Ηταν μια εβδομάδα καταιγιστικών εξελίξεων στο μέτωπο της Ουκρανίας, όπου τους τελευταίους μήνες τα πράγματα έδειχναν να έχουν «παγώσει». Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε άδεια στους Ουκρανούς να χρησιμοποιήσουν δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εναντίον ρωσικού εδάφους. Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αντέδρασε υπογράφοντας νέο πυρηνικό πρωτόκολλο και «προειδοποίησε» εκτοξεύοντας υπερηχητικό πύραυλο, απειλώντας παράλληλα ότι όποια χώρα βοηθά την Ουκρανία είναι εν δυνάμει εχθρός του.
Το μεγάλο ερώτημα, αναφέρει το BBC είναι «τι θα κάνει μετά ο Πούτιν;».
«Θεωρούμε ότι δικαιούμαστε να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα μας ενάντια στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις εκείνων των χωρών που επιτρέπουν τη χρήση των όπλων τους εναντίον των δικών μας εγκαταστάσεων», είπε ο ρώσος πρόεδρος σε ομιλία του προς το έθνος, το βράδυ της Πέμπτης 21 Νοεμβρίου.
Αυτό ακούγεται εξαιρετικά απειλητικό, αλλά παραμένει άγνωστο κατά πόσον ο ρώσος πρόεδρος είναι έτοιμος να πραγματοποιήσει τις απειλές του. Οπως γράφει ο ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα, Στιβ Ρόζενμπεργκ, «κανείς δεν ξέρει. Ισως ούτε καν ο ίδιος ο Πούτιν, κάτι που κάνει τα πράγματα ακόμα πιο σοβαρά».
Το μόνο που μπορεί να κάνει κάποιος αυτήν τη στιγμή, είναι να αναλύσει τα δεδομένα, προσπαθώντας να καταλήξει σε κάποιο σχετικά ασφαλές συμπέρασμα. Τα δεδομένα, λοιπόν, είναι ότι αυτήν την εβδομάδα το Κρεμλίνο κατηγόρησε τη «συλλογική Δύση» για κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία. Ομως, σχεδόν τρία χρόνια πολέμου στην Ουκρανία έχουν δείξει ότι ο Πούτιν είναι αυτός που υιοθετεί την κλιμάκωση ως μέσο για να επιτύχει τους στόχους του, εν προκειμένω τον έλεγχο της Ουκρανίας ή τουλάχιστον την επίτευξη ειρήνης με τους όρους της Ρωσίας.
Η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, η απόφασή του να κηρύξει τέσσερις ουκρανικές επαρχίες μέρος της Ρωσίας, η ανάπτυξη βορειοκορεατικών στρατευμάτων στην περιοχή του Κουρσκ, η απόφασή του την Πέμπτη να στοχεύσει την ουκρανική πόλη Ντνίπρο με έναν νέο υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς. ακολουθούμενες από απειλές για πλήγμα στη Δύση, όλα αυτά είναι στιγμές κλιμάκωσης στη συγκεκριμένη σύγκρουση.
Το BBC σημειώνει ότι ο Πούτιν είναι σαν «ένα αυτοκίνητο χωρίς όπισθεν και χωρίς φρένα, που τρέχει στον αυτοκινητόδρομο, με το πεντάλ του γκαζιού κολλημένο στο πάτωμα». Δύσκολα θα επιβραδύνει ξαφνικά, ή θα προβεί σε αποκλιμάκωση της σύγκρουσης, ενόψει επιδρομών με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στην ίδια τη Ρωσία.
Η Ουκρανία θα προετοιμαστεί τώρα για περισσότερες ρωσικές επιθέσεις, ακόμη και βαρύτερους βομβαρδισμούς και οι δυτικές κυβερνήσεις θα αξιολογήσουν το επίπεδο απειλής υπό το φως των προειδοποιήσεων του Πούτιν.
Ακόμη και πριν από το τηλεοπτικό του διάγγελμα, υπήρχαν φόβοι στη Δύση για μια έξαρση του υβριδικού ρωσικού πολέμου. Τον περασμένο μήνα, ο επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών, MI5, προειδοποίησε ότι η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών είχε εμπλακεί σε μια εκστρατεία που είχε στόχο να «δημιουργήσει χάος στους βρετανικούς και ευρωπαϊκούς δρόμους». «Εχουμε δει εμπρησμούς, δολιοφθορές και άλλα», πρόσθεσε.
Επίσης, τον Ιούνιο, ο Πούτιν υπονόησε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να εξοπλίσει τους αντιπάλους της Δύσης εάν επιτρεπόταν στην Ουκρανία να χτυπήσει βαθιά στη Ρωσία με δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.
«Πιστεύουμε ότι αν κάποιος σκέφτεται ότι μπορεί να προμηθεύσει τέτοια όπλα σε μια εμπόλεμη ζώνη για να χτυπήσει το έδαφός μας και να μας δημιουργήσει προβλήματα», είπε, «γιατί να μην μπορούμε να προμηθεύσουμε τα όπλα μας της ίδιας κατηγορίας σε εκείνους στον κόσμο που θα στοχεύουν ευαίσθητες εγκαταστάσεις των χωρών που το κάνουν αυτό στη Ρωσία;».
Πηγή: pagenews.gr