Κόσμος

ΗΠΑ: Γεμίζουν τις αποθήκες με… παρμεζάνα – Ο Τραμπ φοβίζει τους Ιταλούς τυροκόμους

Υπό την απειλή των δασμών του Ντόναλντ Τραμπ, εταιρείες στις ΗΠΑ πιέζουν για αυξημένες εισαγωγές ιταλικών προϊόντων - Η αντίδραση των παραγωγών

Να στείλουν τα προϊόντα τους στις ΗΠΑ σπεύδουν οι Ιταλοί παραγωγοί τυριού παρμεζάνας, ελαιολάδου και άλλων χαρακτηριστικών προϊόντων της Ιταλίας, προτού ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάνει πράξη την απειλή του να επιβάλει νέους δασμούς στις εισαγωγές.

Οι ΗΠΑ εισήγαγαν ιταλικά τρόφιμα, κρασί και οινοπνευματώδη ποτά αξίας 4,4 δισ. ευρώ το 2023, αλλά οι παραγωγοί στην Ιταλία φοβούνται ότι η ζήτηση για τα προϊόντα τους θα περιοριστεί από τις αυξήσεις των τιμών που πιθανόν θα ακολουθήσουν.

Γιατί βιάζονται οι ΗΠΑ

«Όλοι βιάζονται, βάζοντας όσο το δυνατόν περισσότερα τρόφιμα στις αποθήκες τους πριν έρθει ο Τραμπ», δήλωσε στους Financial Times ο Michele Buccelletti, η οικογενειακή επιχείρηση του οποίου παράγει ελαιόλαδο και κρασί στην Τοσκάνη και την Ούμπρια.

Ωστόσο, οι προσπάθειες αυτές περιορίζονται από την έλλειψη χώρου αποθήκευσης ενόψει των Χριστουγέννων. «Αυτή τη στιγμή, είναι αδύνατο να βρεις ένα κοντέινερ 20 ή 40 ποδιών με ψυγείο», πρόσθεσε ο Buccelletti.

Ο Buccelletti δήλωσε ότι συνήθως στέλνει 20.000-30.000 λίτρα εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου στις ΗΠΑ δύο ή τρεις φορές το χρόνο. Αλλά μετά τη νίκη του Τραμπ, ο εισαγωγέας του στις ΗΠΑ τον πιέζει να αυξήσει γρήγορα τις αποστολές και τώρα στοχεύει να έχει 50.000 λίτρα καθ’ οδόν αυτόν τον μήνα.

Ακολουθώντας την ίδια γραμμή, ο Filippo Marchi, γενικός διευθυντής της Granarolo – γαλακτοβιομηχανίας με έδρα την Μπολόνια- επισήμανε πως η εταιρεία αγωνίζεται να στείλει περισσότερα τυριά Parmigiano Reggiano και Grana Padano στη δική της θυγατρική στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, ο Marchi εξέφρασε την ανησυχία του ότι οι «εμπλοκές» στην παραγωγή – όσον αφορά τον μεγάλο χρόνο ωρίμανσης των τυριών – και η περιορισμένη μεταφορική ικανότητα θέτουν σοβαρούς περιορισμούς. «Δεν είναι δυνατόν να παράγουμε πολλά σε σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε.

«Μέχρι τον Δεκέμβριο, είναι αρκετά δύσκολο να βρεθεί επιπλέον χώρος φορτίου», δήλωσε ο Marchi. «Όλοι προσπαθούν να κάνουν το ίδιο πράγμα».

Η Granarolo επιδιώκει να εξασφαλίσει πρόσθετο αποθηκευτικό χώρο για να κρατήσει το επιπλέον απόθεμα μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν αναμένει ότι μπορεί να επιβληθούν δασμοί. Ωστόσο, ο Marchi εξακολουθεί να ελπίζει ότι ο Τραμπ μπορεί να επανεξετάσει το σχέδιο δασμών του, ειδικά για τα τρόφιμα.

«Πρέπει να σκεφτείτε τη διαθεσιμότητα των προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ», σχολίασε.

Οι ΗΠΑ εισήγαγαν ιταλικά τρόφιμα, κρασί και οινοπνευματώδη ποτά αξίας 4,4 δισ. ευρώ το 2023, αλλά οι παραγωγοί στην Ιταλία φοβούνται ότι η ζήτηση για τα προϊόντα τους θα περιοριστεί από τις αυξήσεις των τιμών που πιθανόν θα ακολουθήσουν.

Η ζήτηση των ΗΠΑ για ιταλικά προϊόντα

Ο Luigi Pio Scordamaglia, διευθυντής διεθνών υποθέσεων της Coldiretti – της σημαντικής αγροτικής ένωσης της Ιταλίας- δήλωσε ότι κάποια αποθέματα μπορεί να είχαν αρχίσει να δημιουργούνται ακόμη και πριν από τη νίκη του Τραμπ, καθώς οι παραγωγοί είχαν αντισταθμίσει τις πιθανότητες για αυτό το αποτέλεσμα.

Οι εξαγωγές τροφίμων και κρασιού της Ιταλίας προς τις ΗΠΑ ήταν κατά 19,5% υψηλότερες το πρώτο εξάμηνο του 2024 σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Συνολικά, οι ιταλικές εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων προς τις ΗΠΑ – τη σημαντικότερη αγορά της Ρώμης εκτός Ευρώπης – προβλέπεται να φθάσουν τα 7,8 δισ. ευρώ για το έτος.

Αν και ο Scordamaglia δήλωσε ότι οι νέοι δασμοί αναμένεται να αναχαιτίσουν τη μελλοντική ανάπτυξη, αναμένει ότι η αγορά θα παραμείνει σταθερή, δεδομένης της «ισχυρής ζήτησης για ιταλικά τρόφιμα στις ΗΠΑ».

Η επίσημη αντίδραση από την Ιταλία

Ορισμένοι Ιταλοί ελπίζουν ότι η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι – η οποία έχει συνάψει ισχυρή φιλία με τον Έλον Μασκ, τον ισχυρό υποστηρικτή του Τραμπ και επικεφαλής του νέου υπουργικού χαρτοφυλακίου για την κυβερνητική αποτελεσματικότητα, το DOGE- μπορεί να είναι σε θέση να εξασφαλίσει ευνοϊκή μεταχείριση για την Ιταλία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι ο Τραμπ έδειξε «ιδιαίτερη εκτίμηση για την Ιταλία, διαφορετική από άλλες χώρες» κατά την πρώτη του θητεία, γεγονός που θα μπορούσε να βοηθήσει να προστατευθεί η χώρα από το δασμολογικό πλήγμα.

Ωστόσο, η Μελόνι παραδέχθηκε αυτή την εβδομάδα ότι «όλοι ανησυχούμε για τους δασμούς – αυτό είναι γεγονός». Ανέφερε δε ότι η κυβέρνησή της θα συμμετάσχει σε συνομιλίες με την κυβέρνηση Τραμπ, ενώ παράλληλα θα επιδιώξει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.

Τι είχε κάνει ο Τραμπ στο παρελθόν

Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, ο Τραμπ επέβαλε εισαγωγικούς δασμούς 25% σε διάφορα ευρωπαϊκά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των γαλλικών κρασιών και των ιταλικών τυριών, ως αντίποινα για τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις στον αεροδιαστημικό γίγαντα Airbus.

Παρόλο που τα ιταλικά κρασιά γλίτωσαν από τους άμεσους δασμούς, ο Albiera Antinori, πρόεδρος της οινοποιίας Marchesi Antinori, τόνισε στους FT ότι τα οινοποιεία υπέστησαν ούτως ή άλλως ζημία, καθώς οι έμποροι κρασιού των ΗΠΑ αύξησαν τις τιμές παντού. «Αυτό έβλαψε ολόκληρο τον κλάδο», είπε. «Αναστατώνει και τον καταναλωτή και διαταράσσει και την αλυσίδα εφοδιασμού».

Δεν βιάζονται όλοι οι Ιταλοί οινοπαραγωγοί να προωθήσουν τις εξαγωγές τους, είπε η ίδια, δεδομένης της μεγάλης ποσότητας κόκκινου κρασιού που βρίσκεται ήδη στις ΗΠΑ. «Ο καθένας θα εξετάσει τα δικά του αποθέματα και τη δική του διαθεσιμότητα κρασιού», πρόσθεσε ο Antinori.

Η Τζόρτζια Μελόνι παραδέχθηκε αυτή την εβδομάδα ότι «όλοι ανησυχούμε για τους δασμούς – αυτό είναι γεγονός». Ανέφερε δε ότι η κυβέρνησή της θα συμμετάσχει σε συνομιλίες με την κυβέρνηση Τραμπ, ενώ παράλληλα θα επιδιώξει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.

Η παγίδα

Ο Francesco Mutti, διευθύνων σύμβουλος της Mutti – της μεγαλύτερης ιταλικής εταιρείας παραγωγής προϊόντων ντομάτας στην αμερικανική αγορά, προειδοποίησε επίσης ότι το front-loading των εξαγωγών μπορεί να είναι επικίνδυνο, δεδομένου του κόστους του κεφαλαίου και της επιπλέον αποθήκευσης, το οποίο μπορεί να μην αποδώσει αν η απειλή δασμών του Τραμπ δεν υλοποιηθεί – ή αν οι τιμές καταλήξουν χαμηλότερες από τις προβλέψεις.

Ο Massimiliano Giansanti, πρόεδρος της Confagricoltura – η οποία εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες αγροτικές επιχειρήσεις της Ιταλίας, δήλωσε ότι οποιαδήποτε αύξηση των εξαγωγών πιθανότατα θα ακολουθηθεί από επιβράδυνση. Πολλοί παραγωγοί φοβούνται επίσης ότι αν οι τιμές των αυθεντικών ιταλικών προϊόντων αυξηθούν, ορισμένοι Αμερικανοί καταναλωτές θα στραφούν σε φθηνότερα εγχώρια υποκατάστατα.

«Ο μεγάλος κίνδυνος των δασμών είναι ότι τα πλαστά προϊόντα θα κατακλύσουν την αγορά, θα ακούγονται ιταλικά, αλλά δεν θα είναι, με χαμηλότερη τιμή. Οπότε και κάποιοι Αμερικανοί καταναλωτές θα επιλέξουν τα προϊόντα που κοστίζουν λιγότερο», κατέληξε.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο