμένες περιπτώσεις, απαράδεκτα μεγάλη. Για να μειώσουμε την αναμονή αυτή, έχουμε μια σειρά μέτρων. Η ιχνηλάτηση ασθενών στα επείγοντα είναι ένα από τα 15 μέτρα που θα υλοποιηθούν μέχρι τον επόμενο Μάρτιο. Από το Πάσχα και μετά θα υπάρχει αισθητή μείωση στην αναμονή.
Ήδη, ο νέος τρόπος συνεφημέρευσης έχει φέρει μείωση 15% στην αναμονή. Δεύτερον, έχουμε βάλει πολλές προσλήψεις γιατρών στα ΤΕΠ. Προκηρύξαμε 500 θέσεις τραυματιοφορέων. Έχουμε διάφορα μέτρα, ένα από τα οποία είναι και το «βραχιολάκι», όπου θα βλέπουμε τον ασθενή στο νοσοκομείο και θα παρακολουθούμε το χρόνο αναμονής στην εφημερία, ανά βήμα. Το σύστημα θα προειδοποιεί με έναν αλγόριθμο ως προς το πού ακριβώς καθυστερεί ο ασθενής. Αυτομάτως αποστέλλεται email στη διοίκηση του νοσοκομείου. Πρόκειται για ηλεκτρονικό σύστημα με bar code για παρακολούθηση σε real time, ένα ηλεκτρονικό σύστημα με αλγόριθμους. Πιλοτικά, θα το κάνουμε τώρα σε ένα μεγάλο νοσοκομείο. Εν συνεχεία, θα το εφαρμόσουμε στο σύνολό του ΕΣΥ τον Μάρτιο. Θα είναι ένας μοχλός πίεσης για το σύστημα. Θέλω οι πολίτες να μετρήσουν, από το Πάσχα και μετά, αν πέτυχα τον στόχο μου της μείωσης του χρόνου αναμονής στις εφημερίες. Να πάμε από τις 10 ώρες στις 5 – 6 ώρες. Θα είναι μια πολύ μεγάλη πρόοδος.
Ωστόσο, τα «διάσημα» νοσοκομεία προσελκύουν πάρα πολύ κόσμο. Το υπουργείο Υγείας δεν μπορεί να κάνει κάτι για αυτό. Για παράδειγμα, το Αττικόν έχει αποκτήσει μια πάρα πολύ καλή φήμη και δικαίως. Το Αττικόν έχει σχεδιαστεί για να θεραπεύει περίπου 60.000 – 80.000 ανθρώπους το χρόνο. Σήμερα, έχει φτάσει στους 160.000 ανθρώπους.
Το «βραχιολάκι» δεν σημαίνει, βέβαια, ότι οι γιατροί είναι τεμπέληδες. Κάνουμε πολλές προσλήψεις γιατρών στα ΤΕΠ. Ο λόγος είναι γιατί οι γιατροί είναι λίγοι και υπερβάλλουν εαυτόν. Οι γιατροί κάνουν ό,τι μπορούν στα ΤΕΠ.
Σχετικά με το αν φεύγουν πολλοί νοσηλευτές από τα νοσοκομεία, ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστηρίζει ότι «δεν φεύγουν τόσο πολλοί πια. Η μεγάλη αιμορραγία ήταν ο νόμος για τους σχολικούς νοσηλευτές. Έφυγαν περίπου 3.000 νοσηλευτές προς τα σχολεία. Έχει αρχίσει να αντιστρέφεται το κλίμα».
Τέλος, σε ερώτηση για την αμοιβή των νοσηλευτών στα απογευματινά χειρουργεία, ο υπουργός Υγείας εξηγεί: «Ακούω συχνά την κριτική ότι η αμοιβή είναι μικρή. Την ώρα η πρωινή αμοιβή των νοσηλευτών είναι στα 8 ευρώ. Στα απογευματινά χειρουργεία η αμοιβή είναι στα 15 ευρώ, σχεδόν η διπλάσια. Δεν είναι και μηδέν η αμοιβή αυτή».
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας