BBC: Οι επόμενες κινήσεις του Πούτιν
Πηγή Φωτογραφίας: France 24, Putin inaugurated for record fifth term after nearly a quarter-century in power
Ολόκληρη η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία το επόμενο βήμα του Ρώσου προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν, μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Όπως αναφέρει ο Πολ Ανταμς, διπλωματικός συντάκτης του BBC, η απόφαση της Ρωσίας να επιτεθεί σε ουκρανικά εδάφη με έναν νέο πειραματικό πύραυλο, ο οποίος είναι σχεδόν αδύνατο να αναχαιτιστεί, φέρει και μια συμβολική σημασία.
«Είναι όμως δευτερεύουσας σημασίας οι ζημιές σε ουκρανικές εγκαταστάσεις που και αυτές είναι άγνωστο πόσο σοβαρές ήταν, τόνισε. Το σημαντικό μήνυμα είναι ότι ο πύραυλος που χρησιμοποιήθηκε μπορεί να μεταφέρει και πυρηνικά όπλα, αν αυτό αποφασιστεί. Μια απειλή που κανένας δεν μπορεί να πάρει ελαφρά τη καρδία», υπογράμμισε.
Το ερώτημα που γεννάται από τις εξελίξεις, λοιπόν, είναι: «Τι θα κάνει στη συνέχεια ο Βλάντιμιρ Πούτιν;».
Ο ανταποκριτής του BBC στη Ρωσία, Στιβ Ρόζενμπεργκ προσπαθεί να αξιολογήσει τις επόμενες κινήσεις στην κλιμακούμενη αντιπαράθεση Δύσης – Ρωσίας αν και παραδέχεται ότι δεν ξέρει τι θα κάνει μετά ο Πούτιν. «Ενδεχομένως, ακόμα και ο Πόυτιν να μην γνωρίζει την απάντηση, κάτι που κάνει την κατάσταση ακόμα πιο σοβαρή», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Αρχικά, ο Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι κλιμακώνει τον πόλεμο στη Ρωσία με τις αποφάσεις της, ωστόσο τα σχεδόν τρία χρόνια πολέμου στην Ουκρανία έχουν δείξει ότι ο ίδιος είναι αυτός που επιθυμεί την κλιμάκωση ως μέσο για την επίτευξη των στόχων του – στην προκειμένη περίπτωση, τον έλεγχο της Ουκρανίας ή τουλάχιστον την ειρήνη με τους όρους της Ρωσίας.
Η πλήρους κλίμακας εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, η απόφασή του να ανακηρύξει τέσσερα ουκρανικά εδάφη τμήμα της Ρωσίας, η ανάπτυξη βορειοκορεατικών στρατευμάτων στην περιοχή του Κουρσκ, η απόφασή του την Πέμπτη (21/11) να στοχεύσει την ουκρανική πόλη Ντνίπρο με έναν νέο βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς υπερηχητικού τύπου, ακολουθούμενη από απειλές για χτύπημα της Δύσης – όλα αυτά αντιπροσωπεύουν στιγμές κλιμάκωσης σε αυτή τη σύγκρουση.
«Κάποτε περιέγραψα τον Βλαντιμίρ Πούτιν ως ένα αυτοκίνητο χωρίς όπισθεν και χωρίς φρένα, που τρέχει στον αυτοκινητόδρομο, με το πεντάλ του γκαζιού κολλημένο στο τέρμα», γράφει ο Ρόζενμπεργκ και σχολιάζει: «Από ό,τι βλέπω, λίγα έχουν αλλάξει. Οπότε, μην περιμένετε ότι το Putinmobile θα επιβραδυνθεί ξαφνικά ή θα αναχαιτιστεί η πορεία του τώρα επειδή γίνονται επιθέσεις με πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς κατά της Ρωσίας».
«Η κλιμάκωση, όμως, είναι άλλο θέμα», υπογραμμίζει και σημειώνει ότι η Ουκρανία θα πρέπει να προετοιμαστεί για περισσότερες ρωσικές επιθέσεις, ακόμη και βαρύτερους βομβαρδισμούς, ενώ φουντώνουν οι φόβοι για έξαρση υβριδικού πολέμου.
Μόλις τον περασμένο μήνα, ο επικεφαλής της MI5 προειδοποίησε ότι η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών είχε εμπλακεί σε μια εκστρατεία για να «δημιουργήσει χάος στους βρετανικούς και ευρωπαϊκούς δρόμους με εμπρησμούς, δολιοφθορές και άλλα».
Επιπροσθέτως, από τον Ιούνιο, ο Πούτιν λέει ότι η Μόσχα θα μπορούσε να εξοπλίσει τους αντιπάλους της Δύσης εάν επιτρεπόταν στην Ουκρανία να χτυπήσει βαθιά στη Ρωσία με δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.
«Πιστεύουμε ότι εάν κάποιος σκέφτεται ότι είναι δυνατό να προμηθεύσει τέτοια όπλα σε μια εμπόλεμη ζώνη για να χτυπήσει το έδαφός μας και να μας δημιουργήσει προβλήματα», έλεγε, «για ποιο λόγο δεν μπορούμε να προμηθεύσουμε τα όπλα μας της ίδιας κατηγορίας σε αυτές τις περιοχές στον κόσμο όπου θα στοχεύουν ευαίσθητες εγκαταστάσεις των χωρών που το κάνουν αυτό στη Ρωσία;».
Ο παράγοντας Τραμπ
Πολύ σύντομα ο Ντόναλντ Τραμπ θα αναλάβει τα κλειδιά του Λευκού Οίκου. Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τραμπ έχει εκφράσει σκεπτικισμό σχετικά με τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία και έχει ασκήσει σφοδρή κριτική στο ΝΑΤΟ, ενώ πολύ πρόσφατα είπε ότι η συζήτηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν θα ήταν «έξυπνο πράγμα».
Όλα αυτά πρέπει να είναι μουσική στα αυτιά του Πούτιν, γράφει το BBC.
Πράγμα που σημαίνει ότι, παρά τις τελευταίες απειλές και προειδοποιήσεις, το Κρεμλίνο μπορεί να αποφασίσει ενάντια σε μια μεγάλη κλιμάκωση αυτή τη στιγμή.
Αν δηλαδή το Κρεμλίνο βασίζεται στο ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα βοηθήσει να τερματιστεί ο πόλεμος με όρους ευεργετικούς για τη Ρωσία. «Εάν αλλάξει αυτός ο υπολογισμός, θα μπορούσε να αλλάξει και η απάντηση της Μόσχας», καταλήγει η ανάλυση του BBC.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας